Pages

Previous Entry Kena Baca Jugak :)

Wednesday, 31 August 2011

DAY 33 (30/7/2011) - "Classic Ironman"


2 hari lagi dah nak puasa..hari ni SABTU..puasa Isnin 1st August 2011..Hujan lebat dr semlm tadi..sampai ke jam 4pm pun hujan gak..

Aku rasa by that time aku up entry nih..MESTI DAH NAK RAYA KAN?!?..yer la.cuba kira2 balik..aku tulis entry pada hari kejadian..tapi aku up entry SEBULAN KEMUDIAN…so,aku just nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI bwt SEMUA yg membaca entry nih & mereka semua yg mengikuti perkembangan diri aku dari entry yg PERTAMA sampai la sekarang nih..

UCAPAN RAYA & MERDEKA untuk aku plzz :p



nih UCAPAN RAYA untuk KELUARGA & SAUDARA MARA :(

Buat keluarga & saudara mara..maaf yeh tahun nih tak dapat beraya bersama lagi..2009 beraya kt Bolivia..2010 jer dapat beraya bersama2 ayah dgn mak aku..
Ingatkn tahun nih dapat beraya dgn semua saudara mara macam tahun2 sebelum nih..tapi,rezeki aku muncul diluar negara..kena la aku grab..kalau tak susah la aku nak kembangkn pengalaman bekerja aku..kot2 ada peluang job international lagi dengan dorang kan.

Nih nak citer pasal GAMBAR kt bawah nih...
_____________________
* brother nih sangat SEMPOI! *
Semalam aku dapat PENGALAMAN baru..merasa bagaimana mengetuk besi panas cara TRADISIONAL owkeyh..
TUNG! TANG! TING! TANG! bunyi dier..bingit sial! tapi ENJOY!

Untuk 3 hari weekend nih kt Hajduszoboszlo ada Folk Festival..ala macam pesta acara produk2 tradisional & tempatan camtuh la..makanan,produk ukiran,anyaman,kimpalan & segala macam yg tradisional dipertunjukkan & dijual disini la..
Siap ada big-scale live performance FOLK MUSIC lagi tuh..memang 1 pengalaman yang tak dapat dilupakan la tengok depan mata sendiri persembahan lagu2 folk hungary..rancak giler music dorang! memang lain dr yg lain..lain dr mana2 music yg pernah aku dengar la…

Pasal pengalaman mengetuk besi pakai hammer nih lagi la menarik!..Mula2 tuh aku tengok dr tepi jer dorang buat demonstration / demostrasi tuh..aku tengok orang awam boleh cuba skali..aku sajer2 la bwt lawak angkat tangan konon2 nak try..
Aku mula2 main2 jer sebab ingatkn benda tuh untuk orang yg size badan besar jer boleh try..sekali mamat yg jaga tuh cakap “Why Not??” dlm bahasa Hungary la..

Aku TERKEJUT sebab BOLEH RUPANYA KALAU AKU NAK TRY walaupun size badan aku kecik..hahaha!..
Pakai apron kulit dia..pakai hammer seketul bapak besar..TUNG! TANG! TING! TANG! bunyi dier..bingit sial! tapi ENJOY!
Penat giler dok ketuk2..semalam tak bawak kamera..pakai ifon jer amek gamba..lagipun nasib baik x bwk kamera sbb hujan gerimis semalam..

So,hari nih hari Sabtu..hari ke-2 dorang kt festival tuh..esok ahad hari terakhir..aku tak nak lepaskn peluang ambik video acara nih..apa lagi,bwk kamera shoot video lar! haha..Keliling orang ramai giler tengok! haha..aku peduli apa..
__________________________

* berat woo tukul besi tuh!..dia sajer kasi aku yg BERAT sedangkn dia pakai yg KECIK jer! *
Dengan gaya ala2 pengacara rancangan tv sendiri TRAVELOUGE “Passport To Europe:Nazri Arshad” aku host kan rancangan aku sendiri..haha..kalau korang nak tengok video dia,kena la LIKE facebook page APERTUREKU..
Tapi kalau time entry nih dah upload dlm blog tapi masih belum ada video tuh,maknanya korang kena tunggu lagi la..haha!!
Mungkin aku akan upload video tuh SEBULAN selepas aku balik Malaysia nanti..Iaitu sebulan selepas habis 90 entry aku dalam blog pasal Hungary 2011 trip nih..

Esok mungkin nak shoot video stage show folk music & dance tuh pulak..tengok la kalau2 dapat curi masa pegi kt stage tuh..kalau tak sempat mmg menyesal gak la..
________________________

ni nak kongsi gamba2 dr trip ke Debrecen SEMALAM jer..sebab harini banyak shoot video pasal main ketuk2 besi kt atas tuh :)

* 3 keping gamba diatas adalah dr Hotel yg kita singgah ENTRY SEMALAM..
space kecil tapi OSEM enviroment! *
Harini aku tak keluar g lunch pun..aku belasah makan sekeping roti sapu mentega jer..malam baru aku belasah burger..dr tengahari sampai ke petang ngadap lapto..sebab tengah PENING dgn code2 HTML untuk blogging nih..
She-LAka betul lar..susah giler nk post entry mengikut design & layout yg kita nak kan..memang la senang jer kalau kita ikut standard layout yg dah ada dlm blogger tuh..tapi tak mengikut citarasa yg aku nakkan..aku perlukan macam2

1) disable RIGHT CLICK
2) center date & time
3) fb comment box *yg masih tak berhasil lagi*
4) photo sizing *besar mcm yg ada skang nih*
5) break post into 2 set la macam2 lagi la..

Kalau korang yg dah hebat blogging & pakar gunakan HTML memang kacang jer la benda2 alah nih..Tapi aku nih baru jer nak berjinak2 dalam blogging secara lebih kerap..dulu blogging suka2 jer..Skang dah lebih suka sbb..

1) aku leh post panjang2 *yg mana kurang orang nk baca sampai habis haha!*
2) aku leh letak gamba mengikut apa yg aku nak citer
3) layout macam website sendiri *konon2*
4) kwn2 & orang lain bole share & ikuti perkembangan diri aku dgn lebih jelas
5) AKU SENDIRI BOLE BACA SEMULA UNTUK MEMORI & KENANGAN BUAT DIRI AKU

No.5 tuh paling pnting..aku nak jadikn pernulisan aku nih menjadi DIARY peribadi aku sepanjang perjalanan aku di HUNGARY..Dulu time kt Bolivia 2009 aku sempat tulis beberapa entry jer..
Time tuh baru nak kenal apa itu blogging..tapi x rajin nak menulis sbb duk sana enjoy..duk sini kt Hungary dah boleh dikatakan hampir habis dah tak tau nak bwt apa..haha
________________________


* vandalism dimana2 di dunia..cuma di Hungary nih kurang skit la aku tengok *
* mat saleh nih bukan SELALU beratur pun SEBENARNYA..haha! *
* bunga berguguran di sekitar town Debrecen..apa orang panggil?? BLOSSOM?? haha apa2 jer la *


Ok lar korang..aku nak Qada tido aku balik..ngantuk bai 2,3hari x cukup taido & tertaido dpn laptop..
ni semua gara2 blogging…
k sambung esok lagi..
SELAMAT HARI RAYA AIDIFITRI BUAT SEMUA YG MENGENALI DIRI INI ;(


btw,sehari sebelum aidilfitri SEMALAM,aku tak sempat nak hapdet blog untuk DAY 33 & 34 sebab aku sibok dok edit video kenangan aidilfitri aku..hasilnya ini lah dia..video bawah nih ada DALAM FACEBOOK!! :)



*sila la share video ini jika anda suka & merasa sama seperti aku : sedih beraya di perantauan *
sila TENGOK dlm FB ApertureKU untuk QUALITY HD yg asyukk :p


yg nih FULL LENGTH aku upload kt DAILYMOTION account aku


Dendang Perantau : Nazri Arshad by Nazri_Arshad


Kalau korang nak tengok lower quality instead of 720p HD,bole tengok dlm Youtube..tapi split jadi 2 part video lar..plz,COMMENT,RATE & SUBSCRIBE youtube tuh :p




jangan lupa clickkt BAWAH tuh untuk entry nih kalau sudah selesai membaca karangan2 & video2 tuh :p

0 Comments:

Post a Comment