Pages

Previous Entry Kena Baca Jugak :)

Monday, 19 September 2011

DAY 47 (13/8/2011) - "Strong Community"

* dtg town nih hanya untuk lihat2 jer..choiy,buang masa bagi semua tapi bagus untuk aku sebab aku suka tengok2 tempat org *

SABTU!…hujung pekan mucul lagi donk!!

UCAPAN SALAM PERKENALAN untuk mereka yg PERTAMA kali masuk sini digalakkan di komen box bwh nih..if you guys can't see this,plz go to MAIN PAGE for comment :)






SABTU!…hujung pekan mucul lagi donk!!
haha bahse indon yg membawa maksud hujung minggu muncul lagi..
itu belajar time trip indonesia 2007 dulu..
2005 1st time pergi selama 2bln tapi tak sempat nak belajar terlalu banyak pasal Indo..
2007 pergi lebih lama Feb-August..so banyak benda harian & street word yg aku belajar..
street word untuk anak2 gaul

k kembali ke HUNGARY..
dah hari ke 47..
ni nak cerita pasal 1 acara kejiranan / kota / town
yg aku sempat snap gamba harini..
tadi aku & yg lain2..
(malas nk tulis panjang dah,sbb korang yg ikut dr AWAL JOURNEY mesti dah tau dgn saper jer aku kt sini)
_____________________


* central park town yg aku nk citer bawah nih *

pergi le ke 1 town..nama town..
Hajdúböszörmény

camner nak sebut?
masuk google translate copy paste jer la nama tuh..
pastu click LISTEN..haaa..itu jer cara paling senang nak belajar bahse_sebutan baru
TIPS FOR TRAVELLER TUH..

ok,takmoh citer panjang2..
terus ke titik (straight to the point)..
_____________________

* Hungary - most of Hungarian adalah Roman Catholic,so memang BANYAK church2 besar bagak camnih * 

Mula2 aku pelik tengok ada 1 acara larian
 yg sedang berlangsung kt 1 lorong tuh..
pekan/town tuh tengah ada sambutan carnival..ntah le carnival sempena apa..
tapi aku rasa annually carnival tuh..
apa yg buat peliknya,jam 2pm event tuh baru nak bermula..

kalau kt Malaysia,setiap acara larian mesti dorang buat
awal pagi sebab xnak berpanas matahari terik..
paling hebat pun skang dah ada larian malam (sebab org Malaysia nk cool,x suka berpanas2)
aku ingatkn acara larian tuh dah habis pagi tadi sbb tengok cam xder orang jer yg menunjukkan dorang tuh peserta..

tapi sikit demi sikit aku tengok setiap penjuru blok perumahan & lorong2
sekitar town tuh orang ramai mula keluar dr rumah & berpusu2 ke kawasan acara larian tuh..
laaaa…rupanya baru nak mula..
_____________________

* penduduk setempat mula membanjiri kawasan acara larian *
apa yg buat acara nih menarik?

YANG PERTAMA

Ada banyak kategori di pertandingkan!
bermula dari kategori untuk bdk2 kecik tadika yg berumur 5,6tahun sampai le ke kategori TERBUKA campuran untuk semua..
kategori kanak2 kecik tuh memang buat aku sungguh TERUJA SANGAT2..

sbb pertama kali aku tengok kategori nih dipertandingkan dlm 1 acara larian yg official camnih..
slalu kalau kt Malaysia acara larian besar2an mesti ada kategori2 standard yg pernah korang dengar kan..
budak2 nih jarak lari tak jauh pun..
aku rasa dlm 100m jer kot..
____________________

* sangat cute tengok kategori kanak2 kecil nih *

Lorong acara larian nih luas..redup berpokok2..memang best dok lepak2..
aku budget budak laki yg akan menang kategori nih..
SEKALI BUDAK POMPUAN BAI YG MENANG!
haha hebat jugak la..berdezup dorang lari.last2 gegirl yg menang..

Lepas tuh ada acara untuk bdk skola menengah pulak..
jarak larian dorang aku rasa dlm 500m kot..
sebab dr starting point dorang akan lari masuk ke lorong2 lain pastu patah balik tempat permulaan..

haaaa..1 benda yg lain & menarik kt sini..
laluan larian dorang nih tak payah letak signboard / papan tanda anak panah mcm yg kita selalu nampak tuh..
TAPI dorang pakai BASIKAL jer..
seorang petugas akan naik basikal jadi leader paling depan untuk menunjukkan laluan larian dorang..
haha,sempoi kan..
________________________

* dia nih yg menang! haha terboek *

kategori TERBUKA paling seoronok!
sbb ada bdk remaja,bapak2 makcik2,bdk2 yg join sekali.
jarak larian lagi jauh skit.
mungkin 5x pusingan laluan 500m kot..
sbb aku tengok dorang lari 1 pusingan dlm masa yg singkat..
yg bestnyer ada 1 group pelari yg pakai jersey bola sepak!!

aku budget brader2 tuh nak buat demo street soccer kt acara larian nih..
tetiba kt starting grid dorang dah stand by! haha
dorang join larian 1 pasukan pakai jersey bola sepak,
BERLARI SAMBIL BERMAIN BOLA SEPAK!!

hahaha,LAIN DARI YG LAIN..
sambil berlari dorang akan bawak bola sepak tuh keliling laluan larian..
main pass sesama sendiri,main timbang2..
haha,memang PALING LAST la dorang nih..

* entry esok2 aku akan up lagi gamba2 acara larian nih..pening aku bnyk2 gambar nih *
________________________

* kategori remaja perempuan *
* papan keputusan - siap ada foto frame digital lagi tuh! *
owh,btw nama ISKOLA UTCA tuh bermaksud SCHOOL STREET


YANG KEDUA

ok,1 benda yg menarik lagi pasal acara larian nih..
acara nih mendapat sambutan dr semua penduduk2 sekitar town nih..
even mereka yg rumah berada betul2 depan lokasi acara larian nih pun TURUN PADANG join sekali!
sempoi jer..keluar rumah terus daftar diri masuk larian..
yg dtg jauh skit dtg dengan berjalan kaki jer..
xder pun nak bersesak2 mcm Malaysia nak cari parking jadah..

yg mak pun join,anak pun join..makcik2 pun aku tengok ada yg join..
bagus la acara camni sbb dorang buat kt area kejiranan jer..
______________________

* ok aku tak tau apa yg aku edit nih..main hantam jer..konon2 nk nampak cam 15th century la kot..hahaha!! *

HAAAAAAAAA!!!!!!!!!
apa lagi nak citer??!?!
CUKUP LA KOT..
aku ada shoot video acara nih..
nantikan la yeh kt fb ApertureKU
INGAT TAU,
semua video yg aku shoot sepanjang disini yg bertajuk

“Passport to Europe : Nazri Arshad”

hanya akan aku update dlm FB page tuh jer..
jadi korang yg nak tengok apa yg aku rakamkn kena la
LIKE fb page dibawah kt atas tuh;)
Bye,Wasalam..
________________

* gambar penutup harini..bangunan kt belakang tuh sebenarnya SEKOLAH *

3 comments:

  1. hebat jugak budak p'puan tuh bloeh menang. haha

    gambar yg kononkonon 15th century tuh, style bro:)

    ReplyDelete
  2. Sniffa:: thx..haha,sebenarnya gamba tuh nak edit lain..tapi lain jadinyer..

    haha..bdk pompuan tuh menang mungkin sbb sebelum dia leading,depan dia ada segerombolan 2,3bdk jatuh berlanggar...haha time tuh la kot dia potong laju..haha

    ReplyDelete
  3. ingt laki je kuat. gegirl pun boleh la :p

    ReplyDelete