Pages

Previous Entry Kena Baca Jugak :)

Saturday, 17 September 2011

DAY 45 (11/8/2011) - "Learing Foreign Language"

* gamba pembuka untuk entry nih - amacam?over kan? haha *
Untuk hari ke 45 nih tak moh citer panjang2..
try pendekkan skit jer kot..
ahhaha
kalau FB comment box nih x menjelma,sila la masuk ke main page blog ini untuk kondem & komen anda :)






* owh bulann *
bahawasanya HANYA 2 keping foto yg diambil menggunakan dslr..selebihnya pakai iPhone
Nak citer pasal keserabutan yg berlaku disini..
pasal ramai sangat pelancong2 luar negara yg datang ke Hungary nih..
2009 ke Bolivia dulu senang sebab belajar 1 bahasa jer..
SPANISH

sebab org Bolivia SEMUA cakap Spanish & segelintir jer yg bole cakap english..itupun bukan perfect english pun..
lagipun mmber2 yoyo org latino jugak..
so bertambah senang untuk aku belajar simple & basic spanish language..

daily conversation yg simple2 aku bole cakap dgn senang..
contoh nya

KELAS BAHASA SPANISH

“ let’s go for eating = vamos para comer ”

“ i’m hungry = tengo hambre “

“ what time is it now? = a que hora ahora? “

“ how much? = quanto questa? “

tu antara simple2 word yg bole pakai setiap hari lar..
tak yah nak susah2 belajar yg complicate..
janji dorang boleh faham apa yg aku  nak sudeyy..

KEMBALI KE HUNGARY

tapi kt Hungary nih giler susah nk belajar bahasa Hungary/Hungarian
kalau bahse spanish tuh setiap HURUF yg kita tengok dan eja tuh,90% sebutan dia sama
dgn apa yg kita eja/tengok
dia lebih kurang mcm Bahasa Malaysia la senang dia..
nak menghafal pun senang..
korang just hafal perkataan2 yg penting yg korang nak tau,
pastu combine kan dgn perkataan2 lain untuk menjadi 1 AYAT..
_______________________

* siapa masih ingat dengan ENTRY DAY 24 ada citer pasal mamat artis spray can *

TAPI HUNGARY TIDAK!

apa yg korang tengok & eja TAK SAMA DENGAN SEBUTAN DIA..
sebagai contoh nama negara dorang sendiri lar..

internationally orang akan baca HANG-GA-RY
tapi locally dorang baca HUNG-GA-RY atau pun HUNG-GA-RO

masalah BERTAMBAH bila dlm bahsa Hungary sendiri tidak
menyebut nama HUNGARY itu sebagai HUNGARY sendiri..
dorang panggil nama negara dorang dlm bahsa kebangsaan sebagai

Magyarország

hambik kau! camner nak baca tuh??

MAG-GIA-ROR-SAG

*terima kasih pada google translate! haha*
________________________




Abjab2 ABC dlm Hungarian sendiri ada lebih banyak huruf dr normal ABC yg kita tau..
DAN huruf2 yg wujud dlm ABC Hungarian tuh HANYA WUJUD untuk penggunaan
dalam bahasa Hungarian SAHAJA!

THANK YOU = Köszönöm (kus-zu-num)

ahhaha..huruf < O > dengan dua tanda titik < ¨ >diatas tuh nak kena sebut lebih
LEMBUT skit dr normal huruf < O > yg lebih membulatkan mulut bagaikn terlopong tuh..

MASALAH BERTAMBAH

apabila town Hajdúszoboszló nih menerima jumlah pengunjung/pelancong
dari seluruh PELUSUK EROPAH..
Poland,Austria,Italy,German,Russia,Slovakia,Romania,Czech Replubic,Slovenia
dan serata negara eropah lagi lah..

hanya mereka yg duduk berdekatan dgn Hungary sahaja yg bole faham bahse Hungary dgn bagus..
selebihnya HARAM tak faham!
sia2 kalau dok tergeliat lidah nak bercakap bahse Hungary dgn org kita tak kenal
kalau dorang sendiri bagitau

“ no Hungary = im not Hungarian “

itu la antara ayat yg keluar dr mulut dorang yg mmbawa maksud dorang tuh pelancong luar..
kalau mereka yg berasal dr negara2 yg bersempadan dekat dgn Hungary mungkin
boleh faham sikit bahsa2 Hungary..
tapi kebanyakannya tak faham pun..
________________________

* Poland friends - 1 Family giler2..sempoi *
Jadi,tak guna juga aku belajar bahsa Hungary nih bersungguh2
macam nak score A dlm exam SPM..
muka masing2 sama jer putih mat saleh..
tapi bila dah ditanya rupanya bukan org Hungary..

lagipun kalau dah belajar SIMPLE & BASIC HUNGARIAN pun
masih susah jugak kalau SEBUTAN korang tuh salah & lain bunyinyer..
sebut dah salah YG KELUAR DR MULUT LAGI LA LAIN BUNYI DIA..
sumpah dorang tak faham,
lagi teruk kalau dorang SALAH FAHAM..
silap2 mencarut jadinyer perkataan yg korang sebut tuh..

owh btw sebelum nak tamatkan hari ke 45 nih,
nak kongsi 1 benda lagi.
orang POLAND lebih ramai yg faham & fasih bertutur bahasa ENGLISH
berbanding dgn rakyat Hungary sendiri yg rata2
kurang fasih..
org2 Poland budak kecik sampai ke yg tua ramai yg fasih English.
dan juga pelancong dari Poland paling ramai yg aku jumpa disini
walaupun Poland tuh negara dia jauh skit & bukan bersempadan dgn Hungary.
ok kita sambung esok pulak..
Bye




Jangan la lupa untuk LIKE entry nih jika sudah singgah mengintip2..

0 Comments:

Post a Comment