Pages

Previous Entry Kena Baca Jugak :)

Wednesday, 27 July 2011

DAY 1 & 2 (27-28/6/2011) *part 2* AMSTERDAM-HUNGARY

Entry nih adalah sambungan dari PART 1

*ni gamba dr 2nd flight dr Schiphol ke Budapest*


hari ke-2 travel tapi hari PERTAMA sampai di Amsterdam & Hungary

part 2 nih aku nak citer bermula dr transit airport sampai ke touch down kt Hungary..

sampai kt SCHIPHOL AIRPORT,AMSTERDAM aku dah mula sakit kepala..mungkin sbb altitude pressure kot..1st time kepala aku betul2 sakit mcm nk meletup jer..

hampir 9 jam transit aku kt airport nih untuk next flight ke Budapest,Hungary…

apa lagi..dlm kepala otak dah berlegar2 idea nak shoot video..tapi bdn pulak penat rasa cam nak sambung tidoooo jer..haha


tapi,1st thing 1st adalah AKU HARUS CHARGE IFON aku dulu…bateri dah nk kong..kang xpasal2 bertambah susah aku..

ok,time nih aku tengok ifon aku problem balik…wifi xleh nk pakai

..


*mana nk cari freezer??*


kenapa aku nk cari freezer?....

*silan click READ MORE di bawah:)



okok ni ada 1 tips..kalau ifon korang tetiba rosak wifi dia..xleh nak turn on,xleh nak tekan apa2 kt wifi tuh *color grey*..
ok cari jer freezer & letak la ifon korang dlm freezer tuh untuk 15min keatas..tapi jgn mcm aku 2-3jam terus lupa!

tapi jgn lupa balut dgn tisu dulu..kang x pasal2 basah kuyup i

fon korang..
ok,memang nmpak mcm sengal tips nih kan?
tapi BENDA NI BETUL2 BERKESAN
1st time aku bwt kt umah aku,time tuh dah mati akal x leh nk guna semua car
a yg aku google..last2 aku pakai cara paling bodoh nih,sbb ada 2-3org yg komen pasal benda ni mmg kebetulan berhasil..so aku try mmg berkesan..*untuk ifon 3gs kebwh.ifon4 xtau*
*thn 2009 dulu transit kt sini jugak..tapi kosong jer*
tutup citer ifon
aku duk pusing2 sekitar airport amsterdam nih…aku lebih banyak amek video dr amek foto..sedangkn dulu aku suka giler amek gamba…skang ntah ler,seronok pulak amek video..tapi nak edit ntah le rajin camner..hahaha
thn 2011 nih Airport Schiphol dah ada pembaharuan..x mcm 2009 dulu…
skang nih dia dah ada LOUNGE 3..area nih dulu kosong jer xder apa..cuma tempat duduk kerusi besi..*kalu x silap aku*

tapi skang dorang dah bwt kedai2 & cafe yg shantekkk…tempat duduk nk lepak pun STYLO MYLO..empuk lagi tuh!
mmg puas hati la LOUNGE 3 yg baru nih…
MEMANG STYLE HABIS!
*ni haaa..2009 dulu mana ada kedai seketul tengah2 nih*

*say cheese*

sampai airport nih tadi jam 530am tapi dah terang dah kt amsterdam..
aku lepak kt area nih sampai jam 1030am camtuh jer..
pastu aku terus check in kt gate lain untuk ke Hungary..

kt kaunter imigresen tuh tetiba pulak staff yg kerja tuh bole ckp bahasa indonesia skit2..haha
terkejut aku org amsterdam bole ckp bahasa indonesia..
dia budget aku org indon la kot..haha

cam biasa aku bwt2 friendly jer..yer la…kang kalu bwt2 poyo berlagak bagus lagi la masak aku..mcm2 dia tanya aku kang apa tujuan aku nk g Hungary..haha

TIPS TRAVELER

setiap kali mana2 staff imigresen tanya “kamu nak pergi sana atas tujuan apa??”

korang jawab jer…”bercuti bang..mmber sya duduk sana..summer holiday bro..” ataupun…”mmber sya dah gerak last week,kitorang meet kt sana nanti nk pusing holiday kt sana”..

hahaha…itu la antara jawapan yg SELALU aku pakai bila g mana2 obersea..
kalau korang jawab yg korang pergi untuk bekerja atau apa2 sahaja benda2 yg korang nk rahsiakan dr pengetahuan encik imigresen,mmg masalah la pastu…lagi2 kalau korang xder permit atau apa2 ‘kertas’ khusus untuk menunjuk kan korang pergi dgn kebenaran yg sah…*fhm maksud aku?*
*9 jam transit..rasa menyesal sbb x keluar g town Amsterdam!!*

ok,kira lajukn lagi citer nih,sbb aku jenis suka menulis panjang2 giler..pastu korang mesti boring..

time tunggu boarding,ada sorang awek cun nih duduk depan aku…apa yg special nyer??
yg special nyer...3x kitorang berjumpa

1st - sebelum boarding dia duduk depan aku..
2nd - dlm kapal terbang dia duduk sebelah aku
3rd - sampai Hungary nak naik Train aku jumpa dia lagi..dia naik train yg sama dgn aku..

hahaha…camner?ada jodoh x tuh? muka cun,badan mantap..tapi dia tinggi dr aku lar..hahaha
xper2..Heliza Helmi tetap dihati..Heliza lagi cute dr awek Hungary nih..hahahah!!

dlm flight KLM ke Hungary nih dpt makan sandwich jer…*betul ke aku eja sandwich tuh?*

2 jenis sandwich dia kasi…1 dgn cheese,1 lagi nampak cam bacon..
aku dah mula was2..

TIPS UNTUK TRAVELER

kalau korang ‘shy2 khinzir’ / malu2 kucing nak bertanya dgn FA (flight attendant) pasal apa yg korang makan tuh,senang jer..
ko tengok balik packaging makanan tuh…tengok la ingredient dia..aku baca2,sekali sandwich aku tuh cheese dgn chicken sandwich rupanyer…hehehe
so,dah cantek la..ayam punya sandwich aku belasah jer..haha
lepas makan terus sambung tido..haha,ngantuk bai…

sampai airport Budapest dah senang…xyah nak cop apa2 kt passport…cuma cop sekali jer kt amsterdam tadi..
choiyyy..ingatkn dpt cop dr hungary skali..aku baru jer nak collect cop setiap negara yg aku pergi.
dah le aku pakai passport baru renew itu hari..
1 cop je kt 1st page..hambar giler haha..

DALAM TRAIN

okok.terus citer pasal dlm train pulak..
kesian aku tengok mmber aku tolong angkat luggage aku yg BERAT giler! *31.2kg*

area tempat train dorang nih sedih jugak la…xder la gempak mana pun stesen dia..
sekali tengok cam stesen kt Kg.Medan punya KTM jer..xpun mcm Angkasapuri..hehe
xder bumbung,open stesen..pastu beli ticket pun kt mesin jer..

okok,harga ticket dr Budapest ke hajduszoboszlo 3360 Hungarian Florint (HUF)…RM55.50 lebih kurang la..

BAPAK MAHAL!…2jam perjalanan 5 stesen jer…
aku budget HUF3360 tuh murah..ingatkn dlm Rm10 jer…sekali dah cek baru tau mahal giler..xper bos yg bayarkn haha..

dlm train aku duduk kt koc restaurant..sbb mmber aku ckp kt situ bole mkn2..*haha aku mmg lapar* tapi aku x mkn pun.aku beli coke jer..

space dlm train luas gak la..x mcm komuter limited space…lagipun aku duk dlm koc restaurant sbb aku leh sumbat luggage aku yg bapak besar tuh..

ok,tiket yg beli tadi tuh sebenarnya ticket untuk pergi destinasi jer…NAK DUDUK PUN KENA BAYAR LAGI TAU!
aku kena bayar dlm 720flo…patut la mmber aku ckp tadi nk duduk pun kena bayar! hahaa..
camtuh xyah duduk la kalau xnak bayar lagi?? haha

hermm,aku rasa once kita dah duduk kt mana2 koc yg kita pilih bayaran dia berlainan kot..
*kena bayar kt tukang cek tiket dlm train*
harga dia lain2 mengikut koc yg kita nak..ntah ler,yg aku tau,MEMANG MAHAL!

sepanjang perjalanan ke Haj..hajj *SUSAH GILER NAK EJA & SEBUT* aku susah nk hafal la nama town nih..

Hajdúszoboszló…..

mkn tiket dia kunyah telan..baru bole senang ingat kot..cis2
sepanjang perjalan dlm train aku seronok bwt video…re-cap balik semua perjalan aku tadi..dok bebel2 sambil mamat belakang aku sibuk nguyah sandwich dia..
akak kt dapur plak duk marah2 sbb aku shoot muka dia..
ok,kt sini DORANG X SUKE KITA SHOOT VIDEO/PHOTO DORANG….maybe dorang malu atau dorang takut dimalukn..

tapi yg PASTI itu privasi & hak dorang…aku memang dah melanggar tatasusila seorang jurugambar…
sorry,aku suka main redah jer..janji aku dpt apa yg aku nak..haha

tengok luar train view BEST GILER…LAWA MACAM TENGOK DLM POSTER jer..haha..
aku masuk ke kawasan pendalaman..area perkampungan yg x mcm kampung kt malaysia..haha

*ni antara gamba permandangan yg sempat aku snap..ada banyak lagi..tapi serabut la nk upload pastu susun dlm blogger nih..x reti aku..haha
aku guna gamba nih untuk background blogspot aku..shantek kan?*
zaaaaaaaaaaaaaaassssssssssssssskasi cepat lagi..

sampai kt apartment aku tengok bilik aku seblah kandang anjing…bapak besar anjing dia…anjing betul la anjing tuh..
berak dlm kandang tapi bau sampai dlm bilik..aku dah le x suke anjing…actually aku TAKUT DGN ANJING! HAHAHA
kite org melayu owkayyy….so mmg lumrah alam la aku ni takut dgn anjing.dr kecik dah di ajar jgn pegang anjing…itu haram sbb nak kena samak jadah..

tolak tepi pasal dah pegang MEMANG BOLEH SAMAK…tapi kalau DAH DIA GIGIT KITA?!?!?
nak samak apa lagi? tangan dah putus?kulit dah terkoyak berdarah2 semua?!?!…nak samak lagi? hish x moh aku..

mlm pertama kt town Hajdus*korang sebut sendiri*lo aku g kluar jln2 sendiri..700m dr aparment aku…
pergi balik berlecak jugak la ketiak aku..haha
tapi sini sejuk jer cuaca dia..*sedangkn tengah summer*

mkn burger 500flo bersamaan RM8.30…mineral 500ml 2 botol 500flo=RM8.30
total mkn dgn beli 2 botol tuh = RM16.50!!
bapak mahal…sedangkn burger aku tuh biasa2 jer.sedap lagi burger ramly kt KL..
burger aku banyak sayur dr daging ayam dia..

k kasi pantas lagi cerita…
balik bilik dok kemas2 sampai terlupa nk cek kt apartmant aku nih ada WIFI rupanya..haha sengal giler..hari ke-2 baru terpikir nak on laptop..haha

tido jam 11,terjaga jam 2 sbb mmber brazil & argentina dah sampai & sambung tido balik jam 4pagi sbb syiok layan fb sampai terjaga pagi esok jam 1130am…

TAMAT SUDAH HARI PERTAMA DI HUNGARY

kk,untuk lebih lanjut korang boleh tengok Travelouge / VidBlog aku kt ApertureKU
kt situ lebih lengkap aku rasa…haha



*some random shot..serabut nk upload gamba dlm blog..sory x hebat blogging*

TOLONG LA CLICK LIKE
*giler desperate haha!*


Read more!

DAY 1 (27/6/2011) *part 1* KLIA-Kabin KLM

peringatan bwt semua pembaca..
blog entry ini ditulis SEBULAN YANG LEPAS dr tarikh ianya di POST..

Petang sebelum nak bertolak g KLIA aku dah rushing kehulu hilir nak ambik brg dgn nak bagi barang…
g Extreme Park amek climbing equipment aku semua jadah la..

sampai rumah dah kelam kabut packing luggage skit lagi sbb tadi singgah Giant sec13 beli skit brg makanan…
tu lar pasalnyer…
g trip kali nih dah mcm trip Bolivia thn 2009 dull..pegi time bln puasa pastu BERAYA KT SINI!

Read more!