Pages

Previous Entry Kena Baca Jugak :)

Saturday, 17 September 2011

DAY 46 (12/8/2011) - "London Riots & Typical Malaysian"

* Sunset - Awan Garang *

Hari ke-12 kita berpuasa
yg aku ingat cuma hari ini adalah hari Jumaat
itu jer..
tak pasti apa yg aku bwt sbb aku tulis nih pun hari isnin mlm..haha
sibuk dgn upload entry baru dlm blog & ngantuk tertido dpn laptop jer..

Fb comment box nih kalau x nampak kena pergi ke MAIN PAGE untuk entry nih ok..FB update skang nih sengal la..apps dia bnyk problem..ke aku jer yg problem?




Harini cuaca sangat cantik..
panas terik,langit cerah
yg paling syiok sunset terbaek!
awan berarak kepul2..
matahari oren seakan2 filem hollywood plak..

disebabkan aku lupa apa yg aku lalui,
jadi aku nak citer pasal kejadian yg tengah kecoh kt London.
12hb Ogos,kalau dah upload mmg jadi dlm 12hb September la kot..*tetapi aku dah lewat lagi berkali2 untuk update blog sbb aku sngt penat*
mungkin dah basi citer nih..
tapi waktu nih,citer semakin hangat..

LONDON RIOTS

“Rusuhan meluas, rompakan dan membakar berlaku di bahagian-bahagian England 6-10Ogos 2011. Gangguan awam bermula di Tottenham, London Utara, selepas perarakanaman membantah terhadap menembak maut Mark Duggan oleh Metropolitan PoliceService senjata api pegawai pada 4 Ogos 2011.”

Haaa..pelikkan bahse Malaysia tuh tunggeng lenggong..haha
itu sebab aku pakai google translate jer..
original source confirm la dr Wikipedia jer.


hahaha!! RAJIN PULAK AKU NAK EXPLAIN 1 persatu pasal kes tuh..
korang baca sendiri la kt wikipedia..
nih plak aku share gamba dr source yg nih..


LAWA BAI GAMBA DIA..
nak ambik gambar situasi camnih??
antara berani tak berani jer la nak turun padang bai..haha
*korang bole enjoy BIG SIZE photo dlm page tuh.SEMUA GAMBAR2 dia gempak & lawa*

masalah bertambah runcing pabila video
sorang student malaysia kena belasah & dirompak
sewaktu rusuhan merebak ke bahagian2 lain di kota London
*eceh ayat nak skema giler*
______________________

* 5 min sebelum *

* 5 min selepas! *

Situasi budak tuh bertambah menarik ceritanya
sbb jalan citer disebalik kejadian tuh sungguh DAPAT MENYUNTIK SIKAP KASIHAN & PRIHATIN ORANG MALAYSIA
“nak pegi buka puasa,student baru dtg London,”

antara cerita yg bole pancing hati org la..good2..

eh2,korang jgn anggap aku nih tak perikemanusian ok.
aku pun simpati dgn si budak yg kena belasah tuh..

tapi bagi aku.benda tuh bertambah
sedih & geram pun sebab budak tuh PELAJAR MALAYSIA..

sedangkan kalau jadi kt rakyat lain
mananyer org2 kita nak marah meluap2..
tapi aku tetap sama rata simpati tak kira siapa dlm video tuh..

orang kita semua nak kutuk mat saleh kaw2.
nak cincang,nak belasah semua la sbb bwt benda tuh kt rakyat malaysia.
cakap belakang kutuk dlm FB komen boleh la beb.cuba depan2..
maunyer lunyai korang kena belasah jugak..
dah le org2 asia / Malaysia nih size dia comey2 jer..*cam aku*
mat saleh semua badan bagak2..
bagi aku budak tuh jer yg berada pada lokasi & waktu yg salah.
__________________________

* aku tak faham,kenapa machine nih cukup menarik perhatian pengunjung,coklat dia biasa jer bagi aku *

* sebinier yg sangat bagus *

Situasi dia sama mcm kita pandang orang indon/bangla/vietnam kat Malaysia street la bai..
camner korang pandang sebelah mata & benci kt dorang2 tuh,
sama jugak situasi nyer orang2 Eropah nih pandang org2 dr Asia nih..
mostly bukanyer dorang suka tengok2 kita nih dtg tempat dorang..

kalu kita anggap immigrant/foreign worker kt Malaysia nih kelas paling bawah,
sama jugak keadaannya dorang kt Eropah..
jangan anggap kita hebat bila berada di tanah asing..lagi2 Eropah..
______________________

* santai sambil menikmati Sunset di Hajduszoboszlo,Hungary *

Aku pernah baca dlm blog2 org Eropah pasal Hungary sebelum aku dtg sini dulu..

dia cakap (tulis sebenarnya) org2 kt Hungary nih x berapa suka dgn foreigners sangat sebenarnya..
dorang layan kita mcm wujud tak wujud jer..
perghh..bagi aku tu 1 cabaran sial nk dtg Hungary nih..
benda tuh bukan dr 1 source jer aku baca..
tapi dr banyak source2 dr mereka yg dah pernah melancong ke Hungary..

ada jugak kebenarannya tuh..tapi x 100% la yg aku alami kt sini..

ok cukup untuk EKONOMI PERBUALAN harini..
haha dpt ayat tuh dr mmber - Palau
dia cakap bukan membebel panjang2 cenggini..
tapi EKONOMI PERBUALAN sbb aku ada BANYAK IDEA NAK CAKAP..
hahaha…suker giler ayat tuh..
k bye

*kalau korang nak layan foto2 LANGIT MEMBIRU bole masuk ENTRY DAY 44 nih*



0 Comments:

Post a Comment