Pages

Previous Entry Kena Baca Jugak :)

Friday, 5 August 2011

DAY 8 (5/7/2011) - "Free Bus,Nice Day & Dinner 2,3,4gether"

*dah nak kemana nih aku?? kt Bus Station..nak g mana tuh?*
_________________________

HAHA,aku plan nk sekali kan hari ke-7 dgn hari ke-8
tau2 aku menulis panjang giler daaa untuk hari ke-7 tuh ..haha
kk,hari ke-8 aku nk tulis pendek2 jer..sbb lagi sikit benda kitorang bwt harini..

bangun agak lambat jugak harini..
dlm jam 2pm camtuh la..
Daniel plan nk g Debrechen tuh cam x jadi..sbb masing2 penat..haha
so,kitorang g TESCO jer la..naik free bus dr station dekat dgn LORENA restoren tuh..
jalan kaki lagiii…hhuhuhu penat sial..

sebelum keluar rumah,aku panaskn balik PIZZA semlm aku dlm microwave…
mungkin sebab TERLALU KAMPUNG aku jarang pakai benda alah tuh aku p tibai sampai 3min lebih panaskn pizza aku..
hasilnya??
roti dia rangup!..senang kata KERAS LAAA…hahaha
bantai jer la..janji topping pizza aku dah lembut & panas..
aku makan jer..
itulah BRUNCH aku untuk hari ke-8 di HUNGARY..
____________________
*dlm bas..apa la yg makcik tuh dok pikir yer??*
______________________

sampai kt TESCO dorang beli mcm2 untuk nk masak daging goreng dorang..
aku beli simple jer…ROTI BUKU,MAJERIN & STRAWBERRY JAM jer..
aku beli skit jer sbb aku nak SAVING GILER2  kali nih..
aku xmoh bazir duit banyak2 sangat..sbb sini makan memang mahal2..silap2 dlm seminggu aku boleh habis $100 untuk makan jer..
_________________________
*vacuum machine kt sini mcm Toys..seronok aku tengok^^*
___________________________________
bukan aku nak berkira sangat pasal makanan..tapi aku control perbelanjaan aku untuk makanan sbb aku takut terbazir lebih2 beli mcm2..sedangkn makanan yg aku bwk dr KL ada jer lagi belum tersentuh..
dah tu bukan ada masa pun aku nk masak jadah2 semua tuh..maggie pun x buka2 lagi..
aku beli roti jer sbb senang nk prepare..karbohidrat pulak tuh…haha
bertambah kurus la aku nnti 3bln lagi..
dah seminggu kt sini pun dah terasa aku cam kurus skit haha..
______________________

*MOJITO "...sex on the beach"??!!..ni menu air cocktail kt club SEMALAM*
- nickname aku MOJI..dlm bahse spanish MOJITO bermaksud = Small Moji

_________________
dlm TESCO kt sini memang rasa cam penjenayah aku nih..
sbb 1st time masuk itu hari aku dah kena halau dgn  sorang pak guard tuh sbb aku amek gamba & video dlm TESCO..
so kali nih aku lebih berhati2…aku tengok sekeliling ada jer CCTV..patut la dorang bole tau aku tengah amek gamba dgn record video itu hari..hahaha..
ala,aku slumber jer..aku letak kamera atas trolley…kt tempat duduk baby..
mana yg aku nk shoot,aku turn on kamera dgn mic terus shoot jer..haha
tapi tetap kena cover2 line gak..bwt2 konon2 xder apa2 berlaku..haha

susah jugak nak mencari mentega dgn jem dlm tesco nih..dia letak lain2 tempat haha..
aku cari YANG PALING MURAH JER  benda2 alah nih..
total 3brg aku beli nih kurang dr 1000Flo…
dlm 900Flo lebih jer..dlm RM14.80…
HAMBIK KAU…!
beli 3 brg jer dah cecah RM15!..
sedangkn aku beli roti buku panjang cam High5 large tuh..
pastu marjerin murah.& jem strawberry cam tesco..
haha…MAHAL LA SINI SEMUA BENDA..
_________________________

*depan bus station kt TESCO..hanya ada Shell & seberang jln ada supermarket*
_______________
aku cukup x selesa bila tengok daging2 PIG dekat2 aku..
cam time kt BOLIVIA dulu ada 1 street yg kitorang masuk tuh…SEPANJANG LORONG 30m SEMUA ORANG JUAL PORK..DAGING PIG!…kiri kanan jual daging PIG..
itu time kt Bolivia la..
tapi ni kt HUNGARY dorang jual bersih la skit..ala dlm tesco mcm korang x pernah tengok pulak bahagian dorang jual daging2 tuh…
SERUPA JER…cuma korang tukarkn daging ayam & lembu tuh ke daging PIG..
masih ter ngiang2 dlm otak aku bau daging tuh menusuk lobang hidung ku..
_____________________________

*sambil tunggu bas yg bergerak SETIAP 30min,sempat lagi main yoyo*
______________________
Daniel & dorang beli bahan2 untuk masak daging lembu untuk dinner nanti..
ok,Daniel MEMANG BELI DAGING LEMBU..sbb orang argentina lebih suka makan daging lembu dr PIG…
xtau la kalau semua org cam dia ker x..tapi org argentina memang cukup banggakan daging lembu dorang..
sbb steak yg terbaik didunia org selalu katakn datangnya dr ARGENTINA..

balik rumah Fabian merangkap CHEFF kitorang sepanjang kt sini yg masak semua tuh..
Fabian nih umur dah dekat2 50thn aku rasa..xpun lebih skit kot..
tapi pandai memasak..gaya mmg mcm IRON CHEFF dlm citer jepun tuh la…haha
dia bwt goreng daging tuh dgn serbuk roti kalu x silap…hasil dia cam chicken chop atau daging ikan fish & chips tuh la…
dorang makan dengan NASI!!..
haaaaaaaaa……disebabkn dorang masak nasi,SO AKU JOIN MAKAN DINNER DENGAN DORANG SKALI! HAHAHAH….
hermm….jgn membuat sebarang spekulasi atau andaian buruk tentang diri aku kt sini ok..
aku terpaksa bwt keputusan untuk makan jugak atas beberapa sbb tersendiri..
____________________________

*bergambar kenangan dulu sebelum dinner :)*________________________

aku kt sini bukan BERCUTI 2,3hari…atau seminggu camtuh..

kalau aku holiday 2,3 hari atau seminggu kt memana,BOLEH LA AKU BERPUASA & MENJADI VEGETARIAN ATAU MAKAN SEAFOOD JER…

tapi aku kt sini 90 HARI! ataupun 3 BULAN…duduk lama kt sini wei..
mana tahan nk jadi vegetarian jer..
stock makanan aku tuh pun untuk bulan2 pose nanti..
maggie,soup,ketupat,rendang,kuah kacang,lemang…SEMUA SEGERA..
itulah stock untk BERSAHUR,BERBUKA & SAMBUT HARI RAYA nanti..
sama jugak mcm aku kt BOLIVIA dulu..
maggie & bubur nasi segera la penyelamat aku..
____________________________

*si Daniel yg kuat KENTUT!*
__________________________
bukan aku nak tunjuk pandai atau memandai2 sendiri nak jatuh kan hukum halal haram..
tapi aku anggap aku berada di situasi darurat & terpaksa..

JANJI prinsip aku…AKU TAK KAN SENTUH DAGING PIG…
walaupun dihidangkn depan mata sekali dgn makanan lain..
aku xkan sentuh daging PIG untuk makan..
aku jauhkn skit dr makanan aku..
tapi xkan nak campak jauh2 atau x duduk sekali dgn dorang kan…
x sopan langsung dpn tuan rumah nanti..
tu kalau situasi kt rumah org la..
dorang memahami,& ada gak la dorang try hidangkn AYAM & LAIN2 UNTUK AKU..
selagi dia ayam & daging lembu,AKU BELASAH JER…
______________________

*standard kt sini berbasikal untuk kemana2*
____________________________
tutup citer pasal makanan..
mlm ni selamat skit x keluar g jejalan kemana2..haha penat beb berjalan kaki jer…TIAP2 HARI OK KELUAR BERJALAN KAKI…
memang SENAMAN BERAT LAR..
cuaca hari ni sungguh cantek..MATAHARI PANAS TERIKK JER…tapi angin bertiup tetap sejuk jugak..
EROPAH BAII…bukan Klang atau Shah Alam..
best2,dpt merasa kehangatan cuaca Hungary disini..dah le seminggu haritu hujann jer manjang…sejuk dowh tiap2 hari..
___________________________

*HOTEL BUNGGALĂ“..tetap la setia dgn entry blog aku SETIAP HARI..sbb kami akan berpindah masuk ke sini dlm masa sebulan dr tarikh sebenar entry ini ditulis*
_____________________
hah..k lar..aku dah penat menaip nih…dah jam 3am pun kt sini..kalau kt KL tambah 6 jam dah jadi 9pagi bai..
aku pun dah ngantuk giler…
menaip sambil meunggu torrent Pirates of KARIbean aku nak siap tinggal 5% jer lagi! hahaha..
dlm bilik Diego nih wifi lagi laju..
kalah streamyx kt KL…dlm 5x ganda laju la..
tapi xder la BERDEZUP..cuma cantek la connection maintain sedap..2hari bole dpt 20%..
_________________________________

*gambar SUNSET untuk hari ke-8..5hb Julai 2011*
___________________
ok total file yg aku donlod nih bukan 2,3Gb punya movie bai..
aku donlod 3movie pirates skali gus..total of 37.44Gb !! hambik kau..
masa sampai kt Hungary nih aku tinggal lagi dlm 25% jer lagi nak habiskn..
seminggu dlm bilik aku wifi kadang2 jer lagu..
tapi dah try dlm bilik Diego nih ternyata lagi laju pulak..cis2,kalau tau awal2 kan senang..boleh siap dah torrent aku nih..
owh,btw aku start donlod citer pirate nih dr 5hb Januari 2011 bai…
dr awal tahun haritu sampai sekarang belum siap2..haha
kalu streamyx kt rumah aku dpt speed torrent dlm 2-5KB/s jer untuk pirates..
tapi kt sini boleh mencanak sampai 70KB/s untuk torrent kt pirates jer..haha
laju giler la bagi aku nih…jakun tetiba kan?! haha..
*suasana cuaca yg tenang*____________________
KK,TAMAT LAR HARI KE-8
nak tengok versi video aku pulak..??*kena la tunggu bila dah siap pasti akan post kt fb page..

korang boleh tengok Travelouge / VidBlog aku kt
kt situ lebih lengkap aku rasa…haha
TOLONG LA CLICK LIKE
ada 2 jenis LIKE..
1 - like ApertureKU page (kalu sudah LIKE xyah lagi)
2 - LIKE blog entry nih ADA KT PALING BAWAH (yg nih kena slalu bwt kt setiap entry)
__________________

*gambar TERBARU harini(5/8/11)..budak pompuan tuh tengah tunggu turn nak main benda alah nih ;p *
*ni pulak coklat2 yg aku beli untuk sahur & berbuka 5hb Ogos & esok*

2 comments:

  1. 17org yg LIKE...tapi 17org tuh baca atau tengok gamba jer kot..hahaha

    xper2..layankn jer koleksi2 gamba dlm nih ok..hehe
    thx:)

    ReplyDelete
  2. 40 LIKE total sampai ke harini..saper jer yg baca yeeh?? huhu..

    ReplyDelete