Pages

Previous Entry Kena Baca Jugak :)

Wednesday, 7 September 2011

DAY 39 (5/8/2011) - "Tabiat & Sikap Dalam Diri"

* street show *
Waaaa….CUCI MATA lagi harini..
*mmg hampir setiap hari pun cuci mata jugak..dr hari PERTAMA sampai sekarang cuci mata*
kalau korang baca entry2 semalam2 punya bola bole la tengok skit2 gamba2 belanja :p

apa nk citer?
hermmm..

Per kata komen dulu entry2 sebelum nih sebelum kita mulakan membaca entry hari ni :p




kasi LIKE ini FB Page sebelum meneruskan bacaan anda :)


Apa nk citer?
hermmm..
citer pasal atur cara hidup aku disini..
tiap kali balik dr ‘kerja’ / bwt demo yoyo balik rumah..
sebelum balik singgah COOP Supermarket beli cikedis2,coklat2 & air mineral..
dlm sehari aku try limitkan perbelanjaan aku dlm 1000Forint (ft) jer kalau boleh..

1000Ft dlm RM16..
so kalu dah beli burger 500Ft aku try beli benda2 merepek kt COOP dlm 500-600Ft jer..
kalau belanja berlebihan mmg mcm air la cash flow aku..

Balik rumah 1st thing 1st : MANDI..
dinner/makan selepas mandi..
memang tabiat aku dr zaman sekolah,kalau nak makan sarapan/makan apa2 la kt rumah,
kalau boleh MANDI DULU BARU MAKAN..

sbb dulu pernah dengar kt radio KLfm mengatakan adalah lebih bagus,
MANDI DULU BARU MAKAN untuk mengelakkan KEGEMUKAN!
hahaha..
nampak cam tak masuk akal kan?
bagi aku sebab dia cuma 1 jer..

kalau kita dah makan dulu puas2 kenyang2,nanti CONFIRM dah malas nak mandi..
badan mesti jadi PEMALAS MACAM BABI kekenyangan punya la..
dah tu tak mandi mesti badan busuk..
haha itu jer sebab yg logik aku rasa..
__________________________

* org Hungary mmg tak suka bergambar aku rasa - lebih2 lagi warga 30's n over *

GEMUK kalau makan dulu baru mandi?
apa relevannya?

ok,korang bayangkn,dah makan,jadi malas..pastu malas mandi
badan jadi lesu tau nak rehat jer..
so kalu dah badan x bergerak mesti takder senaman yg berlaku disitu..
jadi segala makanan yg tadi kita makan akan terperap dlm perut tanpa proses penghadaman berlaku dgn lancar..

tapi kalu dah mandi dulu baru makan kan lebih bagus..
badan dah bersih,wangi2,segar bugar baru makan kan lebih SOPAN..
lebih SOPAN dihadapan REZEKI..
tak kan badan busuk2 baru balik kerja nak mengadap rezeki..
sama jugak dgn keadaannya untuk org yg dah berumah tangga;)
*faham2 sendiri sudeyy*
_____________________

* terima kasih pada tangan yg snap gamba aku *

Ok,kt sini aku rasa kalau lambat makan makanan yg kita tapau,
nanti makanan kita CEPAT GILER jadi sejuk..
ambik contoh Spageti yg slalu aku tapau dr LORENA..
standard la kalau dah makan Spaggeti mesti bersepah dgn CHEESE & Keju dia kan..
jalan kaki balik rumah dlm 10min,mandi 5 *jadi 10min kalu berak skali haha*

so dah 15min disitu..hasilnya,
spaggeti korang jadi suam2 jer..
cheese dah beku,kuah dah sejuk..
haha,kalau ada GELOMBANG KETUHAR ok lagi boleh panaskan..
kalau dah xder..
SENTAL jer la Spaggeti sejuk tuh..haha
Burger pun sama gak al-kisahnya kalau lambat makan..haha
_______________________

* penonton yg baru keluar dr Hungarospa *

Sambil2 tulis blog kt sini aku SELALU DITEMANI LIVE STREAMING RADIO
KLfm Rentak Interaktif Kota 97.2
*dah lupa tagline terbaru KLfm apa dia*

haha,kt KL pun mmg slalu dgnr KLfm pun..
time makan,time mandi,berak,dlm bilik tngh ngadap laptop pun dngr KLfm jer..
peneman PALING SYIOK la..
1-1 nya radio yg mmbuat aku tenang melayari hidup2 seharian setiap kali dengar..

Azrul pun peminat setia KLfm..
dia pernah terdengar Shout-Out aku dr Hungary kt radio KLfm live! haha..

ni aku share kt korang LINK FB & LIVE STREAMING dia..
HAMPIR semua radio kt Malaysia dorang kasi LINK..

btw ada jer official live streaming KLfm nih..tapi laptop aku Apple Mac OS X base..
so xleh nak buka official web dorang..
atas dasar MINAT & MINAT aku google sampai jumpa link yg berjaya untuk dngr LIVE..
untuk korang yg TELINGA tuh terlalu MODEN & BANDAR sangat tuh mmg susah nak terima
cara penyampaian & persembahan dr KLfm nih..
tapi JIWA aku jiwa insan biasa..ala kadar..
so,HOTfm,ERAfm,Hitz,X-Fresh ker jadah mmg aku dah STOP dengar..
owh THR pun dah jarang2 sbb dah kureng..
___________________


* my new little friend from Polska/Poland - namanya 
Mikołaj Kierzkowski *
OWH! OWH!
baru teringat..kalau dengar kt RADIO betul2 aku kadang2
tukar siaran Sinar Fm jugak..
itupun kalau KLfm main lagu yg aku benci..
contohnye lagu Alif Satar,Ramlah Ram & yg seangkatan dgn dia tuh..

nasib baik jer SInar FM tu sebelah jer frequensi dia dgn KLfm ;)

ahhh nih nak citer pasal TRAFFIC LIGHT kt sini..
kt town2 kecik cam kt HAJDUSZOBOSZLO nih,
masuk jer jam 7ptg camtuh dia akan set jadi lampu warna KUNING jer..
lampu kuning berkelip2 bermaksud berhati2..
bukanya rosak..tapi dia set camtuh supaya semua kenderaan boleh bergerak lancar tanpa perlu berhenti dah..
tapi KENA BERHATI2 bila sampai lampu isyarat sbb dikhuatiri ada ORANG MELINTAS JALAN..

itu TUJUAN utama dia..
berhati2 sebab keadaan jalan sedikit gelap walaupun ada lampu sbb kadang2 ada
yg melintas tetiba..takut2 tak nampak kan ada pulak kang terperosok bwh keter..
_________________

* Fabian & Diego - Btw,muka fabian tuh mcm Jackie Chan kan? *

Btw kt Hungary nih bagus pemandu2 dia..
bagus bila ADA ORANG NAK MELINTAS jer la..

pernah kan korang dengar pasal kwn2 citer
“kt luar negara kalau org nak melintas jalan kt zebra crossing kereta akan berhenti!”

haaa..betul lar tuh..
kt Hungary nih pemandu keter MEMANG AKAN BERHENTI…
MOTOSIKAL pun akan berhenti..
baik SUPERBIKE mahupun basikal bermotor pun akan berhenti jugak bila ada org nk melintas nih..

bagus la dorang nih..
kalau kt KL,korang akan bernasib baik la kalau dpt pemandu camnih..
ada tuh memang ada ramai..
tapi dlm hati setiap pemandu yg berhenti tuh mesti mcm..
“CEPAT LA SKIT JALAN TUH..ORANG DAH KASI PELUANG LAGI MAU TERHEGEH2 CAM PENAGIH”

hahaha..standard la tuh..aku pun camtuh gak! haha
tapi kt Hungary nih takder perasaan camtuh la..
dorang memang IKHLAS berhenti kasi laluan..
tapi kalau dah kasi melintas tetiba ada pulak yg main2 mmg sakit hati jugak lar..
kena pulak kalau yg melintas tuh berpuluh2 orang..
kena pulak 5min berhenti! memang PANAS hati jugak la..haha

tapi kalau waktu siang,PLEASE..
kalau ada lampu isyarat,TOLONG IKUT LAMPU ISYARAT & ZEBRA CROSSING..
kalau lampu untuk melintas dah HIJAU BARU MELINTAS..
jgn main belasah lintas jer..
silap2 kena sondol kang! haha..
nampak sangat korang tuh pelancong kalau melintas tak ikut lampu isyarat..
Diego selalu bwt camtuh..
_________________________

* Bell House - kalau anda dah folow entry blog aku dr AWAL mesti dah tengok banyak versi gamba nih *

* Bergambar kenangan sebelum tiada peluang lain..ntah bila lagi dpt kembali kesini?? *

K lar..melalut dah jauh sangat nih..
aku nak up entry HARI KE-9 jap lagi..
korang yg belum baca tuh silakan la sudi2 baca yeh:)
owh2! jgn lupa click LIKE kt 2 tempat+komen skali tau..


1 - LIKEentry blog nih kt BAWAH SKALI TUH..kalu suka bole SHARE :)
2 - LIKE facebook page APERTUREKU
3 - tinggal la skit komen2 yg menjana minda yg dpt melepaskn kerinduan pada kwn2 semua :p

0 Comments:

Post a Comment