Pages

Previous Entry Kena Baca Jugak :)

Friday, 19 November 2010

2 ALAM.......1 PENYESALAN!! (kalau korang g tengok)


aku malas nak taip panjang2 dah..so aku copy paste jer..mostly sama jer apa yg aku nak tuliskan..hahaha
Artikel #1::

credits to>>>

Inilah antara filem paling SAMPAH aku pernah tonton in my whole life.

Why?
Segi teknikal - hancus! Visual berterabur, siap ada banyak shot out of focus dan kabur. Editing choppy, sampai menggangu storytelling. Impak dan elemen kejutan meka cuba ketengahkan hado menjadi kerana tu dan juga adunan audio yang level tahap orang psycho keja kan ngan fluctuate sana sini. Hanya beberapa babak cinematography aku leh maapkan, but even then not original.
Segi lakonan - hancus! Lakonan kayu dari kebanyakan cast yang over. Tahap
drama RTM 80an. Bayangkan ada satu scene nak rogol... ada ke watak tu gesel anu dia, "Boss aku la dulu boss... air tak tahan naik pala ni... biar lah aku main dulu" or something like that. Apakah???
Storytelling - hancus! No plot development, and no character development. Bayangkan, Aaron Aziz je la aku sanggup tengok - tapi tu pon hanya satu scene je yang meka cuba nak ikat watak dia pada watak si Amy. Apakah? At the end of the day, ko tak rasa pe pe pon bagi any of the characters. No emotion.
So many things wrong it will take forever kalao nak go on.
Bayangka camni je kalao ko nak imagine 2 Alam camna. Bayangkan music
video karaoke Audio One yang paling hazab (betol ni.. siap ada scene music video cliche karaoke
dalam kolam), campor soft porn 3GP yang censored, dan drama paling hazab ko penah tonton. Itu lah 2 Alam.
At the end of the day - Rozmey may be a good businessman, but dia bukan anak seni dan dia harus akur, produk ini bukan sesuatu yang leh dibanggakan.
2 Alam adalah bahan gelak dunia seni Malaysia. And God help us kalao Rozmey nak pakai duit dia hantar festival bagai. Malu dowh!
Perlu ke filem tunjuk adengan nak kuburkan, pastu scene main, kubur, main, kubur, main, kubur, main.. tu je.
Menggunakan the worst cliches dunia kaum ketiga - bayangkan fokus pada front
page Kosmo! yang watak Amy ni sebenarnya asal seorang lelaki. Familiar? Or scen
e wedding Amy kahwin Mat Salleh di England ala style gereja siap pakai gaun putih yang takde kena mengena jalan cita. Familiar?
All these have made the papers before.
It's one big cliche.
And badly executed at that.
Malu gila! Aku dari gelak sebab kebodohan filem ni jadik marah in the end.
Sumpah ranah aku kenapa orang memperbodohkan industri perfileman negara kita. Memang betol la apa diperkatakan selama ni. In this business, yang ada duit - hado sense of making proper films, dan mereka yang kreatif lak - nak carik modal tuk fund their productions struggle gila.
Hmphhh.. sapa nak gi tengok 2 Alam, gi lah. Aku rasa baik korang derma RM10 lagik baik. Ada gak berkatnya dari mengalakkan kebodohan camni.
Status 2 Alam? Sama pangkat ngan filem filem sampah seperti Misi 1511, Mendam Berahi, Pulau Asmara dan Lembing Awang Pulang Ke Dayang.
Again. SAMPAH!

Artikel #2::
credits to>>>

  • Filem ini boleh dikategorikan sebagai drama yang biasa kita tonton di kaca televisyen.
  • Durasi selama 1 jam 22 minit amat membazirkan masa penonton kerana terlalu banyak flashback yang diulang berkali-kali.
  • Keseluruhan filem ini boleh dipendekkan dan dijadikan drama selama setengah jam sahaja di kaca televisyen kerana jalan ceritanya sangat pendek.
  • Lagu “Salam Terakhir” dimainkan berulang-ulang kali dalam filem ni amat membosankan. Hanya dua lagu sahaja terdapat dalam filem ni.
  • Filem terlalu banyak menunjukkan adegan berunsur lucah (romen-romen) dan selalu diulang tayang adegan yang sama berkali-kali.
  • Babak Amy meminum arak dengan menggunakan kasut yang dipakainya tak perlu ditunjuk kerana ia adalah babak yang terlalu bodoh.
  • Babak Amy lari dari perogol dalam jarak 5 meter dan dikejar perogol menunjukkan kepenatan mereka berlari macam 1 km adalah sangat tak boleh diterima akal.
  • Babak Amy dan teman lelakinya di tepi kolam renang dan berjalan masuk ke dalam kolam renang adalah babak yang tak perlu dimasukkan kerana ia membazirkan masa penonton. (lama juga babak ni)
  • Filem ini bagus kerana ia menunjukkan satu teladan yang harus dijadikan iktibar oleh lelaki-lelaki yang mengubah diri mereka kepada perempuan. Bertaubatlah kamu ye!
  • Unsur pembalasan di dunia yang diterapkan memberikan satu keinsafan kepada masyarakat supaya sentiasa tahu bahawa azab Allah itu adalah benar dan ia dapat meningkatkan iman dalam diri.
  • Kisah kehidupan segolongan manusia (pondan & maknyah) yang memang benar di zaman ini ditunjukkan agar masyarakat tahu wujudnya golongan ini.
  • 50% golongan bapok yang menonton filem ini insaf dan mereka kembali ke pangkal jalan. LOL! (jangan percaya)
Cukup kot aku rasa point-point yang aku bagi. Ada sesiapa yang dah tonton dan nak tambah? Overall aku sangat kecewa dengan filem ini dan ia memang layak ditaya
ngkan dalam cerekarama sahaja. Filem ni amat membuang masa (sebab utama) dengan flashback yang berulang kali memanjangkan masa filem ini sehingga ia jadi 1 jam 22 minit.
Dengar cerita (gosip hangat) kutipan 2 juta pada hari pertama ia ditayangkan yang dicanangkan oleh akhbar tempatan adalah satu pembohongan. Dari sumber yang aku dapat, kutipannya hanya dalam rm80,000 sahaja. Biar betik!

artikel #3::
credits to>>>
awek ku yg sengal *hahaha!* (gurau jer ok hahaha!!)

Memang BERBALOI la sial sape tengok cite ni.Meletopppps. Aku masuk je panggung bergegar gegar la dohh tangga jadah sume mungkin akibat daripada jantung jantung penonton yang berdegup kencang yang 'ramaiiiiiiiiiiiiii'gila tengok cite tu kan.

Starting dia gila scaryy. Memang aku tutup telinga la kan.
Dah la aku tak bawak sweater. Memang takleh la nk tutup muka.

Dengar si Amy Search nyanyi an. Lagi ah feel. Pastu tetiba skrin jadi gelap. Pastu kua cam tulisan seketul seketul tau.

"Ini.."

"Bakal Menggegarkan!"

"Apa?"

"Penantian??"

"Saksikan..~"

TETIBA AKU RASA CAM TENGOK FINAL YEAR PROJECT PUNYA SLIDE.

AHAHAHAHAHAHAHHA.

*cairrr~*

SUMPAH WEHHH! SUMPAH AKU TIPU.


Abang Jemey ni siap cakap amek masa lima tahun kot nak buat penyelidikan before dia hasilkan filem ni. Pehhh.
LIMA TAHUN?

Bagi aku memang betul betul mengecewakan la kan sebab dia kan da cakap leh grab 40millions kan untuk cite ni. Siap leh panggilPamela Anderson jadah.
Pahmelah Andartu anak cik Ali boleh
lah weyy.

Ok fine la nak buat cerita pengajaran. Terus terang sedikit sebanyak aku insaf la gak ahaha walaupun aku bukan pondan. Kalau *****atau ***** tengok mungkin insaf sepenuh insaf la kot. Ahaks.

Tapi perlu ke sket sket modal dia 'main'. Dalam kete la bath tub la ape la. Tak sesuai okk cite ni untuk remaja bawah umur cam aku.
Keterlaluan gak la adegan ranjang tu ( pehh ayatt )

Dengan segala aksi kene rogol bagai. Tau tak cam dah lari tune dah cite tu? Fuhhh.

Pastu leh lak cam nak cakap si Amy tu kawin kat LONDONngan mat saleh? Sape mat saleh tuh weh? Awat cite tak kasi habis? Perlu ke tulis bawah tuh 'LONDON'? Ke nampak sangat ko cam wat kat Tasik Titiwangsa? AHAHAHA. Damn kelakar.

Aku rasa minah yang berlakon cite tu yang kene tengok cite ni kasi insaf sket. Bapak slamber blakon adegan peluk peluk meraba raba. Panasssss okk.
Satu agi ; mende yang sama berulang ulang. Flashback bersepah sampai yang takde kaitan pun dicampur gaulkan sekali.
Bertuah pelakon pompuan tu takyah hafal script banyak banyak. 'Beraksi' je kejenye. Pastu kasi ulang ulang ulang sampai muntah.
Dahla nangis hingus kua bapak hodoh gila taik idungtergantung gantung.

Pastu muzik lagi kuat dari suara orang. Tak balance. Sampai terpaksa focus betul betul sebab muzik kuat sangat. Apakah? Ingat video clip ke ape?
*cam aku jer yg komen benda ni kt kamu semalam kan??*

*dah tu pulak poster original dia pun copycat dowh! hahaha**
Read more!