Pages

Previous Entry Kena Baca Jugak :)

Wednesday, 5 October 2011

DAY 51 (17/8/2011) - "Ramadhan Al-Mubarak"

Pembuka bicara harini aku sajikan dengan video short & quick update yg dah siap buat minggu lepas..
dah lewat 2 minggu punya entry nih aku kalau nk ikutkan tarikh posting..sory la,banyak sangat benda kena buat sejak tinggal sorang2 ni jer :(









sangat benci betul dgn Fb update baru nih..account dah sengal2..conding html comment box dorang pun kejap ada kejap takder pulak..cis2!

Per ntah nak citer..hari Rabu 51st day in Hungary..

owh,ok..baru teringat..
setiap hari berpuasa disini amat berlainan dgn ramadhan di Malaysia..
sebab apa lain?
sebab berpuasa disini aku sangat tak bersemangat,lemah & terasa malas jer nk berpuasa..

pendapat peribadi aku jer ok,

kita kt Malaysia MEMANG MEWAH DENGAN MAKANAN..
seribu macam jenis makanan kita ada & boleh cuba setiap hari yg tak kan habis mencuba
walaupun Ramadhan tuh sepanjang tahun sekalipun..
jadi,setiap hari semua org kita nih semangat berkobar2 sanggup menahan lapar & dahaga
sebab menanti ganjaran BERBUKA MAKANAN yg sedap2.

air tebu,soya,nasi ayam,popiah,nasi tomato,air bom2 pow,seribu jenis macam kuih-muih,
mcm2 makanan kita ada..
setiap hari bertukar2 juadah..
itu pasal la hatta budak kecik pun bersemangat sanggup tahan puasa sampai ke petang
sebab tak sabar2 nk dpt ‘ganjaran’ berbuka dgn family
sambil makan2 sedap tuh..

PEMBOHONG LA KALAU KORANG TAK BERKOBAR2
nak berbuka puasa SETIAP HARI tuh tanpa makanan yg SEDAP2..

kita tengok balik pada tujuan asal berpuasa tuh sendiri..

*ok,memang dlm berpuasa itu bukan sekadar menahan MAKAN & MINUM semata2 ok,
tapi disini aku nak menyentuh perkara yg paling common berlaku dr pemerhatian peribadi aku*

kalau dlm perkara menahan lapar & dahaga itu,
kita berpuasa supaya dpt merasa perasaan & belajar betapa
susahnya orang yg kurang berkemampuan & upaya
bagaimana cara kehidupan mereka yg susah nak mendapatkan sesuap makanan..

tapi RAKYAT BIASA MALAYSIA sekarang nih
PALING HANCING sekalipun mesti akan nak berbuka
dgn juadah istimewa..kalau tak dapat paling sedap sekalipun,
MESTI NAK DPT SEDIKIT ‘sedap’ tuh..
paling teruk pun mesti nak Murtabak sekeping
ataupun dpt air minuman yg manis & sejuk pelbagai jenis kaler tuh..

tiap2 hari aku tengok status fb kwn2 yg bertukar2 pasal

“nak berbuka dimana harini?,nak makan apa harini? bazaar mana nak serang harini?”

 dan macam2 NAK mereka tuh..

tu belum tengok individu2 yg GILER HEBAT / SUPERSTAR / Popular
setiap hari nak upload gamba juadah berbuka..
Sharing is Caring la katanya..
bila kita dok nasihat nanti di katanya pulak
kita nih suka kutuk & mengata pasal orang..
paling teruk ada yg kata 
“ala,kau jelez itu pasal nak kondem org lain..”

kalau dlm situasi aku disini di tanah asing,
MEMANG AKU JELEZ..
hari2 Ramadhan aku disini sangat membosankan..
nak berbuka cuma berkobar2 untuk dptkn minuman jer..
nak makan sedap2? BORINGGGG dah kt sini makanan dorang..
takder yg sedap! dah muak..keropok Lays jer yg betul2 sedap..

balik pada pemikiran umum (bukan peribadi)

kan kita diajar supaya bersederhana waktu berbuka..
tapi apa sudah jadi bila TERLALU BANYAK JUADAH BERBUKA YG SEDAP2 dijual di Pasar Ramadhan (PaRam)..
so soal BERSEDERHANA telah ditolak tepi..
makan jer apa yg ada didepan mata selagi kantung penuh dgn duit..
___________________________

*bersama kawan2 baru berasal dari POLAND / POLSKA *
ok,alang dah cerita pasal Bulan Puasa,Ramadhan & juadah berbuka nih..
aku just nak kongsi pasal 1 persoalan yg membuat otak aku dok pikir2..

ada 2 Terma/Perkataan baru yg bagi aku cukup baru aku dengar beberapa tahun nih..

IFTAR

yer memang aku tau maksud perkataan IFTAR tu sendiri membawa maksud ‘breaking fasting’..
tapi sejak dr Ramadhan 2009 baru aku mula dengar perkataan nih digunakan dgn meluas di kalangan rakan2 & rakyat Malaysia..

KENAPA sebelum2 nih aku tak pernah dengar pun??
adakah disebabkan “english-education” aku kurang? *gaya ucop wilcha*
arab & agama education kot yg kurang tuh :p
atau diri aku sendiri yg duduk di bawah tempurung x pernah dengar?
sebelum2 nih orang dok pakai ayat ‘break fasting’ jer atau berbuka puasa atau lain2 lar..
takder pun nak pakai IFTAR2 nih jadah..

kenapa sejak 2,3 ramadhan nih dah mula popular plak orang ramai pakai ayat nih??hermmmm


PARAM (PAsar RAMadhan)

haaa nih lagi 1 terma baru 2011 aku dengar..
saper yg mulakan?ntah aku tak tau..mungkin bdk2 bandar kot :p
tapi aku perasan itu hari kt Fb mmber kt subang jaya dok sharing gamba2 bazaar ramadhan kt area rumah dia..

tapi kt caption gamba dia TAK tulis PASAR RAMADHAN ataupun PALING TEPATnya
BAZAAR RAMADHAN..
di tulis PARAM jer..aik?!

pastu member2 dia dok komen gamba tuh pun tulis PARAM jer..
aku mengambil masa selama  15saat dok pikir apa tuh PARAM??
ingatkn nama makanan yg dijual di gerai dlm gambar tuh..
ataupun mungkinkah ada KARAM Singh Walia di tempat kejadian melaporkan suasana bazaar ramadhan?

takder pulak aku nampak perut buncit & vest hitam milik wartawan TV3 tuh..*ok fine aku lupa cmner nk EJA nama buncit tuh*

sekali PARAM tuh = PAsar RAMadhan daaa..

hampeh betul budak2 zaman skang..
semua nak kasi pendek perkataan..konon2 cool lah?
bunyi dia GELI dowh! dah serupa cam makanan org India jer bunyinyer..
tulis jer BAZAAR tak leh ker??

hish~
tak faham betul org kita nih..
ada jer terma2 perkataan baru yg cuba dibawa ketengah..

tahun2 hadapan rasanya apa laa lagi perkataan baru yg cuba dibawa oleh orang2 kita nih..:)

k,sambung esok2..Was’salam

pada tarikh 17hb Ogos nih aku tak ambik foto pun..cuma shoot video respond untuk Mat Luthfi ni jer :)
layankan jer la yeh hehe..
______________________________








kalau comment box kt atas nih tak bleh nampak atau mmg xder ker apa..korang LIKE kt bawah tuh pun dah cukup baik & sopan kan :)

2 comments:

  1. lama tak singgah..ko pon x byk update..apsal aku nk komen kt FB comment xdak lak..

    ReplyDelete
  2. Zairen Samsi :: lately sangat penat & selalu balik lewat..
    last weekend pun 4 hari road trip ke Romania..
    dah x leh nk update setiap hari..akan update bila ada masa terluang kt rumah..

    FB komen skang dah giler la..coding dia ntah yg mana elok pun sya x sure..

    btw thx sesangat sebab masih sempat singgah...video terkini tuh sebagai tanda terima kasih :)

    ReplyDelete