Pages

Previous Entry Kena Baca Jugak :)

Wednesday, 27 July 2011

DAY 1 (27/6/2011) *part 1* KLIA-Kabin KLM

peringatan bwt semua pembaca..
blog entry ini ditulis SEBULAN YANG LEPAS dr tarikh ianya di POST..

Petang sebelum nak bertolak g KLIA aku dah rushing kehulu hilir nak ambik brg dgn nak bagi barang…
g Extreme Park amek climbing equipment aku semua jadah la..

sampai rumah dah kelam kabut packing luggage skit lagi sbb tadi singgah Giant sec13 beli skit brg makanan…
tu lar pasalnyer…
g trip kali nih dah mcm trip Bolivia thn 2009 dull..pegi time bln puasa pastu BERAYA KT SINI!


so,aku beli la KETUPAT SEGERA,RENDANG TOK,LEMANG segera,MAGGIE yg penting!..maggie ni kiranya penyelamat keadaan la kalau kt perantauan org kata…
sbb bagi aku senang nk masak+citarasa sejati ORANG MALAYSIA yg tak mudah dilekang…hahah

OK,tutup citer pasal makanan sbb aku sempat makan masakan nenek aku sebelum keluar tadi..ala,kiranya nak melantak sebelum g obersea la kata nyer..haha
makan terakhir aku kt rumah,udang masak lemak & ayam goreng…*yer ker?ntah aku dah lupa..haha*

otw ke KLIA aku singgah Giant equin jumpa Ijat korbau nak amek gri2 set aku..pastu singgah umah sedara aku untuk ambik dia sekali..dia bwk anak dia follow hantar aku g airport..*dia nih penyelamat keadaan nih time aku kt airport..teruskn membaca*

okok,kita citer terus pasal aku kt KLIA…


TIPS UNTUK TRAVELER

2009 dulu g Bolivia ada bwk xtra weight dlm luggage,tapi terlepas dr kena bayar lebih sbb aku pergi ber2 dgn mmber aku..so kitorang join our total weight…so selamat la aku hehe..
2011 ni pergi sorang2 pulak..mati aku,total weight luggage aku jer dah 31.2Kg!
nail KLM airways nih lain system pulak…selalunyer airline company akan charge extra weight mengikut berate kilo yg terlebih tu jeer…contoh dyer…

Kalau maximum weight yg free derange amek 23kg jeer…tap kalu aku sampai 31.2kg yg terlebih patutnyer derange charge 8.2kg jeer…

TAPI…dorang x bwt camtu…once korang terlebih walaupun 1kg dlm 1 luggage,dia akan charge korang 2 piece of luggage dgn harga USD100 terus!…
mati aku kena bayar RM304 / USD100 untuk xtra weight aku tuh…sial betul lar..tu la pasal saper suruh sumbat banyak2 makanan dlm beg..
tak belajar dr kesilapan betul lar...

okok,dah lepas bayar semua jadah tuh,pocket money aku dah kurang Rm300..so,SEDARA aku tadi tu la jadi mangsa belas kasihan aku! hahaha…nasib baik di tunggu aku check in semua jadah…lepas bayar tu terus aku mintak sedekah kt dia..haha pinjam RM200 jer..*fuhh nasib baik,kalu x mati aku x cukup pocket money..haha*

AKU SEORANG PELUPA

dlm setahun nih kepala otak aku ada sedikit ‘weng’ kot..selalu sangat dok lupa mcm2…

yg paling PARAH sekali kalau aku nak pergi kerja…

aku tak tau kenapa tiap kali nk pegi kerja mesti aku nak rushing giler..kalau g awal pun tetap rasa cam nak rushing…kelam kabut jadinyer..
SAMPAIKAN aku boleh lupa nk bwk kunci rumah..
yg bestnyer…

kunci moto & kunci rumah aku tertinggal dlm bilik…bilik aku pulak terkunci dgn mangga..kunci bilik aku tu pulak bersama2 dgn kunci rumah aku kt dlm bilik yg terkunci tuh!…
cam giler jadinyer…xleh nk bwt apa2 dah..nasib baik rumah aku nih cam rumah kampung skit…so dinding bilik aku tuh xder la sampai kebumbung rumah…ada sedikit ruang dalam setengah meter ketinggian dinding ke bumbung rumah..
aku panjat & jolokkn kayu untuk ‘pancing’ kunci aku tuh dr atas..hahaha

PELUPA DI AIRPORT

balik pada situasi kt KLIA….time tengah beratur untuk masuk boarding area kt gate C3 aku tuh…baru aku teringat yg aku belum tukar duit RINGGIT MALAYSIA aku ke US DOLAR….hahaha
bersepah lari laju2 cam x cukup tanah g tukar duit & aku TERLUPA jugak aku kena beli rokok untuk member aku!!
dia dah pesan suh bwk rokok MARLBORO MENTHOL se carton…
pergh,cam haram plak semua pun nak lupa…
dah serupa Amazing Race dah berlari2 dlm airport bwk bagpack!haha..

DALAM AEROPLANE (kapal terbang,org melayu panggil)

aku dah pilih tempat duduk aku awal2 sebelum aku pergi haritu..
tiket flight mmber aku yg belikn so aku just check on9 status ticket aku dgn terus pilih tempat duduk….

BOEING 777-300 seat lane tengah2 40D..
aku pilih seat lane tengah2 tapi kerusi tepi skali sbb senang aku nk keluar masuk kalu nak berlari2 dlm flight nnti..haha
pastu xder la org belah kanan aku nk menyebok keluar masuk ikut side aku..dia bole keluar side belah kanan jer…
caranya nk bwt dorang keluar dr side kanan adalah dgn bwt muka ala2 mafia dlm flight…hahahah!! *jgn cuba aksi ni dimana2*

SEKALI SEBLAH KANAN AKU BUDAK KECIK YG DUDUK!!!!!!!!!!

adoiyai…BORINGGGGGGGGG JER…ingatkn awek mat saleh yg hot2 duduk seblah aku…geram pulak aku sbb mak bapak bdk kecik nih dia letak seblah kanan aku..sedangkn boleh jer dorang letak dia tengah2 antara mak dgn ayah dia..

TIME TIDO KAKI DIA TAK BERAGAK JUGAK LAR!…BOLEY LANDING ATAS PEHA AKU..KADANG2 LANDING ATAS HAND REST..dia ingat aku nih apa? tilam empuk nak rest2 kaki? HARUN betul..

sepanjang 11jam 30min penerbangan aku lebih banyak tido sbb aku x cukup tido beberapa hari sebelum pergi…
aku hanya bangun untuk makan dinner,breakfast & melayan movie citer SOSIAL NETWORK sahaja…tapi tertido terjaga banyak kali sampai la habis 1 moive jer..haha
dulu time g Bolivia 12jam flight..aku banyak tengok movie & pekena biskut kt dlm flight..cookies dia dah la free..sedap pulak tuh..so aku melantak banyak2..

kali ni aku lebih banyak tido..tak sempat nk melantak cookies dlm flight..huhu..

*to be continued for 2nd part in 12hour*

0 Comments:

Post a Comment