Pages

Previous Entry Kena Baca Jugak :)

Saturday, 13 August 2011

DAY 16 (13/7/2011) - "4 Star Hotel,Free Food & Bedal jer lah.."

*mana anak melayu lain di Hungary nih??xder ker kwn2 korang kt sini?*
- Jalur Gemilang kelihatan tuh dibelakang beg si Aril

Dah masuk minggu ke-2 kt Hajduszoboszlo,HUNGARY…harini hari ke-16 tapi HARI PERTAMA pindah masuk SILVER HOTEL..4 bintang la sangat..
dinner pertama tadi not bad la..aku belasah makan nasi,ikan wedges dessert dia ice cream yg sedap..coklat & vanila ditambah limpahan coklat cair & whipped cream pakai spray2 lagi tuh..hahaha sedap pulak ice cream dia..
ok,mulai esok ice cream dorang akan menjadi dessert utama aku! ahahha..
“welcome drink” dia style giler..aku tengok cam air sparkling strawberry jer..
masing2 dpt sorang 1..toss drink sedas aku minum…
hadoiii…sekali cocktail daa…ada alkohol..teuw!aku nih dah la bukan kaki alkohol2 nih..
pait giler airnyer..haha

* GAMBAR2 untuk harini tak dpt nak masukkn sebab2 BULAN RAMADHAN..x shesuwai langsung..haha..So kita GANTI dengan koleksi2 dr ENTRY SEMALAM! *


* nak g mana tuh makcik?? *
aku belasah orange juice jer last2 haha..
itu pun Daniel belanja kitorang minum untuk dinner tuh..
1 benda yg pelik..hotel nih dah la bayar mahal2 untuk 3bln duduk sini..
FREE BREAKFAST & DINNER..tapi dinner dia x kasi free drinks…kena bayar untuk drinks..cis2..belasah ice cream jer la jawabnyer aku untuk dinner esok2..
personally aku SUKA DUDUK HOTEL UNTUK 1 TEMPOH yg pendek jer..
tapi lebih dr 2,3minggu aku x suka duduk hotel…kalau dpt cam penthouse/apartment hotel x per la jugak..mcm kt Santa Cruz,Bolivia 2009 dulu best..2bln duduk kt penthouse..katil besar queen size sorang sebijik..haha
*quenn size tuh camner?king size tuh camner pulak?haha…janji besar*
_______________________

* dah traffic light pakai kabel..camnih la caranya dorang kasi tegangkan *
aku TAK suka typical bilik hotel yg biasa..sbb toilet & bilik tido dlm 1 partition yg sama..xder pisah2 cam penthouse..so bau busuk toilet dgn senang menusuk hidung aku..
kt Villa LORENA itu hari aku tido kt couch yg bole buka jadi tilam tido tuh..apa nama huh??
ni dah pindah masuk hotel 4 bintang pun aku tido kt couch jugak..tapi lagi selesa la couch hotel nih compare dgn LORENA punya..sbb lembut lagi jer haha..
couch hotel ni pun sama..dekat dgn toilet jer..hampir sebelah dgn aku jer..
tapi couch aku ni kt living room dia..
______________________

* kereta VW klasik model apakah ini?? *

aku pick tido kt couch jer sbb xmoh tido sama tilam & bersebelahan dgn si Fabian..
dia berdengkur kuat dowh..kena time dia syiok tido baekkk punya v12 enjin berbunyi..
atleast kalu aku tido kt living room nih ‘jauh’ la skit dr bunyi enjin dia tuh..

bilik hotel ni kecik laa..perabot nk besar2 tapi space limited giler..ko kentut kt living room,sampai dlm bilik bole dengar…package dgn bau semerbak la..haha
ko berak dlm toilet confirm2 aku boleh dengar “keceplup!keceplop!” bunyi submarine tenggelam..
buka pintu…HAMBIK KAU……SEMERBAK!
_________________________

* orang melintas jalan pun aku snap..apa daa,dah xder gamba lain ker? *
- aku suka tengok cara org sini melintas jalan ;p

malam ni x jalan kemana2 pun..aku masih penat sbb semlm berjalan sakan kt Debrecen town..lepas dinner terus lepak bilik layan tenet jer laa…tengah seronok layan download sbb speed dia giler syiok..cam UNIFI la..haha.
*sedangkn xpernah try unifi pun kt KL haha*

nih 1st time aku tengok donwload torrent aku berdezup perginyer..aku rasa Unifi kt KL mmg la lagi laju..
cuma ni pertama kali aku donlod 720p movie siap dlm masa 2jam jer..kalu streamyx paling laju bole pergi 4-6jam gak la..
ni gara2 pagi tadi..

PERTAMA KALI BANGUN JAM 730AM!!


giler awal dowh..matahari mmg cam dah jam 10 tapi baru 730am..ni gara nak pindah masuk hotel..
sampai hotel terus bwt SPEEDTEST..(www.speedtest.net)
tu dia..mencanak perginya speed dia..
8.69Mbps download & 1.87MBps upload speed
kita laju la compare dgn streamyx..
wifi hotel jer kot..bukan ethernet cable pun..
_____________________

* Diego giler sakan *
- lintas jalan x tunggu lampu hijau punya org..sengal~

korang pernah terpikir x? kita dah bayar bilik hotel yg mahal2 (kalu korang amik yg mahal punya la)
pastu masuk bilik dlm peti ais dia mesti ada mcm2 cikedis dgn minuman kan?
soklan aku..

KENAPA BENDA ALAH SEMUA TUH BUKAN PERCUMA??? ATAU BAGI FREE AS A WELCOME DRINKS & FOOD

nak jugak hotel nih charge mahal2..coklat snikers seketul kt Coop Supermart jual x sampai RM2 tapi dlm hotel cam biasa…mencanak RM6.40!
aku time baru pindah masuk hotel nih mood panas skit..tensen sbb x suka pindah hotel..tak pikir panjang slumber gaban jer aku sental seketul snikers dorang.haha amek jer makan x pikir apa2…
lapar giler kot pepagi belum break1st tadi..
dlm otak aku,”dah bayar mahal2 free jer sudah la..haha"
sekali Diego tunjuk aku price list benda2 tuh..haha kena bayar sekali daaa..haha
peduli laa..dorang mintak aku bayar jer la nanti haha..
_____________________________




* R2D3x!.eh silap2..D3x tuh nama kamera Nikon..haha
R2D2 Lego 1:1 scale!

hari ni mmg x bwt apa pun..aku keluar g beli Coke jer kt supermart..konon nk beli yg lagi murah jalan la jauh skit..sedangkn COOP Supermart dpn hotel jer..
hambik kau.dah jln jauh2 sekali harga kedai yg kononnyer lagi murah jer dah jadi mahal pulak..330Forint dah..
rasanya harga haritu promosi skejap jer kot..huuu buwek ponek ajo..
balik bilik layan tenet jap pastu tersengguk2..per lagi sambung tido la sampai ke ptg..

g rumah garbo ada rehearsal skit..layankn jer…
bagi aku,kalu nk bwt presentation/performance show yoyo x perlu sangat kita susun flow program kita..nanti flow dia x smooth sbb nampak sangat terikat dgn susun atur & nampak sangat berlakon..
kena relax & spontan jer bwt performance yoyo nih..baru crowds bole henjoy..sbb dorang dpt feel yg sama camner kita enjoy,cmtuh jugak dorang akan enjoy tengok show kita nnti…
ni kalau dah teragak2 nk ikut plan nnti dah jadi cam robot ikut programming pulak..
_______________________

* berjalan pulang sambil ditemani Felipe yg naik beskal tuh..
dia tuh footballer junior team paling hebat kt Debrecen nih..baca la ENTRY SEMALAM *

antara kitorang ber-4..aku makan paling lambat skali..
yerr…saper x kenal aku..aku mmg suka makan lambat..tapi bukan slow..
bukan sengaja pun aku nk makan lambat..
btw INI PENDAPAT & SEBAB AKU SENDIRI

AKU bukan makan lambat & perlahan dgn sengaja atau tak sengaja terbuat..

AKU bwt camtuh sbb bagi aku waktu makan adalah waktu paling bagi kita untuk rehatkn sejenak pergerakan tubuh kita dgn kadar pergerakan yg lebih relax & tanpa tegang sangat..

kalu rushing2 makan cam gelojoh tuh nnti otot2 yg perlu bergerak tuh dipaksa2 untuk bekerja lebih kuat…sama mcm waktu kita bwt kerja pulak..
sedangkn waktu makan adalah waktu kita berehat menjamah hidangan..dlm erti kata lain REZEKI..
aku x suka GELOJOH dpn rezeki..
nikmatilah rezeki dpn mata anda itu dgn penuh rasa hormat..sbb rezeki dpn kita tuh dtg hasil dr titik peluh kita..

untuk apa perlu bergerak cepat & tergopoh gapah seperti tak cukup 24jam sehari tuh..
bawak bertenang..relaxx…waktu sepanjang hari itu cukup sebenarnya untuk kita mencari rezeki..pandai2 la agih & gunakan..
jgn la sampaikn waktu nak menjamah rezeki pun gopoh2..

lagi 1,aku suka kunyah makanan aku selumat2 nya sebelum aku telan masuk perut..haha
sebab?
kan lebih mudah nanti perut kita nak bekerja untuk memproses makanan tu supaya ia menjadi sebahagian dari darah daging kita..
nih dah kalu makan 5 kali kunyah terus telan..percayalah..tak sampai 15min nnti mesti nk berakkk jer..
tak pun x sampai sejam nak berak terus..sbb makanan taadi perut kita xleh nk proses sepenuhnya..
kan membazir tuh nama nyer..
dah beli makanan mahal2 pastu berak buang semula..
________________________

* ni Rolls Royce yg keliling dunia entry semalam tuh *
* antara Bar & Club *





































pembazirannn…pembazirann….aku x suka membazir lagi2 dlm bab2 makanan nih..
mungkin nampak remeh jer kan pasal makanan pun membebel.
tapi bagi aku yg dr kecik hidup (tak berapa) susah & sederhana jer hidup..aku faham macam mana susahnya nak mencari sesuap makanan & mencari rezeki untuk diri sendiri & keluarga..
walaupun aku masih belum punya kerja untuk mencari nafkah waktu muda dulu pun aku faham SUSAH nak mencari sesuap nasi tuh..

even sekarang nih dah ada kerja pun aku masih terasa mmg susah sebenarnya mencari rezeki..jadi setiap sen yg aku dpt tuh aku akan gunakan sebaik mungkin..xnak membazir melampau2..sesedikit yg mungkin aku nak kurangkn pembaziran..
beli makanan kt rumah pun xleh berlebihan..nanti dah exprired basi terus buang jer..
__________________________

* BillBoard ditengah2 ladang Jagung *

jadi,untuk kengkawan aku yg suka mengata sangat pasal cara pemakanan aku yg lambat nih..biarkn jer la aku dgn gaya aku..itu pasal aku lebih suka pergi makan sendiri jer..aku boleh makan dengan tenang,tak der nak sembang2,xder nak hisap2 rokok..xder nak rushing2..
sbb 24JAM HIDUP AKU ADALAH 24JAM HIDUP AKU..
24JAM HIDUP KORANG ADALAH HAK KORANG..
bwt la apa korang nk bwt dgn 24jam yg korang ada tuh..
nak makan lunch dlm masa 5min ker..g lantak la korang..
x guna juga makan cepat2 kalu lepas tuh masuk jamban..
_________________________

* Debrecen Tram service..belum sempat merasa lagi ;( *

k lar..pasal berak dah citer dr mula entry sampai kesudah..pasal makan pun sudah..pasal hotel pun sudah..apa lagi?
pasal harini jugak aku x amek apa2 gamba..haha buwek ponek ajo menatang kamera kehulu hilir..video pun x amek sbb tengah
tempe panas/hot temper harini ..haha

korang yg dah boring dgn blog aku,dipersilakan la g bwt benda yg lebih korang suka…sebab 24jam korang bukan milik aku..korang sendiri yg susun nk bwt apa..
______________________


* ni bukan Tram..tapi Bas biasa jer hehe *
kalu nak baca lagi citer hari2an aku di HUNGARY ni..teruskn la membaca untuk esok2 & esok2 lagi..
sbb aku mmg tengah usahakan untuk tulis SETIAP HARI selama 90 hari di TANAH EROPAH nih..
jgn lupa click LIKE kt www.facebook.com/ApertureKU ok..



ajak le kengkawan sorang pun cukup untuk LIKE jugak..
bukan sbb nk suruh dorang baca blog aku pun..
just kot2 ada yg berminat nk melayan tengok video2 aku ker..hehehe
ok adios amigos todos…selamat malam Malaysia tercinta:)

*sajer nak share video wedding yg PERTAMA aku bwt pakai brg2 DIY jer*





bagaikan berak tak cebok hari2 anda kalau korang tak click LIKE entry nih ;p..
*eh korang perasan tak kt bawah tuh pun ada LIKE button dr GOOGLE PLUS*


0 Comments:

Post a Comment