Pages

Previous Entry Kena Baca Jugak :)

Tuesday, 20 October 2009

kePUNDEKkan Customer Service

nih nk citer pasal kePUNDEKkan sifat manusia yg PEMALAS..cibai,celaka & STUPID betul kalau ada sifat pemalas kt seseorang..lagi pundek+stupid kalau sifat nih ada kt org yg bekerja dgn goverment/dlm ofis..aku xbermaksud semua org dlm sektor nih sama sifat ok..HANYA yg bersifat pemalas jer..
dlm kes nih aku bagi contoh kisah betul yg aku experience kt sini lar..apa yg aku alami,apa yg aku tngok & dr rakyat dia sendri yg bagitau..

kt Bolivia nih (xtau le semua negri ke atau sesetengh jer) boleh dikatakan LUNCH HOUR bagi dorang adalah time yg SANNGGAAAAATTT penting bagi dorang..so,mmg digunakan sebaek2 mungkin untuk........TUTUP KEDAI,TUTUP OFIS,BALIK UMAH,atau PERGI MAKAN KT LUAR,MAKAN LAMA2,BEREHAT PUAS2,BANTAI TIDO SAMPAI KE JAM 3 atau 4 ptg hanya disebabkn time ni matahari terpacak,panas,badan penat & mata ngantuk nk tido..pastu pkul 3@4ptg baru nk sambung kerja..mula2 aku pikir pergggjhhhh,giler best life camtu!! pastu bila dah kena kt btg idung sendri baru aku sedar benda ni x bagus lar..MENYUSAHKAN ORANG ASING yg tak biasa..bayangkn ler,2kali kena kt aku time aku nk update VISA aku kt imigresen..yg pertama kena kt La Paz,mula2 kata bole amek esok ptg jam 5.30ptg..so aku dok pikir..kenapa 5.30ptg?tak macam pelik ker korang bole plak ada masa 5.30 untuk collect important document..slalunyer kt tmpat2 penting camni mesti ckp "bole collect ur document after 3 or 4 o'clock on tomorrow"..ataupun bole ckp siap dlm jam 4 ker..xpayah ler 530..bole plak ada setengah2..aku dah start xsedap hati..xper,esoknyer aku dtg awal skit dlm jam 4 camtu sbb biasa lar,urgent document camni mesti bole siap cepat punya..bukan susah,tampal sticker,tandatangan..sudah..

time nk collect tu bole plak dia kata "ur document will be ready on 6pm"..so aku pikir "KEPALA HOTAK KO!"..semlm suruh amek jam 530 skang tiba2 bole plak tambah lagi 30min??..ok fine,aku terima jer walaupun aku sedar 6pm tu belum tentu dia siap..dah tu plak dorang ckp office dorang tutup jam 630pm!!..x ker CIBAI tuh namanyer bwt kerja last minutes!...ok.

aku datang balik jam 6pm untuk collect,haaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.............kali ni lagi PUNDEK jawapan dr dorang!..."sorry sir,ur document still not ready,u need to collect on tomorrow because there's is nobody to make it now,all going home already"...

KEPALA HOTAK DIA!..flight aku esok pagi bole plak suruh collect esok ptg..mmg aku naek hangin ler!aku sound dia,korang ni mmg pemalas ler!aku nk visa aku SEKARANG jugak!..marah punya marah mamat tu suruh tunggu sekejap,dia sendiri yg bwt semua..aku tengok dia bwt x sampai 10min pun benda tu..dia tampal sticker visa tuh,pastu cop,tandatangan..dah siap!
benda camtu punya senang pun nak amek masa sampai 24jam ker?!?!?...PUNDEK betul lar dorang nih..

time hari aku dtg nk bwt visa tu dah menunjukkan perangai pundek dorang..kt 1 counter tu ada le sorang pompuan duk layan komputer.kusyuk giler!..aku ingatkn bwt kerja ke apa sbb kaunter dia xder org pun,rupa2nyer TENGAH LAYAN VIDEO kt internet!!!!...cibai jer..kaunter mmber2 lain skit punyer bz bole plak dia layan video..time aku sembang pasal dia dgn mmber aku pompuan tuh ushar aku,maybe dia faham kot apa yg aku ckp..aku peduli apa..5min pastu dia off video terus ramai org dtg kaunter dia..padan muke!

KES #2

ni kena kt aku kt Santa Cruz..state yg ke-2 aku g..yg ni lagi cibai tahap gaban...

kita mula hari pertama aku dtg nk bwt...time aku dtg adalah jam 12tnghari..aku g ber-2 dgn mmber colombia aku sbb aku x reti ckp spanish..hehe..time kt pejabat imigresen tuh aku dah ckp kt mmber aku,maybe org kt sini rajin skit kot bole siap cepat sbb org kurang nk pejabat imigresen tuh..pastu aku ckp mungkin gak sama jer dgn La Paz..haha..

time masuk jer aku tengok kaunter paling tngh xder org..tapi itulah kaunter yg aku nk kena g!..xper,aku beratur jer tunggu kalau2 org tu g jamban berak ker..tunggu 5min,sah..mmg xder org..tukar kaunter sebelah,tanya2 dia suh g kaunter lagi 1..dah g kaunter 1 tuh okok jer..awek tuh layan dgn penuh tatatertib..aku tengok kt 1 kertas visa bole siap dlm 24jam..ok,aku cam percaya skit sbb dia dah tulis awal2..

g kaunter sana,g kaunter sini sambil tunggu dekat 30min aku nampak ler sifat PEMALAS dorang nih..yg 1 nih,sibuk makan dlm kaunter mmber dia nih,xder cover2 punya makan..mmg nak tunjuk semua org "woi!aku tengah makan nasi bungkus dowh!"..
yg kt 1 kaunter nih plak lagi sedap,awek nih tengah layan dok pegang cermin bedak talkum dia sambil dok berusaha picit2 jerawat dia yg blum matang lagi..slumber konek jer dia bwt benda tu dpn2 kaunter dia..g ler toiler ker..customer tengok cam xbest la plak..

esoknyer aku dtg lebih kurang jam 1.30 ler sbb sajer nk kasi lebih skit 24jam yg dorang janji tuh...haaaaaaaaaaaaaaaaaa.......amek ko,aku sajer jer mengharapkan mana tau visa aku dah siap ker apa..tapi jawapan yg aku dpt lagi best!...."sorry sir,ur visa will be ready on 5.30pm...PUNDEK HAREM CIBAI MAK DIA LAR!...BADAN KO DAH LE GEMUK..PERANGAI PEMALAS CAM BABI!!!...aku sound giler2 pun x guna sbb mmg dia x faham english punyer....aku call mmber colombia aku..time dia dtg lagi best..sound tepat habis lar!...janji 24jam,skang aku dtg lewat skit dr jam 12 bole plak x siap2 lagi!..hermmm.....aku ckp kt dia,jgn harap ler 530 tuh nk siap..sama jer..mesti ckp amek esok punyer!...bole plak ada 530ptg..knaper x pkul 5 ker 6??...aku tanya jam braper tutup sama jer jawapan 630..aku sound dia aku nk visa aku SEKARANG!,,bukan 530!..gaduh punya gaduh,tetap gak pompuan gemuk babi tuh bwt cam bodoh2,cam nk marah2 customer plak..aku dah bayar mahal2 untuk service bole plak dorang bwt kerja cam cibai..aku tetap tak g mana2,aku tetap nk tunggu sampai visa aku siap secepat mungkin...tunggu punya tunggu jam 5 dah siap visa aku..pundek jer,bukan susah mana system dorang bwt visa tuh...tampal sticker,cop sana sini skit,tadatangan dah siap...apa yg susah?!?!?...
mmg pantat lar perangai org yg jenis camni..

aku perasan gak ada beberapa tourist yg kluar dr bangunan imigresen tuh dgn hampa nampak cam x berapa puas hati sbb document dorang pun blum siap seperti apa yg dijanjikan...

pesanan aku kt korang yg kerja dlm bidang perkhidmatan,kerajaan,atau dlm pejabat nih,tolonngggggggg ler jgn jadi cam babi yg pemalas..ko janji camni,tolong ler bwt kerja betul2!..

2 comments:

  1. hahahahahahaha....aku suker siut citer ko nie,penuh dengan maki hamun...best2...
    tp 1 jer aku tak suka,kenapa ko tak wat tajuk,susah siut...

    p/s:nasib baik aku keje tak layan pelangan,kalu tak ngan aku2 kena babi....

    ReplyDelete
  2. haha...aku xreti plak nk bwt title camner?!?HAhHa!!>..time nk post tu x nampak plak camner nk bwt tajuk...1st post dulu bole bwt,skang dah x reti..ahaha...

    ReplyDelete