Pages

Previous Entry Kena Baca Jugak :)

Monday, 22 March 2010

Movie Marathon (Cinema)

Kalau korang dah baca posting aku pasal 'Movie Marathon kt Astro' yg lepas,ini adalah sambungan pada posting tuh..tarikh berlaku beberapa hari selepas 14th Feb..hari rabu 17/2/10..
aku layan 4 movie dalam 1 hari..2 movie on morning-afternoon session..and 2 movie Night till midnight session..sesi siang aku layan movie kt The Summit USJ..sebab itu yg paling dekat dgn rumah aku..aku nak kejar show time citer 'Lu Pikir Lah Sendiri' & The Wolfman..aku dah susun atur which movie i should watch first and so on..
*PERINGATAN..kalau korang tak suka baca posting yg panjang berjela,diharapkan anda berambus je dari blog aku nih..disebabkan posting yg ni alhamdulillah CUKUP PANJANG untuk korang baca & buang masa*

Ok,kalau korang dah bersedia untuk baca panjang lebar,aku bole teruskan lar..kali ni aku nak citer SEMUA perjalanan dr stArt tengok 1st show sampai balik umah...

*aku sambung balik penulisan aku nih selepas 4 hari tertangguh.Hari ni 7/3/10 Ahad.Sambil menulis,aku tengah beratur dalam 1 barisan yg teramat panjang untuk membeli 2 tiket wayang di GSC Mid Valley..dah 10min aku dlm barisan,masih ada agak2 20min lagi untuk aku sampai ke kaunter penjualan..Tadi aku mula berbaris dari depan kedai Glitters GSC,kt hujung restoran Mc'D tuh!!..*

back to topic..

movie marathon aku kt cinema bermula dengan citer Lu Fikirlah Sendiri..aku just nak comment jer..jalan citer dia memang HAMPEH.setiap scene cam takder kesinambungan..scene baru bole tiba2 masuk tanpa ada kaitan dgn scene yg seblumnya..lagi buat hal pasal poster filem dia.Kt poster ada gambar Nabil dgn Mila AF,so aku nak tengok citer ni sebab ada Mila dlm movie tuh.Aku jangkakan si Mila ni pelakon utama dlm filem nih,skali bukann daaaa..watak Mila hanyalah adik kepada Nabil yg wataknya hanya kluar beberapa kali jer.Cam celaka jer buat poster tanpa pelakon wanita utama dia!!..Filem ni yg betul2 buat gempak bukan sebab Nabil,tapi sebab adanya Cameo2 yg gempak.Ada Amy Search,ada Faizal Tahir,Aziz M.Osman & Meet Uncle Hussien yg berjaya membuat banyak lawak di setiap babak2 sedih dalam filem nih..

*skali lagi aku tertangguh untuk menyiapkan penulisan yg kali nih..hari dah 14/3/10 hari ahad..seminggu aku malas nak teruskan sebab banyak sangat kerja nak kena buat minggu ni..dalam 3 hari jer ada 3 tugasan harus buat..ada program “Kid’s adventure camp” selama 3 hari 3mlm kt Extreme Park,pastu hari sabtu ada Treasure Hunt Syabas,Ahad pagi plak ada 20 org dr perpustakaan shah alam nak buat basic wall climbing class…pergghh..meninggal bos..*

back to topic..

selesai movie lu pikir lah sendiri tuh,aku teruskan 2nd movie..citer Wolfman,aku salute citer nih sebab bagus dalam segi pembuatan..quality sound memang tip-top berdentum,stunt & action memang gempak gak,scene2 yg buat aku terkejut pun banyak,tapi yg paling penting citer ni 18SG…memang ganas lah!..seingat aku last movie yg pernah buat pasal ’serigala jadian’ ni adalah citer “An American Werewolf”…seingat aku lar..kalau citer Van Helsing dia campur2..walaupun aku ada tertidur skit time tengok citer wolfman ni,aku tetap berikan puji-pujian gak lar..

dlm hall citer Wolfman ni aku bertukar tempat duduk sebanyak 3 kali..sebabnyer terlalu banyak gangguan dr penonton yg lain…tempat duduk aku yg terakhir tu meninggalkn kesan yg mendalam,sebabnyer dekat dgn screen cinema,pastu wallet aku terjatuh kt bwh kerusi wayang…aku cuwak giler time tuh! ingatkn hilang terus! tapi aku mintak tolong dr crew yg bertugas dpt gak aku jumpa balik..bole plak aku nak pinjam torchlight dorang kata xder!!..nak je aku sepak dorang nih!..CUKUP CELAKA (bak kata kwn aku) kt sebuah wayang tidak memiliki lampu suluh!!..dorang ingat hall wayang dorang tuh terang benderang cam dalam stadium bukit jalil ker apa?!?!!!

selesai 2 movie aku layan kt Summt USJ aku bergerak plak ke 1 Utama untuk layan lagi 2 movie..

ikut plan asal aku nak g Mid Valley,tapi sebab “berkemungkinan” ada beberapa member aku yg nak folow,so aku amek keputusan g 1U jer la sebab dekat skit mmber aku ni nak balik umh dia kang..

aku ajak 2 member aku yg berlainan…1 member dari kalangan geng2 outdoor aku,1 lagi member dari kalangan teman2 memanjat aku..

ok,kita panggil mmber aku yg dr geng2 outdoor nih “sengal”….yg dr teman memanjat nih plak,”kecik”…si Sengal ni xder la seorang yg sengal sebenarnyer…aku cuma sajer panggil dia sengal..eheheh…

aku ajak si Sengal ni sebab seblum nih aku dah janji nak kluar tengok wayang dgn dia,tapi x jadi pergi sbb dia outstation…yg si Kecik ni plak,aku ajak dia sebab dr awal2 dia cam nak join movie marathon dgn aku tapi sibuk kehulu hilir banyak kerja,so aku tak berapa kisah kalau dia x dpt nak join..susahkn dia jer nak rushing2 kang..

si Sengal ni duk tanya2 nak jumpa kt mana,pukul braper semua tu lah..tapi last2 dia x dpt nak join gak sebabnyer,dia tak leh drive sebab belum ada lesen memandu yg sah..ceh,buang karan,aku dari awal2 ingatkn dia ada lesen keter,so senang skit dia nak dtg sendiri semua tuh…dah tu dia siap ajak budak2 tempat kerja aku nak join sekali,sebab tu lar aku suruh dia drive jer senang pastu jumpa kt sana..aku punya susah plan last2 dia x jadi folow sebab benda tuh jer..hahaha…lain kali jer la yer Sengal..eheh

yg 1 lagi mmber aku si Kecik ni plak pun sama…aku duk msg banyak kali tanya antara dia nak join tengok movie ke tidak?..tapi dia x jugak reply msg aku…dalam pemikiran aku,mungkin dia tengah sibuk memandu kot..sebabnyer tadi siang dia ada kata dia kena drive ‘keluar kawasan dr lembah klang’ untuk 1 tujuan..so,aku x kisah ler sangat kalau dia reply lambat sebabnyer aku memang cari citer lewat2 skit..tujuan aku cari citer yg lewat2 skit sebabnyer aku nak kasi dia peluang@kasi dia time untuk catch-up aku kt cinema tu kang kalau2 dia dah sampai KL..

time tengah beratur beli tiket tu memang sengal habis..biasa lar,GSC 1 Utama malam rabu memang full giler..beratur skit punyer panjang daaaa…kena plak time tu baru jer habis cuti Chinese New Year (CNY)…yg beratur time mlm tuh 98% semua org cine!!..aku dgn beberapa org jer yg melayu..

so,tunggu punya tunggu Kecik tak reply jugak msg aku..xper r,aku beli jer tiket citer Percy Jackson & The Lightning Thief (PJ) dan Valentine Day’s (Vd’s)…aku beli 1 tiket je untuk setiap movie..kalau2 si Kecik ni nak join tengok movie,nanti aku belikn jer la tiket baru citer mana yg dia nak..

sambil menunggu show time bermula,aku gi toilet jap..ni lagi 1 masalah terjadi..aku tercicir tiket aku plak!..aku dah risau kt mana aku hilang tiket aku tuh..aku teringat aku simpan dlm pocket depan sluar aku,pastu aku ada kluarkn duit skali dr pocket aku tuh..cuma x ingat kat mana aku ada kluarkn duit tuh..apalagi,dengan keadaan risau tu aku patah balik kt semua laluan yg aku lalui dr GSC sampai ke toilet ulang alik 2 kali..sambil2 cari tu dalam otak dah mula susun ayat,kalau2 x jumpa gak tiket tu aku nak jer pergi kaunter tiket tu untuk mintak dorang re-print jer tiket citer aku yg hilang tuh..last2 jumpa gak balik tiket wayang aku tu kt tepi pintu toilet..FFuuuHHH!!!!!…selamat hari jadi!…eh3!..ni bukan babak meniup lilin birthday cake ok!!…aku menarik nafas lega sebab jumpa balik tiket tu dlm keadaan yg bersih lagi..nasib baik xder org yg tergerak hati nak pungut tiket wayang dr lantai…bagi aku,lumrah alam lar,kalau org malaysia kita nih,kalau jalan2 dlm shopping mall yg sesak,mesti terasa malu kalau tiba2 dorang nak pungut tiket wayang dr lantai..Nanti takut org pandang semacam yg kita ni suka pungut sisa org kt lantai..nasib baek juga tukang sapu xder menyapu time tuh..hahaha..

settled semua masalah aku teruskan journey aku ke GSC…

* hampir habis dah penulisan aku nih..kalau korang dah malas nak baca,dengan segala hormatnyer,PERGI BERAMBUS KORANG DARI BLOG AKU NIH..x payah baca pun..boring..*

time masuk hall untuk 3rd movie untuk hari tuh,aku tengok begitu ramai umat manusia yg berbangsa cine dlm hall tuh..dah tu plak kalangan mereka semua ramai yg budak2 remaja jer…bawak member skola la,bawak couple lar..tak berapa nak nampak adult atau any malay or indian people dlm hall tuh…

citer Percy Jackson ni okok jer la bagi aku..terlalu HOLLYWOOD-TYPICAL movie lar..cam bodoh pun ada jugak jalan citer dia..ntah apa2..dr trailer dia cam best jer..tapi tu lar,selalu kita mudah tertipu dgn trailer movie..starting citer cam best,tapi bila sampai babak budak tu masuk camp untuk org2 special training,aku dah mula nak tergelak..sebabnyer,gaya penceritaan babak tu cam babak movie X-Men yg 1st dulu..dorang duk kenal2kan setiap org yg ada dlm camp tuh termasuk apa keistimewaan dia..typical giler storyline dia..

lagi 1 yg buat aku nak tergelak bila watak utama nak memulakan journey dorang untuk mencari 3 biji permata untuk adventure dorang tuh…aku bole simpulkan,citer ni dengan mudah seperti inilah..

“sorang budak ada super power..pergi training kt tempat yg ramai lagi org yg ada super power..pastu nak selesaikan 1 masalah yg penting,yg mana selalunyer berkaitan dgn Awek atau Keluarga atau pun berkaitan 1 tenaga yg maha hebat tak boleh terlepas kt tangan org jahat..pastu nak g selesaikn masalah tu watak utama akan pergi mengembara dulu,nak kasi panjang citer pengembaraan ada banyak rintangan,pastu dah dekat hujung2 jalan citer baru nak selesaikan masalah..pastu hero dgn heroin cium2..habisss…”

camtu ler selalunyer hoollywood buat citer..

sambil menulis nih,aku ditemani anak buah aku kt dalam bilik aku..dia tengah syiok layan game kt ifon aku..main game Cooking Dash..ahaha…oOOHhhh..lupa nak citer..jap3..bukan lupa nak citer.tapi DAH TERSILAP CITER DOWH!!..hahahah..

malas nak delete & betulkan balik semua benda yg aku dah salah taip diatas,aku teruskan jugak ler citer yg sebenar nih..kita anggap kita mulakan balik citer ni selepas aku jumpa tiket wayang aku kt toilet tu ok?!?!…ok ker tak ok??..kalau tak ok,korang bole teruskan dengan menutup jer blog aku nih sebab aku terasa cam nak panjang lagi kot..ahhaha…kalau korang rasa ok,korang teruskan jer la membaca sebabnyer aku rasa cam nak habis dah citer nih..tak panjang dah..(dr tadi duk cakap nak habis,tapi tak habis2 gak)

lepas jumpa tiket wayang kt toilet tu semula,aku direct g GSC nak sambung movie marathon aku…citer yg ke-3 hari ni,aku tengok citer Valentine Day’s…haaaaa..ni antara citer paling bagus storyline dia untuk permulaan tahun 2010 nih..
seblum kta teruskan,aku nak bagitau yg si Kecik mmber aku nih tak dpt nak join disebabkan….herrrmmm…disebabkan…disebabkan aku dah lupa ada sebab dia x leh nak join,kita anggap jer la yg dia memang x mau nak join sebab aku ni tak berapa penting & buang masa jer spend time dgn aku..AHahH…sadis giler ayat…

sebab dia aku x berapa nak ingat..kalau x silap aku dia lambat tengok msg aku sebab dia simpan fon dlm beg,pastu dia g layan climbing kot…itu ker kot sebabnyer..hahah..

balik kepada citer V’Day’s tuh…biasa ar,citer romantik,yg masuk g tengok citer nih mesti ramai yg bercouple kan…tapi aku peduli apa..aku slumber gaban g sorang2 jer..lone ranger la katakan..aku tetap nak tengok movie nih awal2,xmoh tengok midnite punya sebab citer ni 2 jam..kang balik lambat sangat..seat line aku memang terbaek..PALING DEPAN SEKALI..kurang 5m dari screen jer!!!!!….hambik kau..mendongak jugak ler..sebesar serombong kapal titanic aku tengok lubang hidung pelakon2 dia..HAahHAHaHA!!!

citer nih gempak sial,sebab ada ramai giler superstars dr hollywood…semua ‘A list’ punya pelakon dlm viter V’Day’s nih..jalan citer dia memang tersusun baeeekkk punya…tapi aku skit terganggu dpn minah cine seblah kanan aku nih..skit2 aahhh…skit2,oohhh….skit2,’oh my..’…skit2,waaaa….cam BABI BETUL LAR….aku tau la citer ni sweet sebab citer romantic..tapi aku rasa X PERLU KOT TERLEBIH2 NAK OHHH,AAHH,OOHH mengagumi setiap babak citer…hish!gerrrRRRam plak aku..terasa cam nak kasi ‘double-side-kick-to-the-kick-kuk’ jer!..nasib baik tiba2 ada mmber aku call…so aku terpaksa bangun dr seat aku untuk layan tepon tuh,pastu aku terus cari tempat duduk lain..aku masuk line tengah2..slumber aku tengok ada kosong 2 seat,aku masuk tengah2 duduk kt situ..tanya akak seblah kiri dia ckp xder org duduk…selamat..aku terlepas dari azab dengan melihat lubang hidung sebesar alam kt depan tuh..a.AahHAhaa…ending citer V’Days ni surprise giler!!….unpredictable!…saper yg dah tengok mesti tau..saper yg x pernah tengok,aku malas nak citer..sebab lagi syiok kalau korang layan sendiri V’Days..hahah..

sambil menaip nih,aku belek2 balik sms dlm fon aku..aku cari semula sms2 yg lama2…aku tengah cari sebab kenapa si Kecik nih x dpt join aku tengok movie mlm tuh..hari ni 15/3/10..tapi msg tu 17/2/10…dah sebulan,tapi msg dr si kecik nih masih lagi aku simpan..
baru aku tau….dia x dpt join aku tengok movie disebabkan 1 perkara yg membuatkn aku terasa cukup disisihkan…(ayat sadis giler lagi..haha)

“sory!..fon letak dlm beg,pastu beg dlm ofis..skang nih tngh kt *c* lagi..lupa terus pasal kamu!..so,tak dpt join KOT..sory..”

msg diatas telah di edit untuk memudahkn kerja aku..hAHah..tapi lebih kurang camtu la ayat dia..

haih,sedih betul,aku punya le “bersemangat waja,rakan muda” ajak dia lepak tapi camni jadi akhirnya..dilupakan terus..huhu..xper la..aku x kisah..takder saper yg salah kot..biarkan jer la..aku x rugi apa2 pun..

haaa…lepas habis tengok citer V’Days baru lah aku layan citer Percy Jackson tuh..aku siap tertido banyak kali time tengok Percy Jackson tuh!!…dah le penat giler dr pagi layan movieee jer…sampai final show,bole plak jalan citer cam hampeh..memang layan tido lar!..tau2,bangun dah nak habis pun citer dia…ahahaha…SEKIAN…

belum habis lagi..tadi sekian pasal movie marathon aku..yg ni aku nak tambah skit….lepas habis tengok citer V’Days,aku ada snap beberapa gmbar..aku amek gambar org2 yg kluar dr hall yg datang berpasangan..banyak jenis pasangan ada,pasangan 2 sejoli yg bercinta,pasangan mak dgn anak,ayah dgn anak pompuan pun ada!..tapi aku xdpt nak tayangkn gambar2 tuh sebab moslty quality out of quality..aku x pakai flash,pastu curi2 snap gamba org,hasilnya gamba semua x lawa..haha..

Konklusi dari movie marathon aku kali ni…filem memang ada macam2 jenis..aksi,love story,drama & macam2..ada yg korang dah bole agak jalan citer dia camner..ada jugak citer yg tak dijangkakan!..ada filem yg ‘HAPPILY EVER AFTER’ ending..ada jugak filem yg ‘not-so-happy’ ending…

TAPI..hidup kita ni bukan macam dalam filem..bukan selalu bole ‘HAPPILY EVER AFTER’ ending..kita yg merancang susun atur hidup kita..kita juga yg buat keputusan antara YA atau TIDAK pada sesuatu perkara..tapi,CUMA TUHAN yg MENENTUKAN antara keputusan kita itu akan terjadi seperti apa yg kita rancang atau tidak..

so,teruskan lah hidup anda semua seperti seadanya..

WASALAM…(tamat juga akhirnya…)

**celaka punya MOJI…bapak panjang giler ko taip posting kali nih!..sengal sial aku nak baca semua skali!..walaupun aku dah mula brenti membaca pada perenggan yg ke-3…hahah..**

0 Comments:

Post a Comment