Pages

Previous Entry Kena Baca Jugak :)

Tuesday, 6 September 2011

DAY 38 (4/8/2011) - "OSEM Street Art"

* Alamak?!! *

Aaahhhh…
SANTAPAN HIDANGAN MATA lagi harini..
perghh..IMAN goyang bai..
*sedikit sambungan foto2 dr Koleksi2 entry SEMALAM*

aku rasa dah bole post gamba2 “belanja” dah time skang nih..4hb Ogos aku tulis..
tapi aku post dlm Blog 4hb September..so dah lepas puasa pun..
layannnnnn…*tapi aku terlambat 2 hari nih*

*tapi sebelum korang layan yg lebih lanjut,apa kata anda beri sedikit KOMEN PERIBADI berkenaan entry2 blog yg dah mula dok BELANJA nih..tapi masih lagi aku mengawal tatasusila diri dr mengupload yg terlalu teruk..so setiap gamba akan sedikit ditapis :p *



LIKE lah jika anda memang LIKE dgn blog ini..sbb ianya BERGERAK SEIRINGAN saling bantu membantu..*choiy,apa yg aku merepek nih*


____________________________

*WARNING!WARNING! entry ini memiliki photo2 kurang kain(tapi masih sopan),sila tinggalkan blog ini sekadar SEGERA untuk mereka yg TIDAK SELESA atau berumur BAWAH 18thn..ataupun plz DISABLE PHOTO from your web brower setting*

Kita layan dulu video FUN2-EDIT for Aril Hasril..Boldog szülinapot ARIL! ^_^



____________________________
Harini cam biasa gak main yoyo dlm HUNGAROSPA
aku nak citer pasal apa huh harini??
tak berapa nak focus sangat harini..
kepala dok melayang2 pikir pasal benda lain..
dok pikir pasal masa depan kot..huhu

Rutin harian aku hampir sama..
ambik gamba-transfer-backup-tulis diari-up masuk blog-edit gamba-render video..

itu jer la yg aku bwt sejak 2menjak,3menjak,4menjak nih..
nak donlod torrent dah xleh dah..
tak tau kenapa torrent aku cam mati jer tetiba..
mungkin sbb admin kt Hotel Silver dah detect aku kot..
terus dia block torrent sbb kasi lembab wifi dorang..haha
__________________________

* aku dgn pakcik kt pagar tuh curious giler project yg sedang berjalan nih *
korang akang tau apa benda yg dorang bina nih
DALAM ENTRY AKAN DATANG:)
 

Tadi sahur adalah kali ke-2 dengan roti sandwich..bun bulat kasi potong tengah+tomato seketul..
dah naik bosan pulak makan roti sapu mentega letak jem..
tak leh blah siot..kalau simpan lama2 Bun dia nih jadi keras pastu nak kunyah pun dah susah..

start puasa nih aku dah semakin banyak makan benda2 remeh temeh..
coklat bar,ice cream,keropok dll..
cereal cookies pun aku blasah..
makanan yg bwk dr KL dah malas nk ngadap.
maggie,biskut,corn flakes?
simpan jer la dulu..
malas nk buka..
___________________

* Old Building side of Hungarospa..'daging salai' bergelimpangan *
Duk 1 bilik besar 4org mmg leceh gak kadang2..
kita susah nak bwt apa yg slalu kita bwt..

aku selalu on9 & bekerja dpn laptop lewat2 malam dengan lampu terbuka..
tapi Daniel nih kadang tuh jam 2am dah nak tido dah..
lampu nak kena tutup dah..
itu pasal aku skang on9 kt luar bilik jer..
ada meja,ada krusi,ada lampu+wifi lagi laju..haha

tapi sejuk tak hingat!
aku rasa dah seminggu nih aku tido pakai sweater & stokin..
sejuk bai tiap2 mlm..


kalau kt La Paz,Bolivia 2009 dulu SELAMA SEBULAN,TIAP2 HARI
tido pakai seluar tebal,baju 2,3lapis+sweater & stokin..


dah pakai selimut tebal 2 layer pun sejuk lagi time kt Bolivia dulu..
_______________

* aku boleh bayangkan betapa HODOHnya mata dia disebalik kacamata oversize dia tuh :p *
Kt Hungary kali nih aku suka bantal dorang!
bantal dah ler besar..empuk pulak tuh!
isi dalam bantal tuh BULU ANGSA semata2! bayangkn berapa punya empuk daaa…
tak pasti la angsa ke itik..
yg pasti bukan bulu ketiak bukan bulu hidung sudah ler..haha!!
______________________

* ni bdk kecik yg nakal SEMALAM tuh..mengangis bdk laki tuh kena simbah air dgn yg sorang tuh..cengeng *
Ni nak kongsi pasal mamat street art yg aku jumpa tiap2 hari kt town Hajduszoboszlo..
Sama jenis time aku jumpa kt Santa Cruz,Bolivia 2009 dulu..
tak tau la nak panggil apa..tapi kalau korang search “Spray can art” kt youtube korang akan tau la..
ni aku kongsi beberapa gamba la..
nak tengok video dia kena la tunggu siap di APERTUREKU..

time kt Bolivia dulu mamat tuh cam lagi hebat skill dia..
cara dia buat lagi pantas & ada showmanship yg menarik..
mamat yg jumpa kt Hungary kali nih hebat gak..cuma dia bwt perlahan skit..

steady & relaxx jer..so jadi tak berapa menarik & gempak sbb korang tengok perlahan jer..
tapi kalau tengok veris Bolivia punya mamat tuh memang laju..dlm masa 5min camtuh bole siap 1 lukisan.
*nih contoh video versi pantas..lebih kurang camnih la yg aku tengok kt Bolivia dulu..tapi lebih details dr nih*



Dorang bwt lukisan hanya menggunakan Spray Can semata2..
plus skill2 bahan terbuang yg biasa kita tengok..
aku ada jugak try nak belajar bwt benda camnih..
tapi pikir2 balik kos dia susah jugak la..

kena pulak aku nih bukan otak SENI sangat pun..
nak cari idea tuh yg susah..
tapi kalau ada minat memang boleh bwt punya..
korang nak try seni camnih bole ushar kt Youtube contoh2 dia..
beribu2 video ada..

masa kt Bolivia,
mamat tuh jual art dia dengan cara yg menarik..
setiap kali dia siap bwt 1 lukisan,dia akan buat sesi LELONGAN..
dia akan jual kertas2 kecik yg bernombor..
korang kasi jer berapa sen pun korang nak..
lagi banyak korang bayar lagi banyak la kertas kecik bernombor yg korang akan dapat..

maksudnyer lagi besar peluang korang nk Lukisan dia tuh dgn harga ikut suka korang nk bayar berapa pun..
konsep dia macam CABUTAN BERTUAH tuh la..

kalau no korang kena dgn cabutan dia nanti,
korang boleh pilih mana2 lukisan yg dia ada,
pastu bayar jer berapa yg korang nak..
RM5 ker..RM10 ker..

aku pernah dapat 2 x kalu x silap..
aku bayar 5 Peso Bolivia jer time tuh..
5 Peso Bolivian sama dengan RM10..

haha untung bai..
kalau xder cabutan bertuah tuh dia jual lukisan dia dgn harga biasa..tapi aku x ingat pulak berapa Peso..
lukisan tuh masih ada dlm luggage aku kt dlm bilik..
TAK pernah nak kemas pun luggage tuh since 2009..hahaha!!
___________________

* dia perlu dtg menyapu keluar semua air yg terpercik keluar setiap 30min *
siap aku pantau kan pergerakan org lain :p

Artis yg kt Hungary nih,dia jual lukisan dia on the spot..
2000Forint..
sama dengan lebih kurang RM32..
still consider MURAH gak tuh bai..
sebab lukisan yg korang dapat tuh baru sangat..
BARU JER SIAP LUKIS PADA HARI YG SAMA..
memang laris bai lukisan dia..
tapi aku tak berapa pasti balik modal atau tak dgn harga yg dia jual tuh..
nak beli spray can lagi..
tapi aku pasti,BALIK MODAL BERLIPAT KALI GANDA TUH..

Bayangkn kalau sehari dpt jual 10 keping jer la..
tak ker 20,000Forint dah tuh..
20ribu Forint sama dgn Rm360 dah beb..

apa daa aku nk citer harini sebenarnya dah terlupa dah..
itu pasal citer pasal street jer..haha

hermm..xper la..cukup la untuk harini..
kang panjang2 HANJANG marah pulak! haha
aku tau ramai yg boring & tak suka baca blog panjang2 berjela2..
________________________________

* hahaha..korang ingatkan pakcik nih baring berbogel yeh?? *

ingat yer kawan2.SETIAP HARI ADA ENTRY BARU..
nih baru hari ke-38..
masih jauh lagi untuk hari terkahir aku di Hungary..iaitu hari ke-90:)
wa’salam..
*sebenarnya tadi tertido sebelum nak post entry nih :(  ..nak post 1 entry pun mengambil masa lebih dr 1 hari skang nih..liat & malas betul :( *
_________________________


* 3 wanita serangkai..mana leh kongsi yg daring2..maunyer kena PANGKAH aku balik Malaysia kang *
-eh,my own photo memories lar..peduli la ;p
Button dibawah ini fungsi di untuk di CLICK..itu sebagai tanda PENGHARGAAN & TATASUSILA ORANG TIMUR yg sopan santun..dah la masuk tanpa salam sepatah kata/komen diatas..komen xmoh kasi,tapi click LIKE kt bawah nih pun dah cantek dah..tanda sebagai ANDA pernah singgah sebentar disini..
tidakkah anda rasa seperti menyelinap masuk ke rumah org tanpa meninggalkn kesan??

0 Comments:

Post a Comment