Pages

Previous Entry Kena Baca Jugak :)

Saturday, 14 April 2012

DAY 63 (29/8/2011) - "Ramadhan Terakhir,Kesedihan Selamanya"

*folks dance*
Isnin..RAMADHAN TERAKHIR 2011..

Plan awal nak pergi Debrecen jalan2 & berbuka kt HALAL FOOD
tapi disebabkan bangun dah tengahari..so,cancel pergi Debrecen
tapi tukar pergi ke TESCO..

Vimeo


* untuk hari ke 63 nih aku tak ambik apa2 gambar pun sebenarnya..yg betul2 aku ambik 29hb September hanyalah gambar sambal Oelek kt bawah tuh jer..itupun pakai iPhone jer..
selebihnya gambar2 untuk entry nih sebenarnya gambar untuk entry DAY 62(silalah click untuk baca)..
Dslr aku buat shoot video jer harini..hahaha..nak tengok full video kena la tunggu berkurun lamanya sbb aku sibuk..nih pun tengah cari time untuk edit 2nd episode*

Isnin..RAMADHAN TERAKHIR 2011..

Plan awal nak pergi Debrecen jalan2 & berbuka kt HALAL FOOD
tapi disebabkan bangun dah tengahari..so,cancel pergi Debrecen
tapi tukar pergi ke TESCO..

Tujuan g Tesco untuk beli sedikit brg2 dapur yg tak berapa nak dapur la sangat..
barang2 makan la lebih tepat..
tapi mission aku nak cari 2 benda..

SAMBAL OELEK
SANTAN SEGERA
__________________

* i'm always looking for a local taste of paprika / sambal *
aku bangun tido online la dulu per lagi..
tetiba plak si Fabian masuk toilet terus mandi..
kalau mandinyer cepat tak per jugak.
ni lambat giler..cam pompuan bersolek+mandi=lambat

dah la aku nak kejar Feeder Bus ke Tesco jam 1pm..
jam dah 1230pm..
aku paksa dia cepat skit pastu bergegas la aku mandi cepat2..
aku ajak dia pergi skali sbb dia jugak yg ckp semlm nk pergi sekali..
1245pm kitorang BERLARI anak2 itik ke stesen bus yg jaraknyer
lebih kurang hampir2 SEKILO METER..
______________________
*sory aku memang sengaja memalaskan diri untuk crop most of my photo sebab aku nak kongsi kt korang semua APA YG AKU TENGOK keliling aku..semua pun snapshot jer,ROThird?apa lagi rule untuk photo?aku tolak tepi..aku nak enjoy ambik gambar jer ok ;p*






JALAN KAKI ok..bukan naik beskal atau kereta..
standard jalan mak lenggang dlm 15-20min gak la..
tapi disebabkan aku paksa Fabian berlari anak2 itik
menjadi hanya 10min sahaja ke stesen bus..
Aku tak nak terlepas bas 1pm tuh..
kalau dah terlepas nnti kena naik bas jam 2pm..

1 jam menunggu atau berjalan kaki ke Tesco??

2-2 AKU TAK NAK!

itu pasal masa amat berharga hari nih..
mmg cemerlang,kitorang sampai ngam2 5min sebelum bas bertolak :p

Time kt Tesco,aku dok pusing keliling mencari Paprika Hungarian style..
sebab dah x jumpa Sambal Oelek kan..
tapi sebelum hampir2 putus asa mencari Sambal Oelek,
tup2 terjumpa daaa..
________________



sangat terkenal di Eropah sebagai Asian Food..
di import dr pelbagai negara untuk hidangan ala2 Asian Cooking style..
most of European country mesti akan jumpa benda nih..
antara BERNASIB BAIK atau tak jer la kot..

benda alah nih pun ada sorang mmber yg introduce kan..
Kak Ety Zainon :)
Pernah travel ke Europe zaman2 mudanya berkata::

“Jawa..kamu cuba la cari Sambal Oelek..benda nih sedap tau..
dulu kitorang makan dgn nasi putih jer..SANGAT SEDAP..
kalau nak cari pergi kt section Asian Food kt Supermarket..”

ok fine,aku tetiba teruja sbb nak mencari benda nih sampaikan aku GOOGLE merata mencari info..
dpt info yg menarik mengatakan::

“IMHO = In My Humble Opinion..Hungarian Paprika much more better than this Sambal Oelek..
since Sambal Oelek TOO SALTY compare to Hungarian Paprika”

- Food Blogging -

dpt info tuh dr blog org lain..
so mula nya mmg aku dah plan nk beli Paprika Hungarian pun..nak try camner PEDASNYER cili dorang..
tapi sbb dah jumpa Sambal Oelek nih aku belasah beli jer..


Tujuan aku mencari benda alah nih sebab nak masak
dgn LEMANG SEGERA yg aku bawak dr Malaysia untuk dimasak di Pagi Raya nanti *kononnya lar*
tapi dah duk carik2 mmg tak jumpa pun…
so aku teringat balik mmber aku kasi tips..

TIPS MASAKAN

takder santan segera/santan biasa anda boleh masak lemang segera dgn
pakai susu cair yg org bwt abc tuh..
tambah secubit garam..

kata dia rasa lebih kurang sama jer..
so aku dok geledah Tesco tuh mencari susu cair pun sama TAK JUMPA gak..
so aku beli la 2x kotak air susu yg aku tak sure
antara SUSU atau Creamy Milk untuk bwt cake :p
____________________

* sorry,most of my snapshot with dslr today taken with my broken kitlens 18-55mm..fully manual focus..read here for more info :) entry DAY 11 *


* small carnival for people nearby at school *
* with kids :) love them so much *

* syiaahhh!! tercampak jauh kot kalau kena penyepak nih *


* folks dance *

Untuk mengelakkan lemang segera tidak menjadi,aku beli jugak
sepeket parutan halus kelapa yg digunakan untuk bwt tabur2
atas cake & pastry..(ala serbuk kelapa kering yg ala2 buat tabur atas kuih kaswi tuh,tapi KERING punya)
plan aku,nak perah sampai dapat SANTAN atau pun campak jer dalam air panas
rebus skali dgn lemang segera tuh..

HAHAHAHA!!! GILER SURVIVOR dowh bwt camtuh..

JANJI DAPAT MERASA MAKAN LEMANG KT PERANTAUAN..^_^

TUNG! TANG! TING! TANG!
*bunyi effect untuk cerita kasi fast forward*

sampai kerumah bwt Vidblog Raya 2011 skit..dok bebel pasal benda2 yg aku beli tadi..
mlm plak aku makan Sambal Oelek tuh..cicah dgn keropok Lays jer..
hermmm..rasanya memang masin..masin dgn garam..
aku rasa Sambal Oelek nih sesuai untuk campur dlm masakan kot..
itu pasal masin garam dia terasa sangat2..
tapi sedap gak sebenarnya kalau makan calit2 dgn apa2 jer yg korang nak calit..

OWH! OWH! btw Sambal Oelek yg aku beli nih bertulis :

Sambal Oelek “Indonesia”
*membawa maksud sambal oelek nih makanan khusus indonesia la kononnyer*

tapi aku dok belek2 blakang dia bertulis :

ORIGIN FROM MALAYSIA!!
*hahaha.bermaksud sambal oelek nih Made In Malaysia lar! hahaha*

yg lagi lawaknyer aku beli benda jadah nih kt HUNGARY..
kombinasi yg sungguh LAWAK!..
nama jer INDONESIA,tapi buatan MALAYSIA dan aku beli di HUNGARY..
_____________________


TRAVELLER TIPS

* ok,gambar di bawah nih aku screenshoot dari laptop aku jer..
setiap kali aku travel aku pasti akan screenshot maklumat2 penting dr internet & aku up masuk iPhone aku..so disini,aku save address restoran Halal Food yang aku cari dalam Islamic Finder..
korang nak tau,dlm islamic finder nih lengkap pasal waktu solat seluruh dunia & lokasi2 restoran halal..
ada lagi 1 website pasal nak cari restoran halal kat luar negara,tapi aku dah lupa.kalau korang ada yang lain mai2 la share sekali..leave your comment down below ok :) comment kat FB comment box lagi cantek.bole kelaur Notification kt fb aku nanti,senang nak reply ;)..
ok,lepas aku save gambar alamat restoran,aku akan google maps pulak lokasi alamat dia..
alhamdulillah,aku nih bole baca map & hafal dlm kepala skit2..so buka jer iphone dah senang tengok keliling ;) *





k r,waktu malam aku sibuk dgn edit video

video kenangan Aidilfitri aku di BOLIVIA thn 2009 & sedikit ucapan untuk kawan2 tahun 2011 :p..

* nih la video kenangan peribadi yg memang aku dah plan dari tahun 2009 lagi..tapi time tuh aku SHOOT video dulu,pastu simpan peram sampai waktu yg sesuai baru aku edit & upload..
aku rasa,tahun 2011 ini adalah waktu PALING TEPAT & SESUAI untuk aku edit & share..sebab tahun 2011 ini aku berhari raya di perantauan LAGI..sangat sedih sebenarnya time aku edit & tengok balik video nih.lagi2 time aku shoot video aku dok membebel nih LAGI LA SEDIH..perasaan sebak didada tuh aku cover sbb depan Fabian & Diego time tuh.aku banyak terdiam dari membebel..inilah kisah sebenar disebalik pembikinan video "Dendang Perantau" aku nih.. *(thx to Mir Ridhwan sbb ingatkan aku pasal video 2009 nih + kasi idea untuk edit balik kasi proper lagi)




nampak kan?!?!..shoot video tahun 2009 tapi 2011 baru nak edit video!!
hahaha..2009 dulu tuh shoot video pakai Canon S3iS jer..
camera consumer yg SANGAT BERJASA untuk aku..
tapi hilang di BOLIVIA pada SYAWAL ke-3!

lain hari aku citer pasal camera yg hilang tuh..
tapi bukan dalam entry2 blogging “Passport To Europe” nih lar..

aku bwt entry blog lain:)

kasi layan jer la video yg aku edit semalaman nih..
orang lain sambut malam raya dgn keluarga sungguh meriah..
tapi aku sambut malam raya dpn laptop & edit video jer..sumpah sedih tapi bersemangat sebab nak share dgn keluarga & rakan taulan :(

wa’salam
_____________________

* dinner done by Fabian & Diego..Muchas Gracia amigo :) *

* i need a bigger glass,well,this is the best DIY glass :p *
*kalau korang tak nak komen takper..aku x paksa,tapi kalau korang ada benda nak share bersama2 bole jer komen kt FB comment box bawah nih atau pun comment box dr blogspot jer..
kalau memang malas nak komen sekalipun,ada button LIKE kt bawah tuh untuk di click,supaya aku boleh tahu berapa ramai orang yg singgah & baca disini mahupun sekadar STALKER jer :p
owh2,btw aku semangat sangat nak edit video time tulis blog entry nih tahun lepas sampaikan aku lupa nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 2011..nih aku upload entry nih 15 April 2012,dah x lama lagi nak raya 2012 dah :p *





0 Comments:

Post a Comment