Pages

Previous Entry Kena Baca Jugak :)

Monday, 8 August 2011

DAY 11 (8/7/2011) - "Thermal Bath,Hot Mom's & Broken Lens!"

*kt Hajduszoboszlo nih landscape dorang banyak pokok2 bunga*
- kadang tuh terpikir,tak pernah pun aku nmpak org yg bekerja tanam pokok nih walaupun pernah kena tiup ribut
haih..pagi tadi tido lewat giler..untuk hari ke 10 aku tido awal pagi hari ke-11…
amek ifon dr dlm freezer & cek wifi dah ok main2 godek2 smpai jam 730pagi..
so aku tido 730pagi tadi..haha

bangun jam 2pm fb & on9 sampai jam 4pm terus keluar g waterpark..
hari ni ber4..semua pun pergi..sbb nak CUCI MATA SAMA2..haha
baek kan kitorang?semangat setiakawan..

*perhatian,ada sekeping gamba kurang sesuai untuk bulan puasa dalam entry kali nih,mereka yg kurang selesa sila JANGAN TENGOK GAMBA TUH..teruskn jer membaca ^^ *

KAMERA AKU JATUH HARINI!!



tuh kita citer nanti sbb dia hujung2 skit..hehe..

harini aktiviti cam semlm jugak,mandi,dinner & lepak dirumah..
harini lebih panas dr semlm..mmg best untuk bersidai di bwh sinaran matahari seperti di MIAMI..cuma dlm waterpark..
awek2 hotz bersepah merata,harini lebih padat dr semlm…
kolam pertama aku masuk yg ada artificial wave..haha lagi best dr sunway lagoon..sbb wave dia lebih cepat repeat..so melompat2 la semua org dlm pool tuh hahaha..
_______________________

*kena tukar dgn gamba kitorang jer,sbb bulan puasa kan ;p *

duk pusing2 aku ajak Daniel g masuk dlm pool yg lebih panas airnya..
dorang panggil THERMAL BATH..
air dia warna DARK BROWN..bahsa omputihnyer..
bahse melayunyer…

COKLAT GELAP & cam kotor pun ada gak haha..
x sure la air panas dia tuh natural punya atau buatan..
belum sempat baca sejarah dorang lagi haha..
thermal bath dorang dlm building..lebih cam privasi..
14 tahun keatas sahaja yg dibenarkn masuk kedalam pool thermal bath nih..
xtau kenapa,mungkin sbb air dia panas sangat kot bagi budak2 kecik..
ataupun dorang takut budak2 kecik KENCING DLM POOL KOT!
HAHAHHA!!
yg penting,tujuan dorang bwt thermal bath nih adalah untuk mereka2 yg nak cam spa & kesihatan camtuh la..
_________________________________

*panas tak panas la air dia*
- pakai kamera Fabian untuk amik gamba

ok,untuk pengetahuan korang,HUNGAROSPA nih adalah waterpark & thermal bath park TERBESAR di CENTRAL EUROPE..
dibuka hanya dr 1st MAY sehingga 30 SEPTEMBER setiap tahun! iyo la..SUMMER HOLIDAY la ramai orang dtg..
cuma THERMAL BATH dlm building dorang sajer yg dibuka sepanjang tahun x tutup2…

ok,walaupun thermal bath nih untuk 14thn keatas jer yg bole masuk,tapi yg aku tengok dlm area thermal bath tuh lagi ramai golongan2 mereka yg berumur…40thn keatas jer ramai..
20-30an tu ada jugak…cuma x ramai la..
mungkin disebabkn yg muda2 lagi suka lepak luar mandi manda main2 kot..
SUMMER HOLIDAY jadahnya lepak dlm pool panas2….haha
_______________________

* nih close up Bell House yg aku citer SEMALAM *
best beb! aku masuk pool yg suhu dia 34-38ºc!…haha bagi dorang cam panas jugak lar..
tapi bagi aku yg x selesa dgn cuaca matahari panas tapi angin bertiup yg sejuk…
aku perlukan air yg lebih panas…mungkin 40ºc keatas lebih best kot…
hot spring kt Sabah aku rasa lebih panas kot..
xpun hot shower kt apartment aku lagi panas dr thermal bath dorang..hahaha
_______________________

*Catch me if you can!*
- bersempena 9hb Julai di KL

hermmm,dorang kata SUMMER HOLIDAY kt eropah nih lebih kurang 2bln la…
kalu kt Malaysia cuti hujung tahun jer la yg berbulan2..mana ada SUMMER HOLIDAY kita kt Malaysia..haha
CUTI PENGGAL PERSEKOLAHAN ada lar! haha.
x wujud terma2 summer atau 4 season holiday haha..

tutup citer pasal waterpark nih..xleh citer lebih2,nanti korang mengidam lebih2 gak..haha
nak tau lebih banyak,kena la baca entry2 yg akan datang jugak haha..
_________________________

*gedik kan?*
- nak sewa "apa-jadah-nama-dia" nih 1000Forint(Ft) = RM16..tapi aku pakai org punya jer..haha

aku menulis entry ni pada jam 145am kt KL dah 745am..hari sabtu 9th July..perhimpuan BERSIH..malas nk ambik tau..
aku teruskn citer..

balik dr waterpark,g makan la…mana lagi kalau bukan official sponsor restaurant kitorang…LORENA Restaurant..haha
__________________________

*ni la TOTO yg aku CITER DULU tuh...eh pernah ke aku citer?*
- waiter paling friendly

30% discount maa..lagi bagus dr makan kt dlm..
kt dlm waterpark ada gak 1 restaurant yg kitorang dpt murah..
1000Forint makan jer apa2 *Daniel kata la*
*baca entry nih citer pasal restoren dlm Hungarospa tuh*

1000Fo = RM16.20
mkn luar lebih bnyk pilihan dgn harga camtuh..
nk bwt camner,sbb aku nk berjimat punya pasal,mkn kt LORENA jugak le tiap2 hari..haha
lagipun situ bole kawtim xnak daging2 yg aku xleh makan..
mintak kosong jer..spageti dgn kuah sudey haha..
_____________________________

* 1 family 1 beskal besar*
- ntah ler brape ntah sewa beskal nih
*ni untuk budak2 punya pulak*

ok,ni yang nak citer nih pasal KAMERA AKU JATUH..

time OTW balik dr LORENA tuh kitorang jalan kaki cam biasa la..
official transportation setiap hari adalah JALAN KAKI..
tapi hari ni si Diego tetiba pulak ngade2 ajak ikut MAIN ROAD..
aku ajak shortcut..dia xmoh,alasan dia..
PARA MIRA…(bahse spanish bermaksud FOR LOOK/tengok2 sekeliling)

*sila SKIP GAMBA DIBAWAH jika anda tak nak kekurangan pahala puasa anda!*

tapi sebenarnya dia nak folow belakang sorang HOT MAMA nih..dia jln depan kitorang,pakai HOT Pants pulak tuh..
betul2 pendek punyer..haha
aku per lagi..amek kesempatan jadi jahat aku snap la dr belakang dorang..haha
pakai 1 tangan jer sambil strap tergantung di leher..*sambil2 cover line laaa*

tapi kali ke-2 aku nak snap sekali lagi tetiba aku x jadi nak amek sbb x selesa dgn keadaan aku sebelah tangan pegang makanan,sebelah lagi pegang kamera..
aku sangkut balik kamera kt leher..tapi mungkin sbb position STRAP CLIPPER aku x betul,so tengah jalan TIBA2…

GEDEBAKKKKKKKK!!!!!!!
NIKON D300s SEMI PRO DSLR KAMERA aku JATUH!!!
LENS AKU TERCABUT! RUPANYA PATAH 2 TERUS!
attachment collar dia melekat lagi kt body camera,tapi lens dah patah keluar dr body..
body casing lens tuh terbongkar semua!
CELAKA bagus BETUL LAR!
_______________________


* ni haa gamba HOT MAMA tuh..gamba terakhir sebelum kamera jatuh! *
- dlm 10m dpn skit jer kamera aku jatuh!

aku ingatkn tali strap leher aku putus ker apa…rupa2nyer tertanggal dr klip!
sial bagus betul..
aku xder pulak nak sumpah2 seranah giler2…aku just tergamam sbb harta aku paling berharga bwt masa nih jatuh dpn mata sbb salah sendiri!
korang cek sendiri jer la kt tenet braper harga body camera aku nih..
lens aku 18-55mm f3.5-5.6 jer..lens murah dpt 2nd hand dr Shidi..
_____________________

* keadaan lens yg patah 2 & jahanam tuh *

aku x kisah sangat pasal lens walaupun dah rabak 3 keping camtuh..
aku RASA NAK NANGIS SEBAB BODY CAMERA AKU CALAR!!!!!!

NILAI PASARAN DROP!
sbb aku mmg plan nk jual balik body D300s nih..
kalau condition body ok,dslr mmg boleh jual dgn harga tinggi lagi..
tapi kalau dah calar camnih apa boleh bwt?!?!..celaka lar..
calar dia setempat jer..tapi jelas nampak lar..besar kuku kelingking gak lar..
internal body x rosak apa2..aku x risau sbb D300s ni body dia dr MAGNESIUM..mmg kebal la kalu jatuh tinggi dr leher jer..

lens pulak aku risau skit jer ..sbb aku suka lens nih..seronok amek gamba & video untuk condition2 biasa sebab dia boleh cover wide & medium zoom range..
kira ok la untuk kondisi2 harian yg biasa2..
walaupun murah jer dlm RM450 camtuh,tapi hasil dr lens nih bagus jugak..aku suka sangat..
tapi dah jahanam camnih mana lagi nk beli kt town kecik camnih??
mana ada kedai camera Dslr kt town nih..
kedai cuci gamba pun aku x jumpa haha..
uhuhuhu sedih giler..
_____________________________

* lens yg cuba dibaiki *

tu la pasal..gara2 nk CUCI MATA tengok puggung HOTZ MAMA ni la harga yg perlu aku bayar..
balik rumah aku usaha untuk repair balik..
janji dpt pakai balik sudah ler..
tung-tang-tung-tang aku usaha..
sampai berjaya pasang balik semua!!
cuma,
lens aku dah xleh nak auto focus,Vibration Reduction (VR) da xleh function..ni untuk kurangkn gegar2 dlm gamba tuh..
pastu Aperture control da xleh guna sbb chip lens tuh aku dah tanggalkn sbb wayar dah putus..
so,SOLUTION yg aku bwt,aku sumbat tisu paper dlm lebang lubang cangkuk aperture control dia..
biar aperture window dia TERBUKA LUAS sentiasa..
kalu x bwt camtuh,aperture aku KECIK GILER..gamba & video HARAM GELAP GILER..
korang yg main kamera mesti faham maksud aku kan?huhuhu

tapi masih ada 1 masalah yg bwt aku x suka..
dlm viewfinder kamera ada 1 titik hitam (mungkin habuk kecik) yg dok menempek pulakkk!!!!

ANNOYING / MENJENGKELKAN setiap kali nak amek gamba..
gambar yg terhasil mmg tak der titik hitam tuh…sbb aku rasa dia melekat kt viewfinder jer..
gamba mmg clean masih bersih xder kotor apa2 yg melekat kt sensor huhu..
tapi semak la tiap kali nk amek gamba nampak habuk tuh..
______________________

* ntah keter apa ntah..sebelum otw g mkn kt Lorena tuh *
hish,dah jam 210am..sedih sangat2 nih memikirkn pasal kejadian tadi..
rasa cam menyesal ikut Diego lalu situ..
kalu x mesti aku simpan kamera dlm beg cam biasa xyah nk amek apa2 gamba..

balik KL nanti nak keluarkn duit lagi..huhu,
mesti harga dah drop giler kalau nk jual balik sbb ada calar tuh..
aku mmg plan nak beli Canon 5D mark 2 kalu dah ada modal lebih skit..
hasil video & gamba lebih cantik & BERNILAI dr D300s nih..
_____________________

dah la..malas nk citer lagi..aku tau..panjang giler kan aku tulis2 blog nih..
sory la geng,mmg style aku suka tulis panjang2.
kalau boleh mmg aku nak cerita setiap saat apa yg terjadi setiap hari..
yer la..aku mana ada org yg rapat yg sudi nk dengar keluhan harian aku nih..
selalu org mesti citer kt awek2 ker..bofren2 ker kan..
aku?APA PUN TAK BOLEH! huhuh..
so,pakai blog jer la boleh bercerita panjang...

aku nak g makan roti dulu la sebelum tido..
selesai hari ke-11..
esok hari ke-12…xtau apa nk jadi lagi..

nak tengok versi video aku pulak..??

korang boleh tengok Travelouge / VidBlog aku kt tunggu aku balik KL la baru siapkn
www.facebook.com/ApertureKU
kt situ lebih lengkap aku rasa…haha
CLICK LIKE ok^^


____________________________

* 8hb Ogos 2011,gamba terkini..aku puasa ok,xder nyer aku nak tegok beer tuh *


* apa jadah tetiba unta TERLEPAS nih haha! *
- ni la gamba unta yg aku citer SEMALAM tuh

WEDDING VIDEO BAJEE DAH SIAP!!
sila masuk dlm VIMEO.com for BETTER VIEW in HD




OWH2! JANGAN LUPA LIKE ENTRY NIH kalau korang dah baca ok:)..sajer nk tau braper ramai yg dah baca/tengok ;p

0 Comments:

Post a Comment