Pages

Previous Entry Kena Baca Jugak :)

Thursday, 1 December 2011

DAY 56 (22/8/2011) - "Halal Food & Public Fountain"

* Summer Holiday was too hot for them in Hungary 2011*


BANYAK NIH NAK KONGIS HARINI..
* sengal salah eja! KONGSI sebenarnya *

kita mulakan dr pagi yg mana aku tido & bangun beberapa kali
sebab aku tertido semalam..
so tak sempat nk hapdet entry dlm blogspot..
sory sngt2 pada rakan2 yg setia menanti :)
*eceh! ayat budget aku nih star pulak kan?? haha* ptuih!




Komen & Kondem me HERE at FB Comment Box :D




BANYAK NIH NAK KONGSI HARINI..
* sengal salah eja! KONGSI sebenarnya *

kita mulakan dr pagi yg mana aku tido & bangun beberapa kali
sebab aku tertido semalam..
so tak sempat nk hapdet entry dlm blogspot..
sory sngt2 pada rakan2 yg setia menanti :)
*eceh! ayat budget aku nih star pulak kan?? haha* ptuih!



selesai bangun tido waktu tengahari aku hapdet entry kt blogspot
pastu berusaha KERAS untuk repair balik lens yg patah SEMALAM..

solution terakhir yg aku ambik..
SUPER GLUE terus socket connector lens aku tuh..
xder lagi aku masalah in future..
dah x sayang sangat dah aku dgn lens tuh..
walaupun aku masih lagi pakai KERAP lens murah tuh..

aku rushing nak repair lens nih sbb
aku plan nak shoot video BMX bdk2 kt town nih..
sambil2 tuh nak introduce kt viewers best part of this Hajduszoboszlo town..
___________________________


dah siap2 gam lens tuh sekali tengok,AIR BLOWER hilang ntah kemana pulak!!!!!!

HADOIIIIIIIIIIIIIIII…aku budget tercicir kt Hungarospa semalam time lepas lens patah tuh..
tapi aku masih ingat semalam ada pakai kejap air blower aku untuk bersihkan mesin pemotong RAMBUT time nak BOTAKKAN kepala aku semalam..
/
tapi tanpa banyak pikir aku terus nak pergi town Debrecen..
aku nak beli blower tuh harini jugak sbb kalu x beli mmg aku xleh nak tukar lens la selama seminggu..

aku gerak sorang2 jer naik bas g town Debrecen..
dah lewat ptg tapi aku peduli,gegar jer..
sambil tuh aku plan nak cari kedai Halal Food..
aku google mmg ada jumpa beberapa halal food cafe kt town Debrecen..so,bertambah semangat nk pergi sbb nak berbuka kt sana..
_____________________



bila dah sampai town tuh aku dah lewat,
sebab mostly kedai2 kt street SEMUA tutup jam 6ptg isnin-sabtu..ahad tutup jam 130pm..
sengal bai..dah le susah2 dpt info pasal kedai Dslr,skali cari2 tak jumpa & dah lewat..

dah berkali2 aku datang town Debrecen nih,
tapi tadi TIBA2 aku BARU PERASAN
ada kedai makanan HALAL betul2 kt tepi jalan raya di TENGAH2 central town Debrecen nih..
giler sengal! kenapa la aku bole x perasan kedai tuh..
aku perasan pun sbb aku lalu dpn kedai dia..
pastu tetiba ternampak papan tanda Bismil’lahhirahman nirahim atas pintu masuk dia..
_______________________

* Ezel Kebab Piac Utca 12-24 *


mula2 aku musykil gak betul ke apa yg aku tengok tu tulisan JAWI?
lepas jalan beberapa langkah aku undur balik langkah aku kebelakang..

dok tenung2..sekali betul la tulisan jawi..
dok tanya macam2 kt org dlm kedai tuh,
so aku plan BERBUKA PUASA harini kt kedai tuh jer..
plan asalnya aku nk cari kedai kebab halal kt area lain..
tapi dah jumpa yg depan mata so,xyah la aku susah2 nk jalan kaki jauh2 dah..

sementara menunggu waktu berbuka,aku g masuk
shopping mall Forum kejap..
nak cari blower untuk camera aku tu lar..
giler susah nk cari,last2 jumpa yg KECIK punya..tapi yg tuh untuk bersihkn keyboard jer..
bukan blower untuk habuk jadah..sangat kecik,tak berbaloi aku beli..
so,aku memang x jadi beli blower pun hari ni..aku anggap jer la aku gagal & redha jer..
______________________


* Debrecen City *

* Tunnel of Fountain *

lepas gagal mencari blower tuh aku patah balik ke Central semula untuk berbuka
di kedai halal tadi..
sementara menunggu waktu berbuka aku enjoy dulu senja aku
dengan menonton 1 persembahan orkestra di tengah2 central tuh..
ada open free show diatas sebuah pentas yg besar..
sebenarnya ada cheerleading competition kt situ..

ok,time berbuka tuh aku jadi pak lahap!
time nak order aku jadi sengal~
tengok gamba2 kt menu board dia cam boring pulak..
last2 aku bwt ala nasi campur jer..
aku mintak nasi goreng,salad & ayam kebab dorang..
perghh,siap mintak lebih nasi tuh!
konon2 kebuluq sangat la sbb semlm tak sahur..

hambik kau,time makan tak sampai separuh hidangan aku dah TERBONGKANG
kekenyangan..
terpaksa makan sedikit demi sedikit sampai selesai kesemuanya..
tu la pasal,tamak sangat..
______________________

* i eat those fried rice,chicken & salad..Halal Food..cost me around 1600Forint *

lepas berbuka aku lepak kt central semula..
ala,depan dgn kedai makan aku berbuka nih jer..
bukan jauh mana pun..x berpeluh pun ketiak jalan kaki..
melayan persembahan2 musik & tarian kanak2 cheerleading..

ada tak aku citer tadi,waktu mula2 sampai Debrecen tadi aku nampak kt ruang udara
bandar nih ada BANYAK Hot Air Ballon ‘berkeliaran’
di awang2an..meriah aku tengok!
tapi sungguh sayangnya aku pakai Wide Lens daa harini..x bwk zoom lens pun..
____________________

* Hot Air Ballon :D *


tapi aku bernasib baik mlm nih dorang datang kt tengah2 bandar tuh untuk
kembangkan ballon dorang & bwt sedikit persembahan dgn api2 dorang tuh..
sempat gak la shoot gamba & video..
tapi dorang just setakat kembangkn & tegakkn ballon dorang jer..
tak terbang pun sampai la aku balik pun x naik2 jugak..
penat tunggu dorang terbang..
*i'll put more photos about Hot Air Ballon on my next entry*


ok,balik naik bas pulang ke rumah sungguh KENTAL aku..
aku sempat dapat bas no.2 terakhir untuk malam tuh!!

giler kentang la,aku bwt tanah asing nih cam kt Bus Stand Klang kt KL dowh!..
tak peduli pasal apa2 pun..redah jer,janji bole balik..
aku betul2 bernasib dpt bas untuk balik tuh..

kalau tak dlm otak aku memang dah plan nk tido kt bustand jer..
esok pagi awal2 amek early bas..
_______________________


sampai kt rumah lagi sengal~
aku tanya kt Diego kot2 dia ada ternampak atau terambik blower aku tuh..
dia ckp semalam mmg aku ada pakai..
so aku baru nak terpikir cari kt belakang luggage aku..

DAAAAAAAAAAA…..sekali ada kt belakang luggage aku jer BLOWER TUH!!
sengal giler sial..jatuh kt belakang beg jer!
tapi aku semangat tak hingat gerak Debrechen semata2 nak cari blower jer..
betul2 PENAT SIAL!

tapi think positive balik,
aku berpuas hati sebab aku dapat travel town Debrecen sorang2 dgn cara aku..
aku bole pergi mana aku nak,bwt apa yg aku suka & lepak selama mana aku nak..

aku dapat macam2 pengalaman baru..tengok banyak hot air ballon yg tengah di set-up depan2 mata..
BETUL2 DEPAN MATA sebab aku shoot gambar api dia..
panas membara membakar pipi ku :p

k lar,tutup citer pasal harini..
W’salam
_______________________

* WohoooOO!! *





Komen & Kondem me HERE at FB Comment Box :D

jangan lupakt bawah nih tau :)

3 comments:

  1. Suke giler tgk Blog ni... Sebab gambar2 sume cantek2...

    ReplyDelete
  2. @Sufian.Ghaffar :: tqtq...bole enjoy 56 entry yg sebelum2 nih untuk LEBIH BANYAK foto2 travel yg menarik :)
    total of 122 entry untuk trip Hungary 2011 ni :)
    teruskan follow ok :D

    ReplyDelete