Pages

Previous Entry Kena Baca Jugak :)

Sunday, 5 February 2012

DAY 59 (25/8/2011) - "Food,Food & Boxing!"

* Boxing! *

sedar tak sedar dah hari khamis..
setiap kali bwt yoyo job kt luar negara mesti akan sibuk dgn aktiviti harian
yg hampir sama..

penat dgn benda yg sama diulang2 sehingga tak perasan setiap hari tuh hari apa sebenarnya..


Sedar tak sedar dah hari khamis..
setiap kali bwt yoyo job kt luar negara mesti akan sibuk dgn aktiviti harian
yg hampir sama..

penat dgn benda yg sama diulang2 sehingga tak perasan setiap hari tuh hari apa sebenarnya..


Hungarospa kt sini semakin banyak acara2/event2 dlm waterpark dorang nih..
summer holiday hampir tamat..
orang yg berkunjung dlm waterpark nih pun semakin berkurangan..
international tourist dah kurang..

so aku budget kt sini yg tinggal ramai orang2 Hungary & sedikit
pelancong dr negara2 yg dekat dgn sempadan jer..
_____________________

* boxing match for this weekend :) *

ni nak citer pasal makanan ringan / snack yg kerap aku jumpa kt sini..
*SEMUA text yg berwarna MERAH & underline,anda boleh CLICK & masuk ke LINK yg baru..dimana setiap nama makanan tuh ada lah google photo search makanan sebenar tuh..
sory aku x ambik gambar pun makanan2 tuh..aku sibuk rakam video jer ;)...untuk video makanan tuh korang leh tengok aku letak VIDEO tuh kt paling bawah sekali :) *


sebutan dia LANG-GOS..

BENDA ni la identiti sebenar makanan local org Hungary..
bukan makanan ruji/utama maksud aku..
lebih ke arah street food cam kita nasi lemak / burger ramly camtuh la..
lebih tepatnya LOCAL PASTRY..

jangan tak percaya,LONELY PLANET pun suggest kan makan benda nih!
dalam travel guide book / iphone apps yg cukup popular dr nama yg tersohor tuh
mengatakan,makanan nih adalah antara makanan paling murah yg anda boleh dapat kt street..

MEMANG BENAR..ini la street food paling murah untuk backpackers bole makan..
dlm travel tips Lonely Planet tulis,Lángos bole dibeli semurah 250Forint(ft)..
dlm RM lebih kurang dlm RM4.00 jugak ler..

tapi Lángos nih bole letak macam2 atas dia..kiranya macam topping dressing dia lar..
ok,Lángos nih bentuk dia serupa cam mini pizza la..
bahan asas dia tepung beras jer..
cara pembuatan dia lebih kurang cam pizza gak..doh besar kasi putar2 sampai lebar size pinggan
atau lebih besar mengikut permintaan..
pastu digoreng diatas minyak yg panas dgn api yg sederhana..*supaya tidak hangus*
sekitar 5 min boleh siap masak..

nak original Lángos kosong tanpa apa2 extra topping atau
bole sapu sedikit garlic butter..
kalu x suka garlic tabur sedikit garam pun dah ok..
JANGAN TERLEBIH SAPU GARLIC PASTE atau terlebih tabur garam!

nanti rasanya MASIN,boleh muak cam kena kt aku..haha
ada jugak Lángos yg bole sapu cheese & ntah apa2 lgi ntah yg dorang bole isi kt atas dia..
ok,rasa Lángos nih sebenarnya sama cam kuih Cakoi yg kita jumpa petang2 kt pasar2..
serupa sangat2!..tapi dinasihatkn makan time2 panas lebih sedap..
kalu dah sejuk memang rasanya kental padat liat seperti kopok lekor sejuk..

sedikit extra info,Lángos nih juga terkenal di negara2 seperti::
CZECH REPUBLIC,SLOVAKIA,CROATIA,SERBIA & juga ROMANIA..
masing2 dgn nama yg sikit berbeza jer..
tapi kalau kt AUSTRIA,inilah dia fast food yg popular kt festival atau pesta2 keramaian..juga siap ada fast-food restaurant sendiri..
______________________


* boxing ring inside empty pool :D *


cara sebutan dia KUUR-TOSH-KO-LACKS

Pastry food / bread nih ORIGIN dari Transylvania..daerah bersejarah kt ROMANIA..
tapi disebabkan ntah camner aku sendiri tak tau..
aku anggap jer makanan nih lebih ke arah HUNGARIAN pastry..

Chimney Cake atau Stove Cake
adalah nama jolokan pastry nih..
disebabkan bentuk dia yg menyerupai seperti serombong api (chimney)..haha

SEDAP MEMANG SEDAP! harga dia pulak sekitar 500Ft = RM8.00
x jauh beza la kt tempat2 lain..

makanan nih adalah antara YANG TERTUA di Hungary..
banyak terjual di kedai2 bakery (kalu bernasib baik) & banyak dijual di tapak2 pesta atau tempat2 keramaian rakyat..
benda alah nih sebenarnya adunan tepung yg di lilit2
kt sebatang kayu yg berbentuk silinder/sebatang kayu bulat..
dah dia lilit tuh tengah tepung tuh lembut2,
di guling2/rolling pulak kt atas gula kasi melekat..
kadang2 tuh dorang letak gak kacang2,brown sugar,almond nut nak kasi berbeza2 rasa..

tugas gula yg melekat tuh nanti bila dah dipanggang pastry nih akan menjadikan pastry nih RANGUP & MANIS diluar dia..
SANGAT SEDAP!..tapi kalu amek yg brown sugar punya flavor SANGAT MANIS!
terbalik tulis..MANIS SANGAT!..bole kena kencing manis kalu makan tiap2 hari aku rasa haha..
time makan paling best,tarik skit2 bergulung2..syiok kalau makan ber2 bersama awek yg tersayang :p
*choiyy..cakap macam ada awek jer :( *
_______________________




sebut jer MINI-FANG

haaa…yg nih dr hari pertama aku dtg sini dah nampak..
tapi sampai hari ni 3hb September masih belum berpeluang nak merasa! huhu..

tapi dr pemerhatian aku
benda alah nih serupa donut dlm bentuk yg lebih kecil..mini size.
itu jer..
yg lebihnyer cuma ada gak dia curah coklat,honey atau apa2 jer yg manis2 kt atas dia..
pastu makan atas plate kertas cucuk2 dgn lidi kecik tuh..

ok,aku ada jer amek video untuk street food diatas semua nih..
tapi kalau nak tengok kena la sentiasa follow blog aku atau pun kena
LIKE  fb page ApertureKU..
kang dah balik Malaysia ada masa baru edit semua video..
perghh..banyak giler video dowh nk bwt..
mau pengsan aku selama setahun nk siapkan semua..haha
____________________

VIDEO SUDAH SIAP SEBENARNYA ..hahaha tapi sajer part makanan tuh aku letak part teaser jer :p



bwt masa nih,masih mencari peluang nak merasa MiniFánk tuh jer..
*minifank nih sebenarnya mcm mini donut jer sebenarnya ;)
ok,semoga dgn perkongsian ini boleh membuat korang2 yg plan nk datang Hungary atau mana2 negara Eopah
nanti cari2 la makanan2 nih..
sedap woo..

TAPI..

PASTIKAN ANDA BERATUR dalam barisan waktu nak membelinyer :)

wa’salam
____________________

* friends from locals *
* love this 2 kids :)


Kasi LIKE 1 kali entry ini kalau sudah habis membaca/ushar gamba/sajer nk ushar line panas/sajer singgah2 sini..x sopan kan,dah masuk sini ushar2 pastu terus blah camtuh jer..x nak komen xper..LIKE aja dah memadai tanda sebagai anda pernah berada disini :) Terima Kasih..


0 Comments:

Post a Comment