Pages

Previous Entry Kena Baca Jugak :)

Tuesday, 7 September 2010

PUASA DI BOLIVIA

hermmm…okok,memandangkn skang tengah dlm mood bulan puasa (NAK DEKAT RAYA DAH MOJI OI!!),
so ‘alkisah’ kali ni mesti la kena ada berkaitan dgn pasal puasa kan..

so,aku nak bercerita pasal experience aku berpuasa di perantauan..berpuasa di BOLIVIA!….
haha,dah lama x bercerita pasal aku kt BOLIVIA..
xtau BOLIVIA katner??…
g tanya sendri kt uncle google..pakai komputer pandai,nak cari info camni punya senang pun x reti..

tapi awal2 la aku nak pesan kt korang yg tengah baca sampai ke perkataan nih & seterusnya..

AKU NASIHATKAN KORANG YANG TAK SUKA MEMBACA PANJANG2,ANDA SEMUA

DIMINTA BERAMBUS DR BLOG AKU NIH..G BUKA FB KORANG TAG LE MUKA KAWAN2 KORANG..


hahaha aku memang jahat..aku x suker la orang baca blog aku pastu nak komplen2 pasal..

“blog ko panjang nk mampus sial!”…”blog ko boring dowh!”..”blog ko ntah apa2”..”blog ko aku malas nk baca sbb xder perenggan”..dan macam2 lagi celotehan dr dorang nih..

untuk yg stalker (ayat yg korang pakai dlm blog yeh?) tengok la puas2 blog aku ni..baca la kalau korang berminat yg mana2..

semua posting aku pun ada menghalau pada sesaper yg x suker membaca panjang2..sooooooooooo……

KALAU KORANG DAH MULA MEMBACA AYAT NIH…

BERMAKNA KORANG BERMINAT UNTUK MENERUSKAN PEMBACAAN PASAL POSTING KALI NIH..

okok..aku memang suka buat intro panjang berjela..panjang cam cadar yg dibuat dr spender2 yg beli secara pukal & diikat2 (bak kata kwn aku tuh)

MULA CITER

time aku g BOLIVIA thn lepas (2009) hari isnin kt sini..aku sampai sana HARI JUMAAT!..
tapi kt Malaysia dah hari sabtu pun..(BOLIVIA tu other side of world ok,so lambat sehari)

aku terkejut gak bila mmber2 kt fb kata puasa start ari ahad (bermakna hari sabtu kt Bolivia)!
iyer la..aku sampai Bolivia hari jumaat dah dekat2 mlm..pastu esoknyer dah nak pose..
MEMANG TAK PUASA LA AKU! HAHAHA..
tapi ada gak beberapa sebab yg membuatkn aku x puasa RAMADHAN 1 tuh..

1) aku penat giler dgn perjalanan yg lama (4hari dowh nk sampai Bolivia!)
2) aku stay kt La Paz city kt Bolivia tu..which is city tu berada pada 3,660 meter dr ARAS LAUT!

memang aku PANCIT giler 1st day kt sini…HIGH ALTITUDE=LOW OXYGEN=SEJUK GILER=PENAT!!
bayangkn,5 min jln jer dah mengah siap rest duduk 10min..

mlm aku sampai tu aku dah pasang niat,baik aku xyah puasa jer..sbbnyer kalau aku puasa gak silap2 aku terbatal jugak sbb tak boleh tahan tahap kepenatan yg melampau tuh..

RAMADHAN 1

aku bangun pagi dlm keadaan yg sejuk menggigil sangat sbb x biasa lagi dgn cuaca dorang kt sana..
relax jer muka minum air,makan break1st roti keras dorang yg sedap sapu mentega+jem seterawberry..

mmber aku yg sorang tuh cine (Soon Seng / Ah Seng) siap menganjing aku..

“nasib baik ko kt Bolivia,xder saper yg tau ko puasa ke tak..HAHAHA!!”

mmber aku tu kurang sihat sikit,sbb badan dia x biasa dgn high altitude+sejuk melampau..

hari pertama kitorang kt Bolivia mmber aku nih demam+pening2..
tapi aku maintain skit mungkin sbb aku cam hyperactive punya budak kot..haha (tapi hari ke-3 terasa gak pening dia)

hari pertama aku kt sini memang cambest betul..lunch hour kitorang mkn sedap giler..
ada sorang mmber Bolivia tuuu Hernán Gómez namanyer..
OOoooo..mamat Bolivia ni HOT HUNKS siot..haha..
dia pandai masak..
so lunch kitorang aritu dia yg masak..x ingat la apa dia masak..

jap2,iyer ker dia masak untuk lunch kitorang?? hermmm..ntah ler..aku pun x berapa nk ingat..
tapi kalu aku tengok balik gamba2 aku mungkin ingat la kot..haha

ptg skit aku balik bilik tngok mmber aku duk terbaring jer tak bermaya..huhu..kesian pulak aku tengok dia..

hari pertama ramadhan aku dah tak pose,so aku bertekad puasa ke-2 aku nak puasa jugak apa pun nak jadi..
aku nak try lawan semua masalah aku kt Bolivia nih..

TAPI SUNGGUH RUGI AKU RASA!!

puasa ke-2 KITORANG SEMUA GI 1 TEMPAT CAM COUNTRY SIDE BEST GILER! LAWA GILER! AMAN & TENTERAM GILER! SIAP MAKAN BARBEQUE! SIOT LAR!! aku puasa pastu bole pulak dorang belasah mkn kaw2 tengah ari tuh…huhu
Ah Seng la paling untung! dia cam sihat sikit harini..tu pasal dia ikut kitorang semua..dapat mkn sedap dowh!
siap ada air coke depan mata tuh..perghhh..DUGAAN betull..

hermm…itu lah serba sedikit pasal awal ramadhan aku kt Bolivia..

bnyak benda aku nk citer tapi,KANG SILAP2 JADI BUKU NOVEL PULAK!
TEBAL BERJELA2…..DAH SERUPA CAM KAMUS DEWAN BAHASA TEBALNYER……

aarrrgghghHHH!!! sebenarnya aku tengah serabut nih! x dpt nk focus tulis entry nih sbb sambil menaip aku duk ushar FB(mmg ketagih!)..sambil2 tu aku tengah menghafal maps dr google maps….
hafal nak g mana?
dr KL - Segamat Johor aka AKU NAK BALIK KAMPUNG BERAYA UMAH MAK AYAH AKU NAIK SKUTER! KT SELANCAR 3!!!…
HUHUHU…rasa cam koboi giler siot…sebelum2 nih aku g sana naek keter jer..kalu x dgn sedara mara aku mesti aku g dgn kakak aku jer..

tapi kali nih sedih skit,aku ditolak tepi..
bukan tepi sebenarnya…
aku ditendang KELUAR OLEH KAKAK AKU DARI IKUT DIA NAIK KETER!!
tunggu la korang..1 hari nanti aku beli bas jer senang..bole aku bwk semua orag
naik bas aku..pastu aku jual tiket,
bole hantar dorang mana2 dorang nk gi..ahhaa.last2 aku yg x balik kang hahaha
cam celaka jer…dorang beriya2 ajak aku balik kg beraya sama2 adik beradik..tapi aku pulak kena pergi sendiri..
adik aku yg sorang tu ok lar,dah biasa ulang2 alik naik moto..jln pun dah hafal.
kalau aku la tau jln nk g sana camner,confirm berdesup aku pulas throttle skuter aku..

mula2 plan nk naik bas..cambest jer.
tapi duk pikir2 balik.MEMANG SUSAH GILER NAK DAPAT TIKET
tiket pegi pun belum tentu ada lagi,inikan pulak tiket nak balik KL..perghh..LAIN KALI LAR AKU BALIK NAIK BUS
bole snap gamba banyak2 kalu naik bus..lagipun aku memang malas nk buang masa beli tiket..
xper la,aku pasrah jer naik skuter aku..atleast aku bole hafal jalan camner nk dtg sini..

mana la tau kan…..kot2 nanti aku dah ada keter ker (insya’allah) bole ler aku bawak…
aku bawak bakal menantu org tua aku nanti…ngeh3..*saper la yg nak kawen dgn aku ni huh?* hahaha..
yg nk kt aku pun xder,inikan pulak kawen…HAHAHAHAH!!! GELAK BERSAMA2!!

k lar….dah lari tajuk dah nih..sementara masih sempat nih aku nak ucapkan,
SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN..

wasalam..
*lain kali aku sambung tulis lagi…lagi panjang! haha*

4 comments:

  1. apsal kak xbagi balik skli? kete pnuh ke hape. isskk

    ReplyDelete
  2. sya xlayak naik kenderaan tayar 4 kot...:p

    ReplyDelete
  3. cmtuh plak. sabar jelaa. sedey siot. sy nih kene pksa balik dgn kakak kot, sy je xnak. agaga.

    ReplyDelete
  4. hehehehe...org segamat siottt....kita sekampung la camni hahahha

    ReplyDelete