Pages

Previous Entry Kena Baca Jugak :)

Wednesday, 15 May 2013

DAY 66 (1/9/2011) - "It's all about Yoyo in School"


DAY 66 (1/9/2011)

1st September..

BULAN TERAKHIR AKU DI TANAH EROPAH,HUNGARY..
bermakna dah tak lama lagi balik la kitorang ke negara masing2..
________________________________________________






** sebelum kita mulakan permbacaan,aku just nak recap balik entry post sebelum ini..
sedar tak sedar dah hampir SETAHUN aku bercuti/berhenti rehat dari post apa2 dalam blog aku ni.
yang terakhir adalah "Aidilfitri 2012 thru my iPhone"
dan entry travelogue untuk "Passport to Europe" pulak pada 22hb Julai 2012 untuk entry
"DAY 65 (31/8/2011) - "Aidilfitri,Independence Day & Spinning Bells"

untuk korang yang ketinggalan banyak boleh la rajinkan diri membaca yang lepas2 tuh..tengok2 gambar  pun takper..
untuk pengunjung yg baru,Selamat Datang diucapkan..anda akan banyak membuang masa membaca text & melihat gambar2 merepek harian aku sewaktu di Hungary :)
owh yer sebelum itu...SEPATUTNYA keseluruhan 123 hari untuk siri travelogue "Passport to Europe" nih dah habis dah kalau ikutkan perancangan..tapi sebab terlalu sibuk dengan tugasan harian,aku mengambil keputusan abaikan sekejap pasal blogging..focus pada yang penting jer dahulu..
ini pun aku curi2 masa sekejap sementara tengah menunggu video tengah transcoding :)
ok la,kita dah boleh mulakan entry DAY 66 aku ..
Bismillah..
________________________________________________________________________________

DAY 66 (1/9/2011)

1st September..

BULAN TERAKHIR AKU DI TANAH EROPAH,HUNGARY..
bermakna dah tak lama lagi balik la kitorang ke negara masing2..

Harini jugak bermulanya sesi persekolahan yg baru di Hungary
so untuk sesaper yg ingin SUMMER HOLIDAY kt Hungary nih,
sila la datang sebelum bulan September..
sbb waktu2 itu la cuti sekolah yg panjang bagi bdk2 skola sini..
so,ada banyak aktiviti menarik di sekitar Hungary..
BANYAK ok aku maksudkannya betul2 BANYAK..

lain town lain aktiviti..
kt Budapest lagi la banyak..
tapi aku tak tau camner banyak nyer sbb aku kt town lain..haha
_____________________________________

1st School




*My Yoyo - Sky Rocket to the top of fence :p haha*


nih nak kongsi kelainan sekolah sini compare dgn sekolah2 kt negara2 yg pernah aku pergi dulu..

bebudak sekolah sini bila dah berada didalam kelas,mereka SEMUA

SANGAT SENYAP!

tak dengar langsung budak2 menjerit2 atau pun paling kurang pun bunyi
suara orang bersembang..
SUMPAH..yg betul2 boleh dengar cuma suara cikgu yg tengah mengajar jer..
_________________________________

2nd School










bukan nak pandang rendah bangsa & negara kita lar..
tapi bdk2 kt sekolah kita sangat la banyak bunyi walaupun dalam kelas..
standard la,mesti nak ada sembang2,jerit2 skit kan dalam sekolah..

mengikut info apa yg aku dapat,private school SANGAT SIKIT..
bermaksud,more than 95% adalah sekolah kerajaan!
waa..kerajaan dorang mmg bagus meyediakan sistem pembelajaran yg komprehensif..*ok fine aku tak faham ayat yg aku gunakan last tuh* haha..

setiap skola yg kitorang pergi sangat berbeza tahap quality bangunan dorang..
takder 1 pun yg bangunan cam kt Indonesia & Bolivia dulu..
kat Indonesia masih ada lagi sekolah2 kerajaan yg sangat mundur keadaannya..(tapi masih lengkap dgn segala macam keperluan)
kt sini nama sekolah banyak yg menggunakan nama Sejarahwan  atau seseorang yg terkenal dizaman2 awal Hungary..

lebih kurang cam kt Malaysia jugak..Eh?!?! tapi kt Malaysia xder la meluas sangat pakai sistem nama camnih..
ada pun beberapa jer..
_______________________________________

3rd School






*this is Szilvia..mother of 4 kids..Kristof,Kean,Kira & Karina*





*bontot aku pun dorang snap!*


*this is Karina or maybe Kira..i'm not sure,they're twins sister*

disebabkan hanya ada 3 sekolah sahaja yg kitorang pergi harini,so kitorang habis awal..
dlm jam 3 camtuh kitorang terus berambus g Tesco..naik bas percuma skali lagi..

Eh!!! GERAMNYER AKU!!

rupanya ada jual jugak kt dalam Tesco!!
brand jer lain..tapi tetap jugak SANTAN SEGERA DALAM TIN!!
cis! harganya pulak 350ft jer! syialahh!!!..

bole beli 3 santan segera dgn harga yg sama aku beli 1 tin itu hari..
CIS2! BEDEDAH BEDEBAH BETUL LAR!
yg lebih sengal adalah...
Santan Segera yg baru aku jumpa dlm Tesco nih betul2 kt rak yg sama
dengan tempat aku jumpa Sambal Oelek itu hari!!

Hadooiii..itu hari dah giler2 cari santan segera nih setiap penjuru Tesco tapi x jumpa..
camner la aku bole sengal x ushar rak yg sama dgn Sambal Oelek tuh..
*korang tak tau apa itu sambal oelek? baca entry nih semula*

ahh..disebabkan terlalu geram dgn situasi tuh..
aku ingin menghabiskan entry blog ini hari sampai disini sahaja...hahah

k BYe

korang layan jer la gambar2 yg kebanyakannya BUKAN AKU yang snap..ntah apa2 jer la budak2 nih snap..
hanya beberapa shot jer yang aku ambik..gambar koridor kelas & gambar locker tu jer :p haha
_________________________________________














*esta es Fabian from Argentina*

*esta es Diego from Brasil*

*esta es mi papin! Daniel from Argentina*

*this is Kristof,son of Szilvia*




*bicycle hanging*


*group photo after our dinner*
*everybody is running!*

Bye2 :)
untuk kawan2 yang masih belum tengok Travelogue saya :)
jangan lupa share selesai membaca blog & menonton video ok..
Terima Kasih,Assalamualaikum.
"PASSPORT TO EUROPE : NAZRI ARSHAD = Episode 3"
 
Passport to Europe : Nazri Arshad (Episode 3) - "Daily Routine" from Nazri Arshad (MoJi) on Vimeo.

4 comments:

  1. dah lama benor tak update ni. btw terus youtube pengembara backpacker lepas tgk dalam tv tadi. n tup tup sampai kat sini ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow...Thanks for visiting my blog :)
      memang dah lama sangat saya tak update blog saya sebab kesibukan tugasan saya..kebetulan pulak saya baru update 1 entry khas terbaru :)
      kalau ada masa tengok2 la yer :)

      Delete
  2. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya




    (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







    Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya.

    ReplyDelete
  3. day 66 - kite dah habis baca semuanya!!... fuhh.. best gila.. gambar cantik2 sangat.. ok. jelous!.. overall best & menarik..
    great job MOJI.. hope ada lagi next entry yang menarik...

    bacaan diambil masal selama 2 hari nak habiskan... hee...

    -cikaidalamin-

    ReplyDelete