Pages

Previous Entry Kena Baca Jugak :)

Friday, 30 September 2011

DAY 50 (16/8/2011) - "Sopan Santun Budaya Kita"

* selepas 15hari LEWAT update blog...the journey continues *

Harini nak citer pasal apa huh?

* 30hb September 2011: lately aku sangat leceh,penat,ngantuk,tiada masa & sibuk dgn tugas harian yg menyebabkan aku sudah TERLEWAT sangat2 untuk update blog aku..baik dlm blogspot juga dlm notes aku untuk diari harian..semua bermula sejak seminggu sebelum hari raya..tapi aku cuba juga untuk keep update blog aku..bukan untuk menunjuk aku ada bahan untuk dicerita..cuma aku nak pastikan setiap kenangan aku disini HARUS dipublish ke blogspot untuk kenangan aku dikemudian hari..so,untuk kawan2 semua..enjoy la apa yg masih sempat di update ok..Terima Kasih kerana meluangkan sedikit masa dr 24jam harian anda :) *







*cuba korang tengok & baca dr ATAS sekali entry nih..kadang tuh ramai yg terlepas pandang kata alu aluan selepas click READ MORE tuh *

Harini nak citer pasal apa huh?
haduiii..aku lupa banyak benda sebab lately aku tak menyempat langsung nak tulis blog
lepas balik dr bwt show..
yer la..bayangkn la balik hotel jer dah jam 9mlm..
sampai hotel nak mandi manda pastu FB berjam2..
pastu upload entry baru..edit gamba lagi sebelum nak haplod entry..

tau2 dah jam 3,4pagi..itupun bertuah la dpt siapkn entry baru sebelum jam 4pagi
standard jam 5/6pagi baru nak tido..5jam atau max 6jam dpt tido setiap hari..
per giler bai..
patutnya aku dpt rest yg cukup,
tapi disebabkn diri ni ngade nk tulis blog punya pasal..ini la jadinyer..

harini SELASA..aku terpaksa tulis hari setiap kali tulis entry baru
sebab kebelakangan nih dah SEMAKIN LUPA HARI!
masalah dunia betul aku nih..tau2 jer dah jumaat..dah masuk ahad tau2 dah nak Rabu..

harini aku nak share pasal PERANGAI MAT SALEH..
ala,member2 aku si Daniel,Diego & Fabian nih la..
dorang org south america..kalau korang yg dah ikut entry aku dr awal mesti tau dorang nih asal dr negara mana..
so basically bukan orang ‘PUTIH’ standard US la..haha

kita selalu kan dengar pasal ayat nih..

“ORANG TIMUR KAYA DGN BUDI PEKERTI & SOPAN SANTUN”

tapi bagi aku ayat ORANG TIMUR tuh membawa maksud orang kita/Malaysia la lebih tepat..
nak bandingkan dgn orang negara2 TIMUR lain tak kot..
aku kasi beberapa contoh la..
nak kasi banyak2 malas nk pikir sbb banyak sangat kot..

GAYA DUDUK & MAKAN

kalau kt kampung2 atau di kedai2 Kopi
mesti korang pernah tengok gaya pakcik2 duduk kt kerusi kayu kan??
kaki mesti nak PACAK TINGGI PUNYER..
haha,dok sandar ketiak kt lutut kaki laa..
hahaha..kalu kt malaysia kita selalu tengok tuh gaya pakcik2 jer la..

TAPI kt sini aku slalu tengok AWEK2 MAT SALEH pun dok gaya camtuh..
kat Restaurant pun ada tau!
haha..body sikit punyer Hotz,muka habis comey menghampiri Heliza Helmi..
tapi gaya DUDUK,masya’allah..
tak sopan langsung..
baik pompuan laki pun sama jer..

gaya duduk dah 1 hal..
GAYA MAKAN pun 1 masalah lagi..
*hish,masalah betul aku nih benda kecik camni pun kecoh*

slalu dlm Hungarospa aku slalu tengok orang makan benda2 merepek dorang la..
cam junk food Lángos,minifánk,hot dog,Kürtőskalács (cara sebut KUR-TOSH-KA-LACS)
1 family gaya makan selekeh giler..
cheese,sos bersepah2 kt mulut..cam budak2 jer..
dah tuh gaya cam pak lahap.nganga mulut habis BESAR punya..cam kebuloq setahun x mkn..
sopan la skit der,makan cam biasa sudah ler..x perlu kot gaya lahap camtuh..

Langós tuh dah le size dia besar cam medium size Pizza..tapi melantak sorang2 sekali ngap!
kt luar pun sama jer dorang nih,dok makan icecream mesti cam bdk2 kecik..leleh2 pastu gaya JILATAN yg sungguh
mengiurkan iman aku..hahaha!!
_______________________

*kalau aku mkn dlm bilik kitorang semua bwt gaya sendiri.bukan kt PUBLIC ok..ini gamba untuk entry DAY 49 sebenarnya*

kita bergerak ke perangai buruk/pe'el mat saleh yg lain pulak..

SENYUMAN

saper yg tak pernah dengar “SENYUMAN ITU SEDEKAH” dia mmg bukan orang Malaysia jawabnyer..
dah menjadi habit aku kalau kt memana kalau terserempak atau bertentang mata
dengan strangers aku mesti akan memberikan SENYUMAN PALING MANIS aku ada..:p

kalau org kita kt Malaysia selalunya pasti senyuman kita dibalas dgn senyuman jugak (secara standard sopan kita lar)

tapi kt Hungary sini,
HARAM JADAH mana nak dpt reply SENYUMAN PUN! *geram sangat nih*
dorang bwt tak tau jer dowh!
dorang anggap kita nih giler kot tetiba nak senyum kt orang lain..

banyak kali aku kena..
tabiat aku kalu singgah kedai / selisih mata dgn orang lain tak kira laki,pompuan,budak,tua,dewasa atau remaja
aku akan senyum kt dorang tanda interaksi 2 hala dgn dorang tanpa suara..
dlm kedai supermarket ker..
tapi dah penat2 senyum mesti aku akan SAMBUNG SENYUMAN AKU TUH TANPA HENTI

sebab nak COVER MALU dorang tak balas senyuman & MUKA XDER PERASAAN dorang
membuatkan aku nih seperti behngong senyum sorang2..
dorang bwt tak tau jer kalau korang pandang dia & senyum tetiba..

she-L-aka betul lar..
selepas berkali2 terkena situasi begini,aku dah kurang senyum pada stangers tiba2 dah skang nih..
aku pandang dorang bwt muka SENTAP jer..
kalau aku kenal,aku akan sapa dorang Hi!,Hello,Szia,Ola..
______________________

* jamban besi! kalu winter camner nk handle bontot anda? *

SERANGGA

mat saleh kt Hungary ni & termasuk juga si Daniel dr argentina nih sama jer..
PENAKUT DGN SERANGGA..

bagi mereka serangga2 kecil seperti nyamuk,lebah & segala macam yg berterbangan
ini adalah 1 MASALAH DUNIA & BOLEH MEMBAWA MAUT
untuk diri dorang..

DULU dah pernah citer pasal perangai Daniel yg sangat suka pakai
Spray Aerosol HANYA untuk membunuh seekor nyamuk yg sangat kecil..
dia punya spray mmg gempak habis lar!
5 saat tembakan terus menerus tanpa henti
hanya untuk SEEKOR NYAMUK.
kadang tuh atas kepala kitorang jer dia belasah..
tak pikir pasal racun tuh jatuh atas badan kitorang..

kt luar pulak mcm kt Hungarospa yg slalu aku tengok lagi lawak+sengal

kt Hungary nih mmg kerap aku nampak lebah
berterbangan liar..
mungkin bagi aku sbb dorang mencari manisan kt sisa2 makanan..

LALAT TAK PERNAH NAMPAK LAGI KT HUNGARY NIH..
*dan sekarang duduk di apartmant yg baru sejak dr seminggu sebelum raya kerap jumpa lalat!*

dah la org sini suka makan sambil berjalan..
pastu kalu tetiba ada lebah / binatang berterbangan cuba dtg dekat atau mmg dah ada kt situ
terbang sajer2 MESTI DORANG HALAU KAW2 serangga tuh..
kalu bdk2 kadang tuh sampai lari terus tuh kalu tetiba ada serangga dtg dekat dorang

HADOIIII,orang2 yg dah besar pun sama jer.
dewasa,tua & kanak2..
dorang mesti akan “syoosh2” serangga tuh dgn memek muka yg takut sesangat..
bukannya dia gigit korang terus korang mati dan2 time tuh jugak..
hadoii,penakut sangat dorang nih..harap jer badan besar..(atau aku yg mmg kecik kot haha)

nasib sangat TAK BAIK la kalau serangga tuh ada
depan mata si Daniel..
kena Spray Aerosol 5 harkat sampai mati la jawabnyer! haha..

mangsanya kitorang la yg kena hidu bau2 tak sedap tuh..
selalu gak aku makan kt luar bilik sebab
Daniel spray banyak sangat sampai berbau bilik kitorang..
_____________________

* santai lunch hour di bulan puasa/summer holiday *

SENDAWA & KENTUT

asal dan jer dorang nih..mana ada JIMAT CERMAT
dlm bab2 cenggini..
lepaskan sahaja semua benda tuh ke lapisan atmospera bumi..
sendawa memang PALING KENCANG..
kentut pulak PALING PADU serupa mesingan..
sendawa dorang mana ada gaya sopan cover mulut pakai tangan atau small towel,dorang main lepas jer sebesar alam mulut tuh >

tak kira masa,tak kira tempat..
bila bontot dah nk terbuka kasi lepas terus jer angin dorang tuh..
she-L-aka lagi sekali..

ni antara entry yg aku ada citer pasal kentut2 dorang nih
DAY 35 & jugak kt entry nih DAY 36
__________________

* ingatkn Republic artis US tuh..rupanya local Hungarian :p *

SEMBANG KENCANG

KENcang ok,bukan kenCING bukan KACAng..
standard org south america kot..
dorang mmg suka sembang meletup2 volume dia..
lagi2 dpn webcam laptop..
CAM HAREM!

standard org Hungary tido awal kot..jam 12tngh malam
JANGAN MENGADE2 bwt bising kalau korang duduk kt Hotel,bilik yg berjiran dgn bilik sebelah.
silap2 kena sound dgn org bilik sebelah jer..
xyah bising2 bikin kecoh la..
korang sembang volume kuat pun kena sound balik punyer..

Daniel,Diego paling suka sembang kuat2..
tak HORMAT ORANG SEKELILING dgn bilik sebelah langsung!
paling aku boring dgn Daniel la..
depan webcam sembang letup2..
peduli la kau 50thn ke 15thn umur kau..
once aku x suka,mmg aku tak suka la perangai korang tuh..

perangai si Daniel nih mmg cam org umur 30’an..
gelak,sembang bagai tak reti control..

k r,aku rasa cukup la sampai sini sajer EKONOMI PERBUALAN aku kali nih..
nak sembang lebih kang dah meleret2 korang boring kan..
aku ni pandai komplen & kecoh jer lebih..

perangai & kelemahan sendiri tak reti pulak nk tengok..
pernah dengar..

“Kelemahan orang seberang laut boleh nampak,Kelemahan sendiri depan mata tak reti nk nilai”

ok fine,aku main bantai jer ayat atas tuh..ntah betul ntah idak..

yer la,nak jaga diri xkan nk burukkn diri sendiri kan..
org slalu ckp keburukan diri kita HANYA ORANG LAIN yg akan nampak..
jadi,kalau korang ada nampak apa keburukan aku tuh,silakanlah KEMUKAKANnya di FB komen box diatas ataupun di komen bog di bawah

W’salam
_______________________________________
enjoy this short video sebagai tanda TERIMA KASIH bwt semua para pembaca yg sya kenali sebagai KAWAN-KAWAN :)
very the quickly done sbb teringat kata2 Han Adam yg tetiba komen kt fb

"Han Adam tak ader video lg ker???

Tuesday at 2:29am ·  ·  1 person "

so,ini adalah ringkasan untuk TERKINI sya disini..sudah cukup 90 hari tapi..tengok jer la video tuh.kalu suka SHARE la kt kengkawan atau wall fb anda :p



sila la tengok didalam VIMEO/YOUTUBE untuk quality video HD yg lebih MANTAP!







1 comment:

  1. hehehehe...tang bowl toilet xleh tahan...seb bek bukan masa tgh makan...

    ReplyDelete