Pages

Previous Entry Kena Baca Jugak :)

Friday, 23 October 2009

Orang Melayu..Lagu Melayu..

aku nak citer skit pasal lagu melayu kiter nih ler...
xmoh panjang2 harapnyer ..sbb ak boring time nih..sajer nk menaip...

kita mulakan dgn lagu Ramlah Ram yg slalu diputarkn di radio beberapa bulan lalu..siap heboh kt sokkabar dia marah2 kt 1 stesen radio swasta tu sbb radio tuh xmoh main lagu baru dia...alasan stesen radio tu senang jer.....

"lagu ramlah ram x sesuai dgn gaya stesen radio mereka yg sentiasa fresh & updated"..

mmg betul pun dorang cakap camtu.bayangkn ler,lagu ramlah ram tuh bagi aku sesuai untuk tahun awal 90an & hujung 80an jer!..lagu cam bodoh jer!..terpekik terlolong,merayu2,tersedu2....aduhhhh,tolong ler cik Ramlah oi...awk tu kalau x dpt komposer yg bagus,xyah ler bwt album/lagu lagi untuk zaman skang nih....lagu2 awk tuh x sesuai lansung!..zaman skang nih org kiter bertambah cerdik untuk memilih lagu2 yg freshy & catchy jer...kalau lagu2 yg jiwang2 leleh tersedu2 memuja org,bulan semua tuh dah xleh masuk ler..

sesuai sangat........masuk lubang jamban jer!..
ko ingat dgn lagu lama ko yg top tuh bole bwt ko akan top semula dgn lagu baru yg bercitarasa lama tuh?!?!...*pening aku nk fikir ayat nih..main hentam jer taip..ahah*

lagi 1 jenis lagu melayu yg aku benci sesangat adalah lagu2 dr seseorang artis baru nk baru nak naik........

korang tau camner cara senang artis baru nk naek dgn lagu baru?...senang jer....
korang bwt lagu akustik..pakai gitar kapok,pastu suara korang kena kontrol ala2 ayu,lemah gemalai gitu....CONFIRM bole top lagu korang!..
konon2 lagu akustik nih cam tunjuk bakat original ler kot..pantat lar korang yg bwt lagu camni..baru lagu 1st dah poyo cam superstar..cari ler cara lain..
xyah bagi contoh...banyak giler..korang pikir sendiri mesti dpt tau punyer..contoh paling senang adalah artis dr malaysian idol yg laki tuh..yg dr kuching tuh,yg laki muka cute ala2 awek tuh..yg nyanyi lgu dr Korea tapi tukar ke version melayu.......

kimak betul mula2 aku dngr lagu tu dlm radio..2minggu pertama aku dah tau lagu tu akan top sbb ala2 akustik ler konon..pastu baru aku tau lagu tu ciplak/tiru lagu korea..sedap memang sedap dngr,tapi bila aku tau asal usul lagu tu bertambah benci aku kt lagu tuh..

1 lagi trend masa kini cam biasa......LAGU INDIE....aduhhhhhhhhHHHH!!!!!!!!...........
lagi celaka....REMAJA MELAYU KITER SKANG NIH SEMUA STUPID & XDER IDENTITI...knaper aku kata stupid?.......

persama dia adalah SUKA MENGIKUT ORANG......bila org bergaya camni,korang pun nk ikut,bila org ramai lepak sini,korang pun nk tunjuk hidung lepak situ,bila ramai org giler indie,BERTAMBAH RAMAI budak yg berlagak sombong bodoh nk ikut suka lagu indie..konon2 cool ler kalau dengar lagu indie sajer..INDIE MY MUSIC ler konong2 nyer!..bila org tanya ur fav music?..poyo ckp,"i like indie & local music"...sedangkn seblum tuh dlm collection minat lagu britney spears lar,minat band Blue,the moffats,backstreetboy lar,shakira la..ADOOOIIHHYYAAAAAIIIIIiiiiiii!!!!!!!.......korang ni remaja melayu yg sengal+stupid ler!suka ngikut org......*biasa lar,org mlayu malaysia mmg camtu sejak thn 2000 nih*..

knaper xder identiti?.....

sbb suka puja lagu org lain sedangkn lagu sendiri bnyk lagi yg bagus2..konon2 dngar lagu org2 indon cam korang nih berfikiran jauh ler konon..xmaen ler lagu2 band local cam Exist,kristal..dngr lagu Ungu,Radja dll semua tuh kiranya korang ni menghargai sangat le lagu tuh..sedangkn korang dgnr lagu tu semua sbb lifeStyle org indon tuh sendiri menarik untuk diIkut....korang tengok awek indon cun2,korang pun nk dngr lagu indon budget cool nanti awek2 mlayu tangkap lentok kt korang ler..pundek r..kalau muka dah memang cam tong sampah,xyah ler nak poyo dngr lagu org seberang..sedangkn korang sndri dok kutuk2 pendatang asing dgn pekerja asing kt sini...

aduhhh........dah terlebih taip plak..asyik sangat aku duk ngutuk pasal anak2 mlayu malaysia nih....nih baru skit,bnyk lagi nk kutuk nih..tapi dlm tajuk citer yg lain ler...ni baru pasal lgu jer..

jap2..seblum aku menghabiskan semua nih,nak bagitau..aku dengar semua lagu yg aku rasa sedap kt telinga aku jer..x kira indie ker,electro ker,dangdut ker,jiwang ker,klasik ker,samba ker,janji sedap ada melody yg bagus..aku simpan dlm koleksi aku....

dah ler...bnyk sangat idea nk tulis dlm 1 blog mmg sengal ler nk baca..mesti korang ckp "babi betul lar moji nih!taip banyak2 tapi x best langsung!"...haha..saper suruh baca sampai sini...korang patut berhenti time kt Ramlah Ram tuh tadi..ahaha....chiow¡hasta luego!
Read more!

Thursday, 22 October 2009

Mari Kutuk Pasal Lagu..

mari mengutuk lagi jom!!..haha..aku nih suka mengutuk macam2...banyak benda aku x puas hati dlm kehidupan seharian nih sebenarnyer..dulu xtau kt mana tempat yg sesuai nk kutuk kaw2..tapi skang aku dah ada tmpat yg best...blog ni ler per lagi..

arini nk kutuk pasal muzik (antara perkara paling AKU SUKA KUTUK)..lepas makan pizza sorang2 bnyk plak idea dtg..cam biasa,

ANDA YG X SELESA DGN AYAT2 KASAR SILAKAN BLAH DR BLOG AKU NIH!..

aku dah post pasal 2 lagu nih kt FB tapi dlm version yg pendek sbb malas nk taip panjang2 kt FB tuh..bukan ada org layan pun..
so kt blog nih versi yg lebih lengkap...

lagu yg pertama nk kena kutuk & diCARUT oleh aku kali nih adalah lagu terbaru dr Shakira - Loba...lagu nih ada 2 version..english dgn spanish..tapi 1st time aku dngar adalah version spanish..seblum aku kutuk lebih lanjut,apa kata korang tengok dulu video dia nih>>>


*pundek betul lar wifi kt hotel nih..cam babi betul..dah le slow cam siput babi..bole plak semlm xleh nk connect LANGSUNG!..terpaksa sambung hari nih plak..*

dah tengok belum video tuh?...kalau belum tengok g ler tengok dulu cibai!camner korang nk faham apa yg aku kutukkan kalau vid tu korang x tengok lagi...GI TENGOK DULU!......

dah?..haaaaaaaaa........cam bodoh kan video tuh?!..dah le lagu cam bangang..citer pasal Loba@Wolf plak..pastu menari cam pelacur mabuk todi..dulu aku suka gak lagu2 shakira..tapi yg nih cam BITCH cara dia menari tuh!..more like a cheap WHORE!...sexy tu tolak tepi lar..tak steam langsung aku tengok body dia dgn cara menari camtu!..nak jer aku terajang bontot dia tuh!...geli aku tengok kaki,tangan pusing2 camtu..dahtu spanish version dah le aku x faham kena plak nanyi siap melolong2..serupa serigala..

time lagu nih dia nyanyi kt Latin America MTV Award 2009 aritu lagi sedih!...sound dlm video mmg cambest..tapi kalau 'live performance' memang shakira OUT HABES!...dah ler 'miming'..pastu menari nak serupa cam dlm video..GELI SIAL!!...

pendapat aku,strippers yg menari kt club lagi TERHORMAT & SOPAN dr cara Shakira menari dlm video clip tuh....

Lagu #2..
lagu ni BEST GILER BABI..aku sarankan korang HARUS ada lagu nih dlm music list iTunes korang!


tajuk lagu nih "WHEN LOVE TAKES OVER - DAVID GUETTA ft. KELLY ROWLAND"...ok,nih lagu electro..yg aku percaya adalah hasil ciptaan dr David Guetta sendiri.. dan jemputan khas Kelly Rowland untuk vocal lagu nih...kalau korang dngar original version dia MEMANG BEST GILER.....tapi,kt dlm video atas tuh adalah live performance kt Latin America MTV Award '09..MEMANG CAM PUNDEK HAREM TAK BEST LANGSUNG!!!!!!!!...............

sebab apa x best?...korang perasan,cara Kelly Rowland nyanyi kt event tuh cam pundek..lagu tuh dah x mcm lagu electro pun!...dah serupa cam lagu Pop RnB yg typical!cam lagu tu KElly Rowland sendiri yg punyer!...POYO JER! TERPEKIK,TERLOLONG CAM HANTU BOLONG!!! DOK JERIT2 CAM CONCERT SENDRI!...dah tu plak siap ajak crowd nyanyi sama2 dgn dia,tapi kesian,xder org yg response!hAHahAhaA....

NASIB BAEK ADA DAVID GUETTA dtg selamatkn keadaan..dia dtg dpn ajak crowd tepuk tangan sama2...baru ler ada response...

BENGONG lar Kelly Rowland...lagu Electro ko nyanyi cam lagu Pop RnB sendiri plak..SEDAR LAR BODOH..itu bukan lagu ko..

cukup untuk skang..kutuk lagu omputeh...lain kali aku nk kutuk lagu org melayu plak..lagu org MALAYSIA SENDIRI...ahAHhaah!!!!

Read more!

Tuesday, 20 October 2009

kePUNDEKkan Customer Service

nih nk citer pasal kePUNDEKkan sifat manusia yg PEMALAS..cibai,celaka & STUPID betul kalau ada sifat pemalas kt seseorang..lagi pundek+stupid kalau sifat nih ada kt org yg bekerja dgn goverment/dlm ofis..aku xbermaksud semua org dlm sektor nih sama sifat ok..HANYA yg bersifat pemalas jer..
dlm kes nih aku bagi contoh kisah betul yg aku experience kt sini lar..apa yg aku alami,apa yg aku tngok & dr rakyat dia sendri yg bagitau..

kt Bolivia nih (xtau le semua negri ke atau sesetengh jer) boleh dikatakan LUNCH HOUR bagi dorang adalah time yg SANNGGAAAAATTT penting bagi dorang..so,mmg digunakan sebaek2 mungkin untuk........TUTUP KEDAI,TUTUP OFIS,BALIK UMAH,atau PERGI MAKAN KT LUAR,MAKAN LAMA2,BEREHAT PUAS2,BANTAI TIDO SAMPAI KE JAM 3 atau 4 ptg hanya disebabkn time ni matahari terpacak,panas,badan penat & mata ngantuk nk tido..pastu pkul 3@4ptg baru nk sambung kerja..mula2 aku pikir pergggjhhhh,giler best life camtu!! pastu bila dah kena kt btg idung sendri baru aku sedar benda ni x bagus lar..MENYUSAHKAN ORANG ASING yg tak biasa..bayangkn ler,2kali kena kt aku time aku nk update VISA aku kt imigresen..yg pertama kena kt La Paz,mula2 kata bole amek esok ptg jam 5.30ptg..so aku dok pikir..kenapa 5.30ptg?tak macam pelik ker korang bole plak ada masa 5.30 untuk collect important document..slalunyer kt tmpat2 penting camni mesti ckp "bole collect ur document after 3 or 4 o'clock on tomorrow"..ataupun bole ckp siap dlm jam 4 ker..xpayah ler 530..bole plak ada setengah2..aku dah start xsedap hati..xper,esoknyer aku dtg awal skit dlm jam 4 camtu sbb biasa lar,urgent document camni mesti bole siap cepat punya..bukan susah,tampal sticker,tandatangan..sudah..

time nk collect tu bole plak dia kata "ur document will be ready on 6pm"..so aku pikir "KEPALA HOTAK KO!"..semlm suruh amek jam 530 skang tiba2 bole plak tambah lagi 30min??..ok fine,aku terima jer walaupun aku sedar 6pm tu belum tentu dia siap..dah tu plak dorang ckp office dorang tutup jam 630pm!!..x ker CIBAI tuh namanyer bwt kerja last minutes!...ok.

aku datang balik jam 6pm untuk collect,haaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.............kali ni lagi PUNDEK jawapan dr dorang!..."sorry sir,ur document still not ready,u need to collect on tomorrow because there's is nobody to make it now,all going home already"...

KEPALA HOTAK DIA!..flight aku esok pagi bole plak suruh collect esok ptg..mmg aku naek hangin ler!aku sound dia,korang ni mmg pemalas ler!aku nk visa aku SEKARANG jugak!..marah punya marah mamat tu suruh tunggu sekejap,dia sendiri yg bwt semua..aku tengok dia bwt x sampai 10min pun benda tu..dia tampal sticker visa tuh,pastu cop,tandatangan..dah siap!
benda camtu punya senang pun nak amek masa sampai 24jam ker?!?!?...PUNDEK betul lar dorang nih..

time hari aku dtg nk bwt visa tu dah menunjukkan perangai pundek dorang..kt 1 counter tu ada le sorang pompuan duk layan komputer.kusyuk giler!..aku ingatkn bwt kerja ke apa sbb kaunter dia xder org pun,rupa2nyer TENGAH LAYAN VIDEO kt internet!!!!...cibai jer..kaunter mmber2 lain skit punyer bz bole plak dia layan video..time aku sembang pasal dia dgn mmber aku pompuan tuh ushar aku,maybe dia faham kot apa yg aku ckp..aku peduli apa..5min pastu dia off video terus ramai org dtg kaunter dia..padan muke!

KES #2

ni kena kt aku kt Santa Cruz..state yg ke-2 aku g..yg ni lagi cibai tahap gaban...

kita mula hari pertama aku dtg nk bwt...time aku dtg adalah jam 12tnghari..aku g ber-2 dgn mmber colombia aku sbb aku x reti ckp spanish..hehe..time kt pejabat imigresen tuh aku dah ckp kt mmber aku,maybe org kt sini rajin skit kot bole siap cepat sbb org kurang nk pejabat imigresen tuh..pastu aku ckp mungkin gak sama jer dgn La Paz..haha..

time masuk jer aku tengok kaunter paling tngh xder org..tapi itulah kaunter yg aku nk kena g!..xper,aku beratur jer tunggu kalau2 org tu g jamban berak ker..tunggu 5min,sah..mmg xder org..tukar kaunter sebelah,tanya2 dia suh g kaunter lagi 1..dah g kaunter 1 tuh okok jer..awek tuh layan dgn penuh tatatertib..aku tengok kt 1 kertas visa bole siap dlm 24jam..ok,aku cam percaya skit sbb dia dah tulis awal2..

g kaunter sana,g kaunter sini sambil tunggu dekat 30min aku nampak ler sifat PEMALAS dorang nih..yg 1 nih,sibuk makan dlm kaunter mmber dia nih,xder cover2 punya makan..mmg nak tunjuk semua org "woi!aku tengah makan nasi bungkus dowh!"..
yg kt 1 kaunter nih plak lagi sedap,awek nih tengah layan dok pegang cermin bedak talkum dia sambil dok berusaha picit2 jerawat dia yg blum matang lagi..slumber konek jer dia bwt benda tu dpn2 kaunter dia..g ler toiler ker..customer tengok cam xbest la plak..

esoknyer aku dtg lebih kurang jam 1.30 ler sbb sajer nk kasi lebih skit 24jam yg dorang janji tuh...haaaaaaaaaaaaaaaaaa.......amek ko,aku sajer jer mengharapkan mana tau visa aku dah siap ker apa..tapi jawapan yg aku dpt lagi best!...."sorry sir,ur visa will be ready on 5.30pm...PUNDEK HAREM CIBAI MAK DIA LAR!...BADAN KO DAH LE GEMUK..PERANGAI PEMALAS CAM BABI!!!...aku sound giler2 pun x guna sbb mmg dia x faham english punyer....aku call mmber colombia aku..time dia dtg lagi best..sound tepat habis lar!...janji 24jam,skang aku dtg lewat skit dr jam 12 bole plak x siap2 lagi!..hermmm.....aku ckp kt dia,jgn harap ler 530 tuh nk siap..sama jer..mesti ckp amek esok punyer!...bole plak ada 530ptg..knaper x pkul 5 ker 6??...aku tanya jam braper tutup sama jer jawapan 630..aku sound dia aku nk visa aku SEKARANG!,,bukan 530!..gaduh punya gaduh,tetap gak pompuan gemuk babi tuh bwt cam bodoh2,cam nk marah2 customer plak..aku dah bayar mahal2 untuk service bole plak dorang bwt kerja cam cibai..aku tetap tak g mana2,aku tetap nk tunggu sampai visa aku siap secepat mungkin...tunggu punya tunggu jam 5 dah siap visa aku..pundek jer,bukan susah mana system dorang bwt visa tuh...tampal sticker,cop sana sini skit,tadatangan dah siap...apa yg susah?!?!?...
mmg pantat lar perangai org yg jenis camni..

aku perasan gak ada beberapa tourist yg kluar dr bangunan imigresen tuh dgn hampa nampak cam x berapa puas hati sbb document dorang pun blum siap seperti apa yg dijanjikan...

pesanan aku kt korang yg kerja dlm bidang perkhidmatan,kerajaan,atau dlm pejabat nih,tolonngggggggg ler jgn jadi cam babi yg pemalas..ko janji camni,tolong ler bwt kerja betul2!..
Read more!

PERINGATAN PADA SEMUA PEMBACA

sebelum blog aku ni 'berkembang pesat',adalah baeknyer aku pesan kt korang2 yg baca blog aku ni bahawasanya BAHASA & TULISAN yg digunakn dlm blog aku nih mostly bercampur2 bahse mlayu dgn ingris..aku taip ikut sedap aku jer.so kalau ejaan salah,tatabahasa salah aku peduli apa.suka aku r.ejAan plak kadang2 tu pendek2 je,malas pnjang2.sbb kadang2 aku taip guna ifon dulu baru transfer masuk MAC (hell yeah im a APPLE MAC user!!) g mampus windows..ayat gak bnyk yg kasar2,x sopan,mencarut2 tu biase r.hari2 pun mencarut jer kot korang..so,kalu ada yg engkorang cam x selesa baca blog aku,aku peduli ape.."ade aku kisah?"..
hermmm,lagi..aku baru je nk berjinak2 dgn blogspot nih..so bnyk nk kena blaja lagi,care nk up gmbar pkai picasa ler..aduhh,beceh betul,nak up gmbar bnyk2 kena pkai system lain plak..kenapa x sekalikn dlm blogspot terus??leceh r..kalu aku rajin aku up le gmbar kt picasa tuh..kalu x aku up kt facebook je senang..1 tmpat je untuk semua gmbar.aku kasi link r nnti..nak up gambo yg sama kt lain2 platform bwt per?cam poyo jer..menunjuk sngt yg korang xder life!!rajin sesangat up gambo yg sama berulang2 kali..superstar hatta makcik jual nasi lemak pun x camtu..tapi kalu ada yg xdpt tgok gmbo kt FB aku tuh adalah disebabkn korang bukan dlm friendlist aku.bahse kasar dia,aku kenal korang,g mampus bwt per nk ushar lebih2 gmbar aku??haha..ALAMAK!terlebih sudey sambung lain kali r hahah...
Read more!

Thursday, 8 October 2009

My First..try & error..


Cuba Try Test..newbie lagi nih.......later or soon post a new one k..
Read more!

My 2nd..try & error..

life getting bored & difficult lately..thx 2 Hanjang sbb dia yg racun aku suh bwt blog nih.....dr dulu aku xpernah nk tergerak hati nk bwt blog kt sini...dulu slalu bwt blog kt f'ster,pastu myspace..pastu terus malas dah sbb aku xder time nk post...taip2 nih aku suka,tapi pikir2 balik ada ker yg nak baca kalau aku taip bnyk2 nih??..so,skang aku rasa ni tempat yg paling sesuai kalau aku nk post something personal yg betul2 pasal diri aku jer..
so guys,enjoy my post & go get ur life now!Adios! Hasta Luego!.....
Read more!