Pages

Previous Entry Kena Baca Jugak :)

Sunday, 28 August 2011

DAY 31 (28/7/2011) - "Buang Masa Sia-Sia"

* no caption *
-halamak,tercrop skali puncak tower tuh :(

perghhh…giler serabut…
mlm nih terpaksa makan maggie kari jer..
ini kali ke-2 makan maggie yg aku bwk dr KL..
sebab apa aku makan maggie jer??
dah HABIS baca semua?kalau tak nak komen pun,kasi ucapan raya pun canteks gak tuh:)




ni semua gara2 Daniel la..ajak g Tesco mlm2 buta semata2 nak tengok pukul braper Western Union tutup..
pejadah nyer! cam celaka jer..

waktu operasi Tesco kt sini setiap hari buka dari jam 6am - 11mlm !
giler bapak awal buka..
tapi kt sini 6am matahari dah mcm jam 9am kt KL..

mulanya aku ingatkn nak g makan ke apa kt Tesco tetiba ajak pegi sana..aku faham x faham gak mula2 plan dia..
ingatkn lepas makan nk tengok Western Union..
so,aku ajak jer la dorang jalan kaki dr centre g Tesco…
jarak perjalanan nak ikutkn ada la 2-3km gak..
30min jalan kaki!

aku ajak dia berjalan sbb nak tunggu free bus tuh lagi sejam..alang2 menunggu baik jalan kaki jer..
Diego dgn Fabian kawtim jer..
skali,tu dia..menyesal jalan kaki jauh2 semata2 nak tengok waktu operasi Western Union jer..
balik rumah dah jam 1030pm naik last bus dr Tesco..

10pm kedai makan yg kitorang nk g dah tutup! itu pasal la aku melantak maggie jer..
_____________________

* tngh2 jln kaki tuh jumpa benda alah nih *

seksa bai..dah le xder dapur bilik kitorng nih...

*ok..aku rasa cam awkward giler dgn ayat kt ayat tuh..cam salah jer kan bahasa malaysia tuh*

seksa bai…dah ler BILIK KITORANG NIH TAK ADA DAPUR..
*haaa..ni lebih sesuai dan betul punya ayat…haha..*

yg ada cuma coffee maker jer..
mangkuk aku dah pinjam dr restaurant hotel nih..
garfu mmg dah ada dlm bilik…
camner aku nk dapatkn air panas dr coffee maker nih??
kalau nak tunggu dia panas pastu transfer dlm jag dia mmg lambat la..

xkan nak ambik air panas dr sinki jer untuk masak maggie?!??!
giler sangap betul sampai tahap camtuh…
ok,penyelesaian dia…
__________________



aku keluarkn jag coffee maker tuh pastu ketepikan jer filter coffee tuh…
sumbat air panas dr sinki masuk heater maker nih..
pastu tadah pakai mangkuk direct bawah tempat air panas dia menitis skit2 tuh..

HAHAHAHA!!
sangap dowh! dah serupa orang mintak sedekah jer gayanyer tadah air pakai mangkuk nih…
semata2 nk dapatkn air panas jer tuh..haha
siap tadah dlm mangkuk terus kasi RENDAM MAGGIE dlm mangkuk jer..
perghhh…hambar giler..
______________________

* saper yg baca blog aku DR AWAL mesti da tengok gamba close-up kapal terbang 'perang' nih *

baru SEBULAN duduk sini tapi makan MAGGIE KARI STANDARD pun dah
terasa PEDAS GILER!

tu la kau nazri..banyak sangat makan CHEESE & ROTI kt sini..
kan dah x biasa dgn pedas2..
cili sos pun BELUM SENTUH lagi kt sini..
x merasa langsung! belum jumpa lagi cili sos kt eropah nih..kt HUNGARY..
dorang memang makan ketchup/tomato sos jer kot..

TRAVELER TIPS

hermm..aku rasa ayat KETCHUP nih worldwide boleh faham kot..
kt Bolivia dulu pun pakai ayat nih jer untuk mintak sos…
dorang x panggil tomato sauce/sos kot..
org brazil pun pakai ayat ketchup untuk mintak sos..
tapi kita MELAYU nih jgn harap la boleh dapat CILI SOS kt sini..
kt Bolivia pun mmg xdpt dowh!..
dorang pakai cili sendiri..kalu kita kt KL,mkn ikan bakar kan ada cili bwt cicah kan?
kt KL kadang2 jer mkn benda tuh..certain2 makanan jer..

tapi kalu kt BOLIVIA dulu,cili tuh adalah pengganti cili sos dorang!..
perghhh..
mula2 aku rasa cam x suka makan tuh..sbb rasa mcm tempoyak+cencaluk+budu+air asam ikan bakar jer..
tapi bila dah lama dok sana aku jadi suka dgn cili tuh..

g fast food ker,restoren ker..MESTI mintak cili tuh..pedas & masin2 rasanya…
banyak2 mintak bukan sikit2 punya..haha

owh yer..kalau kt Hungary nih ada 1 benda pengganti kepada sos cili..
dorang panggil PAPRIKA..
ikut restoran gak..

ada PAPRIKA dia yg cara buatan dia lain..ingredient pun lain..
tapi yg aku paling suka yg pakai CILI semata2 pastu dorang blender…

PERGHHH!! yang tuh dia punya pedas tak HINGAT!..
biji cili bersepah la kalau dah berak nanti…hahaha!!!

haper da aku citer nih..
eh,korang tau x…
kt sini petrol pam susah betul nak nampak..
ntah kat mana2 la lokasi dia..
harga minyak kt sini lagi mahal dr KL…*syukur duk Malaysia*

harga diesel dgn petrol x jauh beza pun…
tapi yg aku cek Diesel kt sini..
373Forint untuk seliter.

373 Forint = ENAM HINGGIT!

hambik kau..masih x bersyukur ker korang dok MALAYSIA??
petrol dia pun lebih skit dr tuh jer aku cek tadi..
3x GANDA mahal dr MALAYSIA petrol kt sini..
___________________

* apa nk kecoh lagi org Malaysia? ni baru harga diesel kot *

pagi tadi bangun BAPAK AWAL…jam 730am dah bangun..jam 8 gerak Debrecen..
tapi tido tadi pagi jam 330am!
rabak sial mata..
celaka betul Daniel..dah le penat pagi - tengahari folow dia..

pastu petang kena main yoyo kt street pulak..
cis,cakap tak serupa bikin..semalam kata kalau pagi aku folow dia petang tak yah g main yoyo dah..
nih sekali kena pergi jugak..sampai ke mlm pulak tuh..

itu pasal la TERJEBAK sampai jalan kaki ke TESCO tuh..sial la..
penat berjalan kaki setiap hari 1 hal..
yg paling aku tak suka..

TAPAK KASUT AKU BERTAMBAH NIPIS lagi la sbb banyak sangat berjalan kt sini..
itu yg paling penting la..
__________________

* ntah sajer snap time pagi tadi *

k lar…aku tau sampai tahap hari ke 31 nih ramai dah tak folow baca blog aku..
sebab boring kan baca bebelan aku panjang2..
bukan ada pekdah pun..
*tekaan aku tepat! harini 28hb Ogos setelah 30 entry aku up,tapi 4,5entry sebelum nih dah kurang LIKE aku tengok..mungkin ramai dah balik kg beraya atau mmg ramai da malas nk folow,bnyk benda lain nk bwt tuh*



tapi bagi aku amat bermakna untuk diri sendiri..sebab aku dapat baca balik catitan (ke catatan?) peribadi aku di tanah eropah kali nih..
ada jugak aku memori untuk dibaca & di ingat semula nanti..
nak ngadap gamba & video jer x larat..membaca lagi details kan??
haha…
eh2,nak ikutkan tarikh aku tulis entry nih aku baru perasan…bulan Ramadhan dah dekat..haha hampir lupa bila puasa..
hari apa setiap hari pun dah lupa..inikan pulak nk ingat Ramadhan..
giler teruk betul aku nih..
BYE:)
___________________

* gelagat org berbasikal disini..yg siap ada rumah kecik tuh PALING CUTE! *

LIKE jer secara paksaan diri ok :p

0 Comments:

Post a Comment