Pages

Previous Entry Kena Baca Jugak :)

Monday, 11 June 2012

DAY 64 (30/8/2011) - "Selamat Hari Raya 2011"

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..

ikutkan tarikh entry nih DIBUAT memang la hari raya..
tapi aku hapdet masuk dlm blogspot
SEBULAN kemudian..maksudnya 30hb September..
*itupun kalau masih sempat kejar dateline la*

11/6/2012 - Hahahaha..nampak gayanya aku terlambat kaw2! aku upload entry nih berbulan2 lamanya :p
___________________________
* government hall or sort of :p *





SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..


ikutkan tarikh entry nih DIBUAT memang la hari raya..
tapi aku hapdet masuk dlm blogspot


SEBULAN kemudian..maksudnya 30hb September..
*itupun kalau masih sempat kejar dateline la*

11/6/2012 - Hahahaha..nampak gayanya aku terlambat kaw2! aku upload entry nih berbulan2 lamanya :p


***sebelum kita mulakan entry hari ke 64 ni,apa kata korang kasi layan video "Passport to Europe : Nazri Arshad" EPISODE 2 :D
hahaha akhirnya siap jugak walaupun memakan masa lebih 4 bulan tertangguh dr episode 1 :p
jangan lupa download dulu baru tengok,sebab 25min bai panjang video nih kalau nak tunggu loading!
serious aku bagitau,lagi PUAS HATI kalau korang download & tengok kt 40" LED tv :p***


_____________________________

Passport to Europe : Nazri Arshad - Episode 2 from Nazri Arshad (MoJi) on Vimeo.

okok,jom kita sambung entry blog kali nih..sory lar hampir 2 bulan aku tak update apa2 entry..sangat2 sibuk sampaikan aku dah edit gambar untuk entry nih dah lama dah cuma x sempat nak up kan :(

* my 1st town TODAY,on Eid ul-Fitr :( *
pergi show..street show..
pagi raya kena kerja gak..
yg mana aku x berapa suka menjadi ‘badut jalanan’ paksaan..
kalau betul2 busking teratur xper la jugak..haha
ni dah serupa cam imigrant worker >

pagi raya bangun pagi sungguh hambar..

semangat kerja xder,semangat Aidilfitri pun xder..
tak sempat nak masak apa2 pun..
nasib baik sempat rebus nasi himpit / ketupat segera malam tadi..
so aku belasah 2 ketul nasi himpit jer..
panaskan balik pakai microwave..

ni nak citer 1 benda yg aku cukup SUKA..

DANIEL PINDAH BILIK LAIN! hahaha..
bagus..nih mungkin sebab aku PANAS dgn dia ITU HARI..
alasan dia kasi simple jer cover line..
________________________________

* 1st town for today,why not many people?? *

dia cakap dia pindah masuk bilik lain sbb 1 bilik 4 org tak sesuai,terlalu padat
sbb nanti nak mandi lagi leceh tunggu turn jadah semua..
sedangkn aku tau,dia nak jaga hati aku..
sebab aku GERAM giler dgn dia sejak kitorang semua duduk sebilik cam orang bujang nih..

aku malas nk cakap banyak..
dalam hati aku dah enjoy giler dah..sebab tak der dah 
1) KENTUT TAK BERBAU TAPI BERGEGAR,
2) TAKDER DAH SHIELDTOX BERSEPAH
3) TAKDER DAH SEMBANG KENCANG2..

Harini kitorang pergi 1 town..
mulanya aku memang tak tau pun nama town tu apa..
_________________________

* yoyo demo in front of SKÁLA market & Mc'D..only a few people around :p *
* Diego teaching some kids - video shooting from local tv channel :) *

1st time sampai aku,Diego,Daniel & Fabian cam jakun sekejap..
sebab tengok town nih cam ada ‘energy’ tersendiri..
main yoyo kt street kali nih dah serupa cam badut jalanan..huhu
lepas bertanya & googling baru aku tau,nama town nih

_______________________

* some of the the OLD buildings that still exist up to this time *
* 2 of those old buildings  *
* since 1912 :D *

setelah googling merata baru aku tau town nih SANGAT OSEM untuk tourist..
malah tak keterlaluan aku katakan LEBIH OSEM dr DEBRECEN..
choiy.baru pergi sekali dah puji lebih2..
okok,antara beberapa benda yg aku nak citer pasal OSEM SANGAT town nih..

AWEKS/CHICKS

bukan ciksKEDIS ok.haha
1st time jejak kaki jer kitorang mata dah meliar..
meliar tengok awek la..
hadduhhhhh……LAGI SWEET & OSEM dr awek2 Debechen dowh..
keayuan dorang kira kita compare camnih la..

korang pernah g Jakarta & Bandung??
pernah tak korang bandingkan cewek2 2 bandar tuh???

haaa..tanya sendiri org2 Indon la..dorang tetap akan kata Cewek Bandung lebih mulus & imut donk!
________________________

* belum sempat paparazi gambar2 awek hotz..yg nih pun kebetulan dorang
melintas depan kitorang & stop nak belajar main yoyo:) *
berbalik pada Hungary..
awek2 kt town Nyiregyhaza nih lebih trendy la..
muka lebih ayu & cute..haha
dah2! cukup citer pasal awek jer..

DSLR

kt town nih aku sangat mudah nampak orang kendong & pakai DSLR camera..
awek2 biasa pun steady jer pakai nikkor 70-200mm..perghh..
kt town2 lain yg aku pergi susah nk nampak org kendong camera dslr..
paling kurang pun photographer newspaper la..haha
mungkin kt town nih org2 dia lebih terbuka skit pasal penggunaan dslr..
stylo mylo la katakan..haha..
1 sebab lagi mungkin kt town nih mudah mendapatkn dslr2 sbb adanya kedai2 yg menjualnya..

kt town lain susah skit sbb kecik jer kan..
heii,lagi banyak village compare to city kt sini :p

STYLE & FESYEN..

betul ke aku eja tuh..FASHION..owh..tu bahse melayu punya ejaan..

dr budak kecik sampaikan remaja & org tua..mereka lebih pandai bergaya..
gaya simple,over gaya mahupun GAIA..habis trendy la dorang nih..
pandai mengenakan gaiya..
____________________

* street performance  from locals for
Nyírségi Ősz- és Gyümölcskarnevál @ Nyírség Autumn and Fruit Carnival *
 
* i met this guy in a skate & apparel shop & now he 1 of my yoyo friend from Nyiregyhaza,Hungary.
His name is Pásztor Zola *
Central Town nih sangat COOL bagi aku..
Church zaman2 15th century dulu masih GAH tersergam indah..dah le bapak besar size2 building dorang..
aku tengok pun nganga jer..*ok itu bohong*

aku kagum jer..xder la sampai nganga jadah semua..
_______________________

* their i-forget-the-name buildings * 
* Nyiregyháza's Roman Catholic church with the newly-built fountain in the foreground *
Roman Catholic church big entrance door :D *
haa..ni 1 lagi yg menarik & peliks..

TOILET Mc’Donald nak masuk kena pakai security number!

hahaha,aku dah ler nak terkucil bagai..masuk la McD ingt nk tumnpang kucil..
masuk dlm sekali pintu dia berkunci..
aku budget ada orang la kt dalam..
tunggu punya tunggu sekali x buka2..
aku perasan kt tepi pintu dia cam ada semacam panel nombor..
daaa..sekali kena enter some code 1st before u can get enter the toilet..
harem..
aku dah agak,dorang buat camtuh supaya hanya CUSTOMER sahaja yg boleh pakai toilet dorang..
bagus gak camtuh..xder la toilet dorang jadi PUBLIC TOILET..
______________________

* security code to open the toilet door * 
* not that big space inside the toilet :p *

Rupanya setiap customer yg beli makanan atau apa2 jer dr counter akan dapat security code kt resit dorang..
yg best nyer..code tuh semua sama jer untuk setiap customer..haha
so aku xyah beli apa2,biar Daniel yg beli pastu aku pakai code number dia jer..
1st time masuk toilet kena enter security code! hahaha..
PENGALAMAN TERBAEK TUH..
________________________

* Mc'Cafe *
* wall deco for Mc'Cafe *
SANTAN SEGERA..

coconut milk or coco leche (spanish)
semalam aku dah googling habis2an pasal santan segera kt eropah..
mmg wujud cuma bernasib baik atau tak jer dpt jumpa..
tengah syiok2 main yoyo kt street tetiba Fabian tunjuk kedai kt belakang kitorang tngh berdiri tuh..
_______________________

* we are playing & teaching some kids how to play yoyo *
- tuh dia kt belakang Diego tuh kedainyer ;)
dia suruh cek jer kot2 ada jual kan..Diego cakap mustahil ada jual sbb tengok cam kedai herba cine jer..
bagi aku x salah mencuba tengok dulu kan..
sbb tengokkan gaya kedai tuh cam jual makanan2 yg berkonsepkan asian food..
LAAA…sekali memang ada dowh!
dlm bahse German dia tulis..
yg membawa maksud coconut milk la per lagi..
______________________

* Bio Bolt - Bolt means Shop in Hungarian language..and Bio means,something like biology foods :p haha *
- i bought this coconut milk HERE^^

regernyer 900Ft! perghh..dah dekat2 RM16 sial..size dia besar tin susu cap teko tuh jer..
nak bwt camner,BELI JER LA..
kang x pasal2 tak der rasa plak lemang segera aku tuh :p..

cukup la untuk harini..dah panjang dah tuh :p
Bye
jangan lupa LIKE entry nih..itu jer aku mintak :p
_________________

* im sitting at the back :p watching & say goodbye to Nyiregyhaza for 1st day here *
***ini video UCAPAN HARI RAYA 2011 aku untuk kawan2 semua..kot2 ada yg masih belum tengok kan ;)
untuk video RAYA 2011 yang aku dah shoot tahun lepas,masih belum di edit,mungkin belum sampai waktu yg sesuai untuk aku buat :p haha**



Dendang Perantau : Nazri Arshad from Nazri Arshad (MoJi) on Vimeo.

6 comments:

  1. akhirnya aku dpt menghabiskan semua entree ko... skang tunggu next entree ko...mmg masyuk la ko dpt menjelajah negara org selama berbulan2...

    ReplyDelete
  2. @Hulubalang
    :D SEMUA entry "Passport to Europe : Nazri Arshad" ke atau semua entry dlm blog nih?? hahahah :p
    terbaek la bro..thx sebab rajin membaca semua skali ...masih ada separuh lagi perjalanan travelogue yg perlu disiapkan..silap2 2thn baru habis kot hahaha..
    btw,braper jam diambil untuk habis kan semua skali??

    ReplyDelete
  3. Aku baca semua entree bhai....bukan berjam tp berhari2 nak abes hahahaha...x abes baca kat opis sambung kat umah.....hehehehe ehhh ko org segamat ke bhai? Video ko mmg terbooikkkkk tp mana video yg lain bhai...??

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..terbaek la bro boleh habis kan semua :D
      btw,bukan asal situ pun..mak ayah jer yg duduk kt felda selancar 3 tuh..sya sendiri tak pernah duduk situ..balik kampung pun jarang..
      video2 yg lain boleh tengok kat sini :: http://vimeo.com/moji atau pun semua pasal travel kat sini :: http://vimeo.com/album/1935742
      kt youtube ada jugak video2 lain..tapi quality HD kt vimeo lebih berdarah hidung hahaahaha

      Delete
    2. aik len macam jek...camne plak ko x dok sana? anyway video ko semua dalam vimeo ke lam youtube ke semua aku dh tgk...aku tunggu video lain ko yg kat hungary tu.....dh berzaman aku tunggu hahahaha....aku rasa banyak video yg ko utang lg ni...hehehe

      Delete
    3. dari kecik nenek & arwah atuk bela:) kadang2 ada jer jumpa mak ayah cam biasa..video travelogue "Passport to Europe : Nazri Arshad "episode 3 dalam proses :D..baru selesai buat goodtake,
      kalau dah free sikit baru start editing..tengah cari ilham camner nak buat kasi seoronok tengok :D
      owh2,btw plz like my fb page fb.com/ApertureKU & yang terbaru sekali fb.com/1000step

      Delete